Már zuhant Kobe Bryant helikoptere, amikor a pilóta még mindig azt hihette, hogy felfele mennek

2021. február 9. – 18:29

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Valamivel több mint egy évvel azután, hogy egy helikopterbalesetben életét vesztette a kosárlegenda Kobe Bryant, a lánya, valamint hét másik személy, elkészült az amerikai Nemzeti Közlekedésbiztonsági Felügyelet (National Transportation Safety Board) jelentése az ügyben – írja a New York Times.

Még várhatóak további pontosítások, de nagy vonalakban a jelentés arra jutott, hogy a helikopter pilótáját, Ara Zobayant megzavarta a nagyon rossz, ködös időjárás, és ez okozta a balesetet. Nem találtak műszaki problémára utaló nyomokat. Zobayan gyakorlott pilótának számított, valamint a kosárlabdázót is rendszeresen szállította. A végzetes repülés előtti este azt írta Bryantnek, hogy a másnapi repülés rizikós lehet a várható rossz időjárás miatt, de másnap reggel végül azt írta, hogy tulajdonképpen felszállhatnak, rendben lesz az idő. Zobayannak volt is engedélye arra, hogy rossz látási viszonyok között repüljön, az őt alkalmazó cégnek viszont nem.

A szakértők szerint Zobayan megpróbált 4000 láb magasra, kb. 1200 méterre menni, hogy a köd és a sűrű felhők fölé emelkedjen. Viszont azt nem vette észre, hogy ekkor valójában a helikopter már zuhanásban volt. Nem sokkal az emelkedési kísérlet után becsapódott a kaliforniai Calabasas közelében egy domboldalba. Azt nem tudni, hogy Zobayan nem bízott a műszerek jelzésében, ezért nem vett róluk tudomást, vagy megzavarodott, és azért nem tudta jól kiértékelni az információkat, de az biztos, hogy rosszul mérte fel a helyzetet, ami aztán végzetesnek bizonyult.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!