Mi ez a hiszti Lionel Messi rekordfizetése körül?

2021. február 2. – 05:08

frissítve

Mi ez a hiszti Lionel Messi rekordfizetése körül?
Fotó: LLUIS GENE / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az El Mundo vasárnap nyilvánosságra hozta, milyen szerződést kötött Lionel Messi a Barcelonával 2017. november végén. Az újság által megkapott dokumentumok hitelesek, a címlapon az szerepelt, hogy ez a fáraónak kijáró szerződés dönti romokba a klubot.

Messi és a klub is jelezte, hogy perelni fognak, eddig gondosan rejtegetett üzleti titkok derültek ki ugyanis. Nem utolsósorban azért kellemetlen a sztori, mert Messit egyszer már elítélték adócsalás miatt.

Nem ez az első ilyesfajta szivárogtatás a profi futballban, a Football Leaks elsősorban Cristiano Ronaldóra ment rá, több szerződését is megszerezte, de Mesut Özilről is így derült ki, milyen jól fizették Angliában. Messi eddig tabu volt – igaz már többen utaltak arra tavaly novemberben, hogy a bére fenntarthatatlan. Most viszont az érdeklődés fókuszába került, hiszen a múlt héten derült ki, hogy a Barcelona jelentős adóssággal küzd, a vártnál is tetemesebb, egymilliárd euró feletti a tartozás, ebből a rövid lejáratú, június végéig kiegyenlítendő rész 730 millió euró. Philippe Coutinhót még 2018 elején leigazolták, és még mindig nem fizették ki az árát a Liverpoolnak.

A klubnak jelenleg nincs elnöke, Josep Bartomeu még októberben lemondott, amikor kihátrált mögüle az elnökség. Az elnökválasztást már januárban meg kellett volna tartani, de a koronavírus-járvány miatt a küldötteket nem tudták összehívni. A nyilvánosságra hozott szerződést természetesen a lemondott Bartomeu írta alá.

A csapat azok után verte meg a Bilbaót vasárnap este 2-1-re, hogy az újság a vasárnap reggeli kiadásában már lehetett látni az összegeket, és ami bombaként hatott nemcsak Spanyolországban, szerte a világon. A meccsen egyébként Messi nem játszott rosszul, az első gólt ő szerezte. A csapat ilyenkor elszigetelten készül, a pletykák nem jutnak el a játékosokhoz, de ez egy olyan horderejű ügy volt, amiről mindenki értesült. Az ügynökök is dörzsölték a tenyerüket, hiszen ezek után minden bértárgyalást újra lehetett kezdeni azzal, hogy ha Messi ennyit ér, nehogy már annyival jobb legyen x-nél vagy y-nál.

A jelenlegi edzőt, Ronald Koemant is megkérdezték az ügyről, aki a Bilbao legyőzése után azt mondta, nincs helye a klubnak annál, aki ezeket a papírokat kiszivárogtatta. Ha kiderül, ki volt ő, azonnal távoznia kell.

A szerződés azért is érdekes, mert Messi a nyáron bejelentette, szeretne elmenni, miután a későbbi győztes Bayern porig alázta, 8-2-re verte a katalánokat a BL-ben. A klub befeszült, és nem engedte el, arra hivatkozva, hogy későn jelezte lelépési szándékát.

A garantált 555 millió euró négy évre szinte felfoghatatlanul sok pénz, ennek a 92 százalékát már át is utalták neki.

Az egyik jelenlegi elnökjelölt, Laporta – vele mindig jó viszonyban volt a Messi – rögtön hozzátette, a játékos még így is több bevételt hoz, mint amennyibe kerül. Mire kell itt gondolkodni? A mezekre, az ajándéktárgyakra, a miatta megvett belépőkre, a külföldi meghívásokra, ahol kikötés, hogy Messinek játszania kell, mert a nézők rá kíváncsiak. Jó példa, David Beckham még az első edzésére sem jelentkezett a Real Madridban, amikor a mezei eladásából már többet keresett a csapat, mint amennyit fizetett a játékosért. A Messi-mezek mindig is extrém jól fogytak, ezt mondani sem kell.

A szerződést 2017. novemberben szövegezték, fontos körülmény, hogy akkor Messi még egyáltalán nem akart elmenni a klubtól, elvégre háromszor megnyerte a Bajnokok Ligáját, jól érezte magát. A klub hálás volt, és szinte határtalan anyagi lehetőségekkel rendelkezett, megengedhette magának, hogy a legjobbját, akiről még évtizedek múlva is ódákat fognak zengeni, busásan megfizesse. A megállapodás 2021. júniusban jár le.

Azt eddig is tudtuk, hogy Messi jól keres, itt csak az az újdonság, hogy mennyivel keres jobban, mint amit feltételeztek a szurkolók. Az eddig sem volt titok, hogy összekeresetben átlépte már az egymilliárd dolláros álomhatárt. A szerződésben garantált évi 183 millió euró az adósság fényében sokkoló hatású.

Eddig azt lehetett sejteni, hogy kb. évi 70 millió dollárt kap a klubtól.

Ha hinni lehet a Forbes összeállításának, akkor a 2016-17-es szezonban Messi 50 millió dollárt kapott a Barcától ( zen felül még ott volt a szponzoroktól kapott külön pénze), amivel hajszállal elmaradt Cristiano Ronaldótól. Nyilván hiúsági kérdés is volt a szerződés aláírásakor, hogy ő legyen a legjobban kereső futballista, ha már a világ legjobbja.

Egy 2018 nyári összeállítás szerint Messi az összsportolói fizetési rangsorban Ronaldo elé került, de lemaradt az ökölvívó Floyd Mayweather mögött. Messiről akkor az jelent meg, hogy 111 millió dollár az éves jövedelme. 2019 nyarán már arról olvashattunk, hogy 127 millió dolláros keresetével elérte az első helyet a sportolók közt. Tavaly nyáron már a teniszező, Roger Federeré volt az első hely, Messi a harmadik volt a Forbes listáján 104 millió dollárral, ekkor már érezhető volt a sportbizniszbn a koronavírus hatása.

Nagyon úgy tűnik, a valóságban nem csökkent Messi fizetése, miközben arról szóltak a hírek, hogy 70 százalékot vágtak belőle. Eddig az volt az argentin sztár retorikája, hogy nem a pénz miatt van a klubnál, kapott volna másoktól jobb fizetést. Most azért egy kicsit át kell értékelni ezt a kijelenést, még ha a munkaadója meg is adta neki a világ legmesésebb fizetését.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!