A 201 centis kapus a feje fölül rúgta ki a labdát a kézi-vb-döntőben

2021. február 1. – 13:23

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A dán kézilabdakapus, Niklas Landin emelhette fel elsőnek a világbajnoki győzelem után járó trófeát, szimbolikus pillanat volt, nem csak azért, mert ő a csapatkapitány. A svédek elleni 26-23-as sikerből fontos védésekkel vette ki részét. A Kiel kapusa nemcsak a döntőben, hanem az egész torna alatt remekül védett, elég csak visszagondolni a házigazda Egyiptom elleni negyeddöntőre, ahol a kétszeri hosszabbítás végén két hetest fogott meg a mindent eldöntő büntetőpárbajban.

Az IHF összegyűjtött párat Landin legnagyobb védései közül. Lagergren kétszer is ott állt vele szemben a hajrában, de a kapus előbb tíz perccel a vége előtt, 23-21-es dán vezetésnél a feje fölül rúgta ki a labdát (0:21-től a videón), majd egyszerűen csak tudta, melyik sarkot fogja választani a svéd. Landin 201 centijéhez egészen egyedi lazaság és hajlékonyság párosult, ezért is tudott a világ legjobbja lenni. Az a jelenet nincs a videón, amikor 2 méterről fejbe lövik, de az sem viselte meg az összpontosításban.

A kapusok készülnek a játékosokból, és amikor a játékosok már fáradnak, akkor veszik célba leginkább a kedvenc sarkokat. Landin is ezért olvasta az átlövő gondolatát, és egy fontos hetesnél (25-23-nál, 2 perccel a vége előtt) is a legjobb ütemben húzta lefelé a kezét, és zárta össze a lábait.

Landin 2020. december végén – a Veszprém, a Barcelona és a PSG előtt végezve – megnyerte a Bajnokok Ligáját, akkor is fontos szerepe volt a sikerben. A horvátok ellen volt egy veszélyes jelenet, amikor a csapattársával ütközött, és a térde nagy ütést kapott. Nem is tudta folytatni a játékot, de szerencsére nem lett komolyabb baja.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!