Ki a kéziválogatott legnagyobb értéke, és merre tart a csapat?

2021. január 29. – 12:47

frissítve

Ki a kéziválogatott legnagyobb értéke, és merre tart a csapat?
A férfi magyar kézilabda válogatott a 2021-es világbajnokságon Franciország elleni negyeddöntős mérkőzésen 2021. január 27-én – Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott ötödik helyen fejezte be a 2021-es világbajnokságot, és történetének harmadik legsikeresebb helyezését könyvelte el. A franciák ellen imponálóan kezdett a csapat a negyeddöntőben, majd három perccel a vége előtt háromgólos hátránynál olyan erőt mutatott, amit igen régen láttunk, meg is lett az egyenlítés, igaz, a hosszabbítást már a franciák uralták. A korábbi válogatott játékost, a sporttévé szakértőjét, Borsos Attilát osztályozásra kértük.

Borsos általánosságban úgy értékelt, jó volt szembesülni a fejlődéssel, a válogatott még egy szintet ugrott a tavalyi Eb-n mutatott játékához képest, amikor például Dánia előtt továbbjutott csoportjából.

Borsos szerint nem csak annak köszönhető ez az ugrás, mert Lékai Máté a tavalyi Eb-vel szemben most ott volt a csapatban. Négy év után jutott be a válogatott a legjobb nyolc közé, és 2023-ban igazi kihívás lesz megtartani ezt a most elért pozíciót, de minden esély megvan rá. Akkor ugyanis olimpiai selejtezőt érhet az ötödik hely. (Az idei olimpiáért már nincs versenyben a csapat.)

A sikerhez hozzájárult, hogy a magyar stáb, Gulyás István kapitány valamint Chema Rodriguez és Nagy László rendre hozzá tudott tenni a játékhoz taktikailag, előre láttak sok helyzetet. Következzen viszont a csapat osztályozása Borsos Attilától, a kapuból indulva szélsőtől szélsőig tízig terjedő skálán.

Mikler Roland: 8

A kapus ezen a világbajnokságon azt mutatta meg, hogy igazi klasszissá érett. Nem igazán fontos az esetében, hogy milyen százalékok szerepelnek a neve mellett, mert akkor védett jól, amikor kellett, amikor fontos volt, akkor adott tartást a csapatnak. Pompásan kezdte a franciák elleni meccset, vonzotta a labdákat, olvasta az átlövéseket, tudta, milyen megoldást választ az ellenféltől Kentin Mahé ziccerben. A magyar kapus a végén is döntő érdemeket szerzett, hogy sikerült az egyenlítés, mert akkor is ártalmatlanított néhány labdát. Abszolút belenőtt az elsőszámú kapus szerepébe. Székely Mártonnak kevesebb lehetőség jutott, a klubjában sem kényeztetik el.

Mikler Roland átveszi a VB-n a Brazília ellen játszott meccs után a legjobb játékosnak járó elismerést 2021. január 21-én – Fotó:Khaled Elfiqi / POOL / AFP
Mikler Roland átveszi a VB-n a Brazília ellen játszott meccs után a legjobb játékosnak járó elismerést 2021. január 21-én – Fotó:Khaled Elfiqi / POOL / AFP

Pedro Rodriguez: 5,5

A szélső helyzetkihasználása még nem az igazi. Mentségére szóljon, először volt a válogatottal, és a magyar válogatott szélsője általában nem mindig kap annyi labdát, mint egy másik válogatott szélsője. A franciák ellen sok labdát kapott, de sokat is hibázott. Lehet, hogy egy másik ellenféllel szemben magabiztosabban használta volna ki a helyzeteit, és jobb napja van, ezt már nem tudjuk meg. Az viszont tény, a zavaró védekezésben, az 5+1-es formációban elsőrangút nyújtott, vele tudjuk ezt játszani, ami variábilissá teszi a csapatot, ez pedig fontos a jövőre nézve. Kellemetlen, ha egy 197 centis ember piócaként tapad az irányítóra, és hadonászik, valamint lábon is jól mozog. Nem ez a méret a megszokott abban a pozícióban. Hornyák Viktor volt a cseréje, akinek ötöst adnánk. Üdvözítő az szerkezetileg, ha a két szélső között van magasságbeli különbség, ezt látjuk a másik oldalunkon is.

Máthé Dominik: 7

Találtunk egy nagyszerű heteslövőt, aki a tizedik büntetőjét rontotta csak el, igaz akkor volt a legkomolyabb téthelyzet a franciák elleni hosszabbításban. Nagyon sok kijött már belőle most is, 21 évesen, de biztosan lesz még jobb tornája is. Nem csak felvillanásai voltak, és még így is maradt benne. A lövései nemcsak úgy kipattannak a kezéből, és összevissza lövöldöz, hanem megvan benne a tudatosság. Jó keze van, ezt már tudtuk két éve is, most azt is láttuk, nemcsak egy lövésfajtát tud. Sőt, ha a csapat érdeke egy bejátszást kíván meg, akkor nem fogja eldurrantani a labdát. Nagyon sokat fejlődött már a védekezése is, jó hatással van rá, hogy norvég klubban játszik. Az ő esete mutatja, nem szabad attól félniük a magyar játékosoknak, hogy elmenjenek légiósnak, nem olyan nagy baj az, ha kiesik valaki a komfortzónájából, és megtapasztalja egy északi ország munkamorálját. A norvégok nem vágják le a kört a futásnál. Ancsin Gábornak jó vb-je volt, végre kijött belőle egy ilyen teljesítmény. (6)

Lékai Máté: 8

Nagyon tetszett a játéka. Univerzális volt. Ha kellett, jól készített elő a lövőknek, ha kellett a beállónak, ha pedig úgy hozta a helyzet, akkor önmaga vállalta el a lövéseket. 10 másodperc híján végigjátszotta a franciák elleni 70 perces meccset, ami embert próbáló. A hibái is ezért csúsztak be, mert ennyit a mai játékban pályán lenni már nem szokás. Látszik rajta, ha megkapja a 100 százalékos bizalmat. Lubomir Vranjes veszprémi érkezésekor megadta neki ugyanezt a lehetőséget, és azt hiszem, neki ez kell, hogy feltétlenül bízzanak benne, és ne kapják le 20 perc játék után a pályáról. Meghálálja a feltétlen bizalmat. Folyamatosan tisztul a játéka. Olyan nincs, hogy valaki soha nem hibázik. Érezte, hogy vezérnek kell lennie, bátor volt, tudta, amikor vállalkoznia kell. Cseréje egyelőre nincs, a szakmai stáb szerintem már erősen gondolkodik azon, kit lehet mögé kellően felkészíteni jövőre, mert az képtelenség, hogy ő egyedül bírja a jövő évi részben budapesti Eb megterheléseit.

Lékai Máté a brazilok ellen játszott meccsen 2021. január 21-én – Fotó: Khaled Elfiqi / POOL / AFP
Lékai Máté a brazilok ellen játszott meccsen 2021. január 21-én – Fotó: Khaled Elfiqi / POOL / AFP

Bánhidi Bence: 8

Töretlen a fejlődése, full extrás játékos, 60 percet húzott le a franciák ellen, és nem láttam rajta, hogy olyan nagyon elfáradt volna. A világ három legjobbja közt van a posztján, beállóban, a válogatott legnagyobb értéke. Ő ezt tudja, és élni is tud vele, a nagy meccseken (németek, franciák) nem hibázott el egyetlen lövést sem, ami alátámasztja, jó versenyző alkat. Védekezésben már sokkal tisztább a játéka, mint egy vagy két éve. Rosta Miklós (6) volt a cseréje, aki eljutott arra szintre, hogy fontos kiegészítő ember lehessen. A franciák elleni kapufája 25-26-nál jövőre már valószínűleg be fog menni, ha ilyen alázattal dolgozik, és ilyen ütemben fejlődik. A spanyolok ellen jöhetett volna ki több belőle, akkor bizonytalan volt a kapu előtt.

Sipos Adrián: 7

A magyar válogatott védekezésben jól teljesített ezen a világbajnokságon, ha pedig ezt mondjuk, akkor a hármas védőnek, vagyis Siposnak, a specialistának, törvényszerűen jól kellett játszania. Jól látszik rajta, mennyivel jobb edzői kezekben van most a válogatottnál, mint mondjuk két éve. Ilyés Ferenc is jól hat rá, azokat a finomságokat, amiket tatabányai klubtársa tudott a helyezkedésnél ezen a poszton, egyre inkább beépíti a saját játékába. Ő már nem az a játékos, aki kiront a falból, és mindenáron lecsap valakit, ha kell, okosan visszahúzódik. A kapusok negyven felé érnek, úgy látszik, a védekező játékosoknak is használ az idő. 31 éves lesz márciusban.

Sipos Adrián védekezik a Cape Verde ellen játszott mérkőzésen 2021. január 15-én – Fotó: Khaled Elfiqi / POOL / AFP
Sipos Adrián védekezik a Cape Verde ellen játszott mérkőzésen 2021. január 15-én – Fotó: Khaled Elfiqi / POOL / AFP

Szita Zoltán: 7

Nem játszott rosszul, és még így is maradt benne. Nemcsak a kaput keresi, hanem a társait is, rá is igaz, jó döntést hozott azzal, hogy elment Magyarországról. Xavi Sabatétól a Wisla Plocknál ráadásul sokat is tanulhat Lengyelországban. A jövő évi Eb az övé lehet, ha nem kínozza kisebb sérülés, mint most. Öröm volt nézni, hogy úgy is tud passzolni, hogy nem néz a társa felé. És akkor sem jött zavarba, ha távolról lőnie kellett.

Bodó Richárd: 6,5

Hullámzó volt a játéka, szép gólok és gyengébb periódusok váltakoztak. Nem tudjuk, hogy mennyire járult ehhez hozzá a koronavírusos fertőzés. Először volt együtt ezzel a csapattal nagy tornán, volt néhány olyan mozdulata, ami meg nem értésről árulkodott, az idő ezt megoldhatja. Az a játékos, akitől tart az ellenfél, mert mindig veszélyt jelent. Ha van néhány rontott lövése, akkor is átfordulhat a teljesítménye a jó megoldások felé egyik pillanatról a másikra.

Bóka Bendegúz: 7,5

Egy lövést hibázott a vb alatt, ami önmagában elképesztő adat. A tavalyi Eb-n is hibátlanul hozott le meccseket sorozatban. Ma már érthetetlen, hogy 2018-ban miért nem volt ott az Eb-n. Ő is tud zavarót védekezni, de ennél fontosabb, hogy jó a keze a fontos helyzetekben. Sunajko alacsonyabb nála, ez is csak előny, ha támadni kell.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!