23 év után beszélt először szexuális zaklatásáról a görög olimpiai bajnoknő

2021. január 29. – 14:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A görög családügyi miniszteri, Maria Syregela pénteken fogadta Szofia Bekatoru olimpiai bajnok vitorlázót, akit már járt előtte a görög köztársasági elnöknél, Katerina Szakellarapolounál is.

A most 43 éves sportoló több mint 20 éven át hallgatott szexuális zaklatásáról, január közepén egy online konferencián mondta el, mi történt vele, amikor 1998-ban, 21 évesen megszerezte a sydneyi olimpiára jogosító kvótát.

Bekatoru kicsi korától arra készült, hogy olimpiai bajnok lesz vitorlázásban, egy csapattársával valamint az edzőjével nagyon komoly programot dolgozott ki, sokat edzett, minden fájdalmat félretett, nem nyafogott.

„Paradox módon az egyik nagy akadály, amivel szembe kellett néznem a pályám alatt a saját szövetségem volt. Se pénz, se stratégia nem volt a 90-es évek végén, majd egy kedves ember került a csapatunkhoz, ő lett a vezetője. Jó humora volt, segítőkésznek mutatkozott, kicsit atyáskodott, és akivel megünnepeltük a kvalifikációt. 21 éves voltam, a vacsora után hazakísért a szállodába, majd megcsókolt. Nem számítottam rá, nem is értettem. Rávett, hogy menjek a szobájába, mert még sok megbeszélni valónk van, hiszen olimpiára jutottam ki, ahol én még előtte nem jártam. Még erőszakosabban közeledett felém, akkor határozottan elismételtem neki, nem kölcsönös a vonzalom, hagyjon békén, ellöktem magamtól. Sírva és szégyenkezve mentem vissza a szobámba, a társamnak nem mondhattam el, mi történt, féltettem őt, így hallgattam. Most már nem akarok hallgatni erről a megaláztatásról” – elevenítette fel az esetét.

Bekatoru a figyelem középpontjában – Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis
Bekatoru a figyelem középpontjában – Fotó: AFP/Angelos Tzortzinis

Bekatoru 2004-ben olimpiai bajnok lett Athénban – négy év múlva bronzérmet nyert Pekingben –, az általa meg nem nevezett férfi akkor is a csapat vezetője volt. Az athéni ügyészség elkezdte az ügyet vizsgálni, Arisztidesz Adamopulosz alelnöke pedig lemondott a posztjáról, de rágalmazásnak nevezte az ügyet.

Az olimpiai bajnok édesanya vallomást tett, és arra biztatott másokat is, kövessék az ő példáját.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!