Kiharcolta a magyar kéziválogatott a hosszabbítást, de megverni nem tudta a franciákat a vb-n

2021. január 27. – 22:54

frissítve

Kiharcolta a magyar kéziválogatott a hosszabbítást, de megverni nem tudta a franciákat a vb-n
Mikler Roland szenzációs védéseivel sikerült 9-3-as előnyt kiharcolni

Másolás

Vágólapra másolva

24 év után volt komoly esélye a magyar kézilabda-válogatottnak arra, hogy újra ott lehessen a világbajnokság elődöntőjében. Az esélytelenebb magyar csapat hihetetlen tartással küzdött az utolsó percekben háromgólos hátránynál, és kiharcolta a hosszabbítást. A ráadásban már nem volt esélye a sikerre, a franciák 35-32-re nyertek. Magyarország az ötödik helyen zárt.

A franciák a tavalyi gyengén sikerült Európa-bajnokság után Guillaume Gillesnek adták az irányítást, aki a nagy generáció tagja, kétszeres olimpiai bajnok. Gilles terve, hogy éremmel mutatkozzon be az első világversenyén vezetőedzőként, életben maradt. Nagyon meg kellett küzdenie a csapatának ezért a sikerért.

ELSŐ FÉLIDŐ:

Mikler Roland védésével kezdődött, a veszprémi irányító, Kentin Mahé a másik oldalon rögtön összeszedett egy kétperces büntetést. A kezdőcsapatunk a szokásos volt, vagyis Lékai Máté irányított, Szita Zoltán és Máthé Dominik volt a két átlövő, Bóka Bendegúz és Pedro Rodriguez a két szélen, Bánhidi Bence pedig beállóban. Máthé és Szita góljára Fabregas négy és fél perc után tudott válaszolni. (2-1)

Lékai meglepte talpról Gerard kapust, majd Mikler védése után Lékai kaparta össze a labdát, és a nagy rohanás végén a kapuba pattintotta. Mahé eladta a labdát, Pedro megszerezte, és nem hagyta ki a ziccert. Az érezhetően túlmotivált Mahé értelmezhetetlen passza után ismét magyar támadás indulhatott, Bánhidi kapott remek átadást, és a kapuba tette a labdát. Remili fél méterrel lőtt fölé a hatosról, ami visszaadta, mekkora bajban volt az ellenfél. Lékai a másik oldalon kilőtte az alsó sarkot, Gerard egyáltalán nem érezte, milyen megoldásokat választ a magyar irányító. A 11. percben 7-1 volt az állás, Guigou a szélről szépített. Igazi álomkezdés volt, tökéletesen felkészültünk a franciák játékából.

Néhány pontatlan magyar támadás után Guigou tartotta a lelket a franciákban, csak ő tudott túljárni a magyar kapus eszén, a 18. percben így is 9-6 volt az állás. A hetedik francia gólt is a 38 éves Guigou szerezte egy labdaszerzés után. Megállt a mieink támadójátéka, Remili pedig az első átlövésgólt is elhelyezte a bal alsóban.

Lékai Máté lövéseit nem érezte a franciák kapusa, ötöt lőtt egy félidő alatt – Fotó: AFP/Anne Christine Pujoulat
Lékai Máté lövéseit nem érezte a franciák kapusa, ötöt lőtt egy félidő alatt – Fotó: AFP/Anne Christine Pujoulat

Kilenc perc után Bóka törte meg a magyar gólcsendet, nagyon kellett a szélről a bátorsága. Karabatic válaszolt rá, Ancsin nagy góllal kezdett, az ugyancsak becserélt Richardson Miklerbe vágta a labdát a szaggatottról, a magyar kapus pontosan tudta, hová érkezik a labda.

Mikler újabb bravúrja utáni lerohanásunkat Bodó fejezte be. Sipos kiállítása után gyorsan megtalálták Fabregas beállóban, Ancsin elejtette a labdát, így Guigou-nak csak az üres kaput kellett eltalálnia, és meg is tette. A félidő végén az egyenlítésért támadtak a franciák, de a védekezés ismét feszesen működött, sikerült a labdaszerzés, az ellentámadásból pedig Lékai újra megtalálta a helyet Gerard lábánál. A 14-12-es eredmény azt tükrözte, megteremtettük az esélyt a bravúrra.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

Francia góllal kezdődött, Mem átlövésből megtalálta a rést, Bánhidi nem késlekedett sokáig a válasszal. Egy ideig sikerült tartani a kétgólos előnyt, de mivel a tempó nagyon felgyorsult, és a franciák rohantak a bekapott gólok után, kevés időt hagytak a visszarendeződésre. Amikor kimaradt egy lövés, azonnal válaszoltak, Miklernek elkezdtek felfelé lőni. A 39. percben egyenlítettek (19-19), majd Porte lövésével már a vezetés is náluk volt. (19-20)

Tanácstalanná vált a magyar támadójáték, az időkérés nem maradhatott el. A 45. percben sikerült az egyenlítés (22-22), Szita vette a hátára a csapatot, lőtt két gólt, majd adott egy szenzációs passzt Siposnak, aki bevette Genty kapuját. Lékai rossz passza után Remili iramodott meg, és Miklernek nem volt esélye a hárításra. Bánhidi a kapus lábai között terelte a labdát a hálóba, majd Bóka duplája is legjobbkor jött.

Az utolsó 10 percre így 25-25-tel fordultak rá a csapatok, minden kezdődött elölről.

Lagarde lehetetlen helyzetből lőtt egy gólt, Rosta kapufája után Descat pörgette a labdát Mikler feje felett a kapuba a szélről. (25-27) Lékai lövése nem lett jó, Lagarde-é igen, először vezettek hárommal. Ezt őrizték is, és 27-30-nál a magyar csapat mindent megpróbált, megnyitotta a védekezését, amire a franciák nem találták a választ. Mintha egy kicsit el is hitték volna, hogy nem kerülhetnek bajba, nem lett igazuk. A megfiatalított magyar csapatnak ugyanis a küzdés a lételeme. Mikler újra labdákat hárított, Bóka a szélről, Máthé átlövésből volt eredményes, Bánhidi pedig egyenlített. (30-30)

Az utolsó támadás előtt időt kértek a franciák, 17 másodperc volt hátra, Sipos a legjobb helyen állt, az időn túli szabaddobást Mem eldobta a sorfal felett, de Mikler védte, a rendes játékidő nem hozott döntést.

HOSSZABBÍTÁS:

Ebben a 2x5 percben a lélektani fölény elvileg a mieink mellett volt, hiszen nagy hátrányból jöttünk vissza. A rutin viszont a franciák oldalán állt, akik sok ilyen jellegű csatát megéltek már. Descat először hibázott hetest, Bodó viszont egy óriási bombával kezdett. Mahé visszaállt egy büntetőre, és a pattintása a kapuban kötött ki. Lagarde ritmusváltását nem tudta lekövetni a magyar védelem, Bodó lábához ért a labda, így 31-32 állt az eredményjelzőn a minipihenőre.

Bánhidi rögtön hetest harcolt ki, Máthé büntetőjét viszont Gerard kivédte, a balkezes magyar is először rontott. Descat a szélről már pontos volt, Lékai harcolt ki hetest, Balogh Zsolt jött be, és a jobb alsóba varázsolta a labdát. Tournat beállóból válaszolt, amikor egy perc volt hátra, teljesen kinyílt a magyar védelem, Abalo pedig büntetett, ő állította be a 32-35-ös végeredményt. A franciák a svédekkel szemben folytathatják. A másik elődöntőben dán-spanyol találkozó lesz. A dánok büntetőkkel verték a házigazda Egyiptomot.

„Egymásra néztünk, egymásba kapaszkodtunk a hajrában, az utolsó perceket ki tudtuk hozni ikszre. A 65. perc után kicsit elfáradtunk fejben. Lehet, hogy megérdemeltük volna az elődöntőt, de majd a 2022-es hazai Eb-n.

Minden dicséretet megérdemel ez a csapat, egymásért, az országért harcoltunk. A csapatmorált, a munkát továbbvisszük, ahogy a küzdeni akarást is” – értékelt a hatgólos Bánhidi Bence az M4 Sportnak.

Gulyás István szövetségi kapitány szerint léptünk előre egy fokot ezen a vb-n, az biztos, még ha kicsit keserű is most a szájuk íze. Lékai Máté kiemelte, büszke a csapatra, mindent megtettek. Bízik benne, hogy jövőre végre a négyben lesznek. A végén extra dolog volt, de bevált a nyitott védekezés, noha nem tudták sokat gyakorolni.

„A szívünket és a lelkünket kitettük a pályára, a hosszabbításban már ez is kevés volt. Sokat fejlődtünk ahhoz képest, amióta legutóbb voltam válogatott. Nagybetűs csapat vagyunk.”

  • Franciaország–Magyarország 35-32 (12-14, 30-30, 32-31), hosszabbítás után
  • Gíza, zárt kapuk mögött, v.: García, Marín (spanyolok)
  • lövések/gólok: 56/35, illetve 50/32
  • gólok hétméteresből: 5/4, illetve 3/2
  • kiállítások: 8, illetve 6 perc
  • Magyarország: Mikler – Lékai 5, Szita 4, Sipos 1, Bánhidi 6, Máthé 4, Rodríguez 1, cserék: Bóka 5, Rosta 1, Bodó 3, Ancsin 1, Hornyák, Székely, Balogh Zs. 1, szövetségi kapitány: Gulyás István
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!