A felcsúti akadémia lesz a labdarúgás módszertani központja

2021. január 26. – 09:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A felcsúti Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia lesz a sportág módszertani központja. A pályáztatásba a szakszövetséget nem vonták be, a pályáztatás nem volt nyilvános – adta hírül a Hvg.hu. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a keretmegállapodást már meg is kötötte az intézménnyel. Hogy mekkora összeget kapnak, azt nem közölte a lappal a minisztérium. Kézilabdában a Mocsai Lajos vezette balatonboglári akadémia (NEKA), kosárlabdában a Rátgéber László vezette pécsi akadémia lesz a sportági központ.

A felcsútiak az első lépéseket, hogy az akadémiák között vezető szerepet töltsenek be, már tavaly nyáron megtették, szakkönyvet adtak ki Labdarúgás és tudomány címmel. „Akadémiánk sajátossága, hogy a futballt a művészet kategóriájába sorolja. Úgy értjük a futballt, hogy az nem más, mint zseniális megsejtések és ihletettségek története. Futballistákra van szükség, akik kimennek a pályára, és ott valami olyat tesznek, ami senki másnak nem jutott volna eszébe. Ide szeretnénk eljutni. Könyv már van, tudomány, elmélet már van, futballisták kellenek” – mondta Orbán május 30-án.

Júliusban összehívták a kiemelt akadémiák vezetőit. Akkor még Takács Mihály volt ennek a motorja – ő jegyezte a könyvet is –, akit októberben váratlanul kirúgtak, és minden más pozíciójától is megfosztottak. Az övé volt a hármas számú tagkönyv, de az akadémia a nevét sem írta le, amikor a búcsút tudató üzenetben sok sikert kívánt neki.

Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén Felcsúton 2018. október 13-án – Fotó: MTI/kormany.hu
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Puskás Akadémia Sport- és Konferenciaközpont átadó ünnepségén Felcsúton 2018. október 13-án – Fotó: MTI/kormany.hu

Hogy Takács miért lett kegyvesztett, arról csak pletykák vannak, mindenesetre az MLSZ sem kért a további együttműködésből, nyilván nem a nélkülözhetetlen tudása miatt volt a rendszerben.

A felcsúti akadémia 2010-től eddig 70 milliárd forint közpénzt kapott, és jelenleg egy olyan játékos van, aki elérte a topligák szintjét, a Freiburgban futballozó Sallai Roland. Orbán álma az volt még a 2007-es alapításkor, hogy az akadémiai rendszerből majd egyszerre ötven topligás játékos kerül ki, ők pedig megoldják a magyar futball bajait.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!