Dárdai Pál élete legnehezebb küldetésére készül

2021. január 26. – 09:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

2015 februárja után 2021 januárjában is úgy döntött a Hertha BSC vezetése, hogy nincs Dárdai Pálnál alkalmasabb edző arra, aki kivezesse a gödörből a berlini klubot. 2015-ben egészen más gondokkal kellett szembenéznie, mint most, akkor üres volt a kassza, gyenge játékosok alkották a csapatot, velük kellett megtalálnia az összhangot. Most van egy komoly befektető, van egy csomó jó képességű játékos, akik nem álltak össze csapattá, pedig négy edző is megpróbálta összegyúrni őket. Ahogy a vezérigazgató, Carsten Schmidt megjegyezte, az elsődleges feladat az egység megteremtése, ezt várják a magyar edzőtől.

A 44 éves Dárdai újabb lehetősége, egyben a klub vezetői válsága szinte mindegyik lap figyelmét felkeltette. A legnagyobb szaklap, a Kicker érzékletesen úgy fogalmaz, a magyar szakember élete legnehezebb küldetésére készül. Nem lesz egyedül, korábbi játékostársa, Arne Friedrich a sportigazgató, Andreas Neuendorf pedig másodedzője. Ők együtt 666 meccset húztak le a Herthában, most azonban egy egészen más meccs jön, emlékeztet a lap. A jegyzet címe sokatmondó: Vissza a jövőbe.

Dárdai Pál újra munkába állt – Fotó: AFP/Odd Andersen
Dárdai Pál újra munkába állt – Fotó: AFP/Odd Andersen

„Az új edzőnek ki kell űznie a hiúságot és az egoizmust az öltözőből, a pályáról, hogy ez a tehetséges, de rendkívül szeszélyes csapat jól teljesítsen. A csapatnak sok szólistája van, de nincs egysége. Nem lesz könnyű dolog eredményeket felmutatnia a stábnak, mert öt olyan ellenféllel (Frankfurt, Bayern, Stuttgart, Lipcse, Wolfsburg) játszanak, amelyekkel szemben mindössze egy pontra futotta az első körben.”

A cikkben felidézik Dárdai egyik nyilatkozatát még 2019 tavaszáról, amikor felajánlotta, ha ő a fejlődés gátja, akkor félreáll, szereti annyira a klubot.

21 hónap után kiderült, nem ő akadályozta az előrelépést, hanem a vasárnap eltávolított sportigazgató, Michael Preetz, akivel kezdettől fogva hűvös volt a viszonya. Volt a két karakterben valami egymáshoz nem passzoló tulajdonság.

Dárdai az utolsó teljes szezonjában legyőzte a BL-szereplő Mönchengladbachot (4-2) és a BL-győztes Bayern Münchent (2-0) is, egy hullámvölgy és a 11. hely elérése után mégsem bíztak benne. Túltette magát ezen a sértettségen, visszautasította például a Köln konkrét ajánlatát. Gyorsan elfelejtették neki azt is, hogy amikor átvette a csapat irányítását, alig volt pénze a Herthának, a tévés jogdíjakból is szerényen részesedett, a jobb szereplésnek köszönhetően viszont jöttek az eurómilliók, ahogy a nemzetközi kupaszereplésért is pénzt utalt az UEFA.

Most egy olyan projektben kell megfelelnie, ami egyedülálló, Lars Windhorst befektető ugyanis szeretné Berlint feltenni a Bajnokok Ligája térképre, ha már valamennyi európai nagyváros ott szerepel, csak a német főváros hiányzik a körforgásból.

A Kicker szavazóinak 76 százaléka úgy gondolja, hogy Dárdai ezúttal is teljesíti a feladatát, és jövőre is az élvonalban szerepelhet a Hertha.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!