Remek játékkal a nyolc között a magyar férfi válogatott a kézi vb-n

2021. január 23. – 20:37

Remek játékkal a nyolc között a magyar férfi válogatott a kézi vb-n
Bánhidi Bence a lengyel védők között is nagyon élt Fotó: AFP/Khaled Elfiqi

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott második középdöntős meccsén simán megverte Lengyelországot (30-26), és a spanyolok elleni hétfői találkozótól függetlenül a negyeddöntőben folytathatja az egyiptomi világbajnokságon.

Magyarország ötödik meccsét is megnyerte a férfi kézilabda világbajnokságon, ezzel teljesítette a célját, bejutott a legjobb nyolc közé, és ott lesz a jövő szerdai negyeddöntőben. A lengyelek eddig még nem kaptak 30 gólt, ezen a meccsen igen. Öt győzelemmel akkor kezdtük utoljára, amikor 1986-ban a döntőbe került a csapat.

A szombati ellenfél, a lengyelek a riói olimpián negyedikek lettek, utána viszont alig nyertek meccset a két következő nagy tornán, kettőre pedig ki sem jutottak. Ez a csapatuk viszont 26 év átlagéletkorú a magyarhoz hasonlóan, ezen a vb-n átlag felett játszott eddig, a magyarok azonban megoldhatatlan feladatot jelentettek nekik.

A világbajnokság legmagasabb játékosa, a 212 centis Tomasz Gebala nyitotta a gólok sorát, Mikler Roland viszont megfogta Moryto hetesét, aki egy büntetőt sem hibázott eddig. Szita rögtön egyenlített, Lékai Máté és Rosta Miklós pedig remekül vitte végig a gyors és rendezetlen védelemmel szembeni támadásunkat a labdaszerzések után.

Az első percek alapján látszott, ha a magyar védekezés agresszív és feszes lesz, akkor hibára képes kényszeríteni az ellenfelet, ezzel esélyt lehet teremteni a lerohanásokra. A lengyelek nem annyira fordulékonyak, hogy utolérjék a mieinket.

A 10. percben 6-5-re vezettek a mieink, majd Lékai magához ragadta a kezdeményezést, szerzett egy szép gólt, Pilitowski átlövésére pedig Bánhidi válaszolt. Pedro a szélről pattintott pontosan, az első negyedóra végén 9-6 volt. A becserélt Bodó is belőtte első gólját, Lékai pedig egy közbelövéssel találta meg a helyet a bal alsó sarokba.

Egy újabb elkapkodott, vagy mondjuk úgy, hibára kényszerített lengyel támadás után Lékai egy hosszú passzal Rostát hozta ziccerbe, aki a jobb felsőbe rakta a labdát. A 25. percben már 13. magyar gól is a szegedi beállóé lett, így sikerült 13-7-re meglépni. A félidő vége előtt Lékai ismét lerázta magáról a védőit, és a kapuba lőtt, hat kísérletből ért el hat találatot.

Lékait a két Gebala testvér nem tudta visszafogni, imponálóan játszott – Fotó: Reuters/Khaled Elfiqi
Lékait a két Gebala testvér nem tudta visszafogni, imponálóan játszott – Fotó: Reuters/Khaled Elfiqi

Újabb pazar védekezés után az irányító elkérte a labdát, bátran végigszaladt a pályán két védővel a nyakában, és értékesítette ezt a helyzetét is. A szünetre 16-10 volt az állás, megnyugtató előnnyel mehettünk pihenni, a lengyelek levitték a kapusukat a félidő vége előtt, de így sem tudták szorosabbá tenni a meccset.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

A fordulás után a lengyelek folytatták a 7-6 elleni játékukat, de mivel belehibáztak, 19-11-re nőtt a különbség. Onnantól nyilvánvaló lett, ebből az előnyből nyugodtan és türelmesen lehet játszani. A szélre is eljutottak a labdák – nem akartunk mindent középen megoldani –, Bóka pedig hibátlanul használta ki a lehetőségeket.

A lengyelek már tartottak Miklertől, kétszer egymás után a kaput sem találták el. A rivális próbált zárkózni, de érdemben nem tudott, a 45. percben 24-17-et mutatott az eredményjelző.

Kapust cseréltek, megnyitották a védekezésüket, 24-19-re feljöttek, Pedro viszont a szélről a hosszú sarokba helyezte a labdát, lélektanilag fontos gól volt. Macziej Gebalaé és Bodó Richárdé volt a következő két találat, a lengyelek nem lankadtak, Sicko a sánc felett bombázott a kapuba, Bánhidi hetest harcolt ki, Máthé pedig a kapuba pattintott. (27-21)

Emberhátrányba kerültünk, Sipos nagyszerű védekezéssel megakadályozta, hogy a beálló ziccerbe kerüljön, a másik kapunál pedig Lékai remekül ölte az időt, a passzából Bánhidi pedig kiharcolt egy emberelőnyt. Ebből a nehéz helyzetből is jól jött ki a csapat, Máthé Dominik pedig 28-21-re módosította az állást, Mikler pedig bemutatott egy bravúrt a kapuban, és akkor az utolsó öt perctől függetlenül eldőlt a küzdelem.

A lengyelek felzárkóztak, 30-26-nál jött a végső dudaszó. A spanyolok ellen már csak az a tét hétfőn számunkra, hogy melyik csapat jut az első helyen a negyeddöntőbe. A nyolc között a francia-norvég-portugál trióból érkezik ellenfél. A horvátok 23-19-re kikaptak Argentínától, a kapitányuk, Lino Cervar élő adásban mondott le.

A magyarok örömtánca a megérdemelt siker után – Fotó: AFP/Khaled Elfiqi
A magyarok örömtánca a megérdemelt siker után – Fotó: AFP/Khaled Elfiqi

„Kemény meccs volt, erős, magas játékosaik vannak, de megvalósítottuk az elképzeléseinket, a 7-6-os játékkal egy picit bajlódtunk, támadásban viszont okosan és taktikusan játszottunk. Sokat játszottam, 2-3 óra múlva biztosan fáradt leszek, de lesz idő regenerálódni” – mondta a meccs legjobbja az M4-nek Lékai Máté, aki nyolc gólt szerzett.

  • A magyar csapat: Mikler – Bóka 2, Szita 2, Lékai 8, Bánhidi 3, Máthé 6, Pedro Rodriguez 3, Bodó 2, Ancsin, Sipos.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!