Orbán Viktornak új sportügyi főtanácsadója van

Legfontosabb

2021. január 21. – 18:27

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Már decemberben megállapodott Orbán Viktor miniszterelnök új sportügyi főtanácsadójával, Schmidt Ádámmal, aki januártól munkába is állt – tudta meg a Telex.

A kormány számára stratégiailag kiemelt területen Schmidt fontos, bizalmi pozíciót tölthet be, kinevezését eddig nem közölték hivatalosan, érdeklődésünkre nem cáfolta, hogy elvállalta a feladatot.

Schmidt felesége a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kovács Katalin. A korábbi köztársasági elnök olimpiai bajnok Schmitt Pállal nincs rokonságban. 2009-ben a Magyar Olimpiai Bizottság jogi igazgatója volt, két év múlva távozott, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének (MKOSZ) jogásza volt 2010-től, majd 2011-től a szövetség minősítő bizottságának elnöke. 2008 óta működik saját ügyvédi irodája, a Testnevelési Egyetemen is tanított.

Forrásaink úgy jellemezték őt, mint aki nem pártvonalon kapta megbízatását, hanem a szakmaisága juttatta el a tisztségbe, mert a sport teljes spektrumára rálátása van. Nem szeret szerepelni, de nagy munkabírású.

A sportot kiemelt bánásmódban részesítő Orbán mellett voltak tanácsadók 2011-től. Az öttusázó világbajnok, Balogh Gábor, aki egy év múlva már kikerült a Miniszterelnökségről, és a Magyar Diáksport Szövetség elnöke lett. Kárpáti Györgynek is volt ilyen titulusa, az olimpiai bajnok vízilabdázó inkább csak formális szerepet töltött be. Takács Mihály lényegesen nagyobb súllyal rendelkezett, díjakat adott át, a felcsúti akadémia főigazgatója is volt. Ő azonban viharosan távozott tavaly októberben, minden tisztségétől megfosztották.

A magyar sportot többször átszervezték az utóbbi 10 évben, Orbán tavaly decemberi interjújában azt mondta a Nemzeti Sportnak, a szakmai számonkérést nem vállalhatja át a kormány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!