Hatgólos siker a brazilok ellen a kézi-vb-n, őrizzük a csoport első helyét

2021. január 21. – 21:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott Brazília ellen játszotta első meccsét a világbajnokság középdöntőjében. Bánhidi Bence azt mondta a találkozó előtt, hogy ez lesz az egyik legfontosabb, mert esélyesebbek vagyunk, és ezt ki is kellene használni. A brazilok két döntetlennel, nyeretlenül kerültek a vb ezen szakaszába, és továbbra sincs győzelmük.

Negyedóráig volt izgalmas a találkozó, 8-8 után ellépett három góllal a magyar csapat, majd 11-10-ről a félidőre 16-11-re módosult az állás. Az utolsó hat percben nem lőttek gólt a brazilok, mert felkeményedett a mieink védekezése, Mikler Roland pedig így könnyebben tette hozzá a bravúrjait, a szélről érkező labdákat fogta nagy hatékonysággal.

Támadásban mindenki hozzátette a magáét, az elején Bánhidi Bence és Lékai Máté vitte a prímet, a félidő hajrájában Bodó Richárd és Rosta Miklós dobta a gólokat. A szélsőjátékunk is működött, és a szélsők a befutások után is megjátszhatóak voltak.

A fordulás után a védekezés ugyanolyan stabil volt, mint az első félidő végén, 19-12-nél úgy nézett ki, egy nagyon sima meccs lesz. A brazilok azonban nem hagyták magukat, a Barcelonában csak epizodista Langaro lövései megtalálták az utat a kapuig, és 20-17 lett az állás. Ekkor időt kértünk, Chema Rodriguez pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ez egy világbajnokság, nem adnak semmit sem ingyen, nem szabad kiengedni, folyamatosan figyelni és koncentrálni kell, különben bajba kerülhet a csapat.

Stefan Sunajko a második félidőben megtalálta a szélről az utat a kapuba Fotó: AFP/Khaled Elfiqi
Stefan Sunajko a második félidőben megtalálta a szélről az utat a kapuba Fotó: AFP/Khaled Elfiqi

Chema szavai megtették hatásukat, egy türelmes támadás végén Sunajko kapta meg a labdát a szélen, aki könyörtelenül bevágta. Lékai egy szép csel után volt eredményes. 23-17-nél már a brazilok kértek időt, mert érezték, elmegy a meccs. Az időkérés után Sipos olvasta le a brazilok szándékát, nagyszerű labdaszerzése után a védekezésspecialista végigvitte a labdát a pályán, és a bal felsőbe bombázta. Nagy jelenet volt.

Az utolsó 10 perc 25-18-cal kezdődött, és akkor már érezni lehetett, csak az a kérdés, mekkora különbség alakul ki a végén a két csapat között. Mivel Mikler ellenállhatatlan volt a kapuban, Sunajko újra magabiztosan használta ki a helyzetét, Ancsin is bevágta első gólját, az utolsó találat egy szép támadás végén az ellenfélé lett, de a 29-23-as magyar siker teljesen megérdemelt.

Magyarország így továbbra is az élen áll csoportjában, és ha szombaton legyőzi a lengyeleket, akkor szinte biztosan ott lehet a legjobb nyolc között. A spanyol-németen az első félidőt uralták a spanyolok, a másodikban a németek rákapcsoltak, vezettek már 25-22-re is, utána egy nyolcperces gólcsendjüket kihasználták a spanyolok, és 32-28-ra nyertek.

A magyar csapat: Mikler – Sunajko 4, Szita 2, Lékai 3, Bánhidi 5, Máthé 4, Hornyák 3, cserék: Sipos 1, Rosta 2, Ancsin 1, Bodó 4, Nagy B., Székely, Hanusz, szövetségi kapitány: Gulyás István

  1. 1. Magyarország 6 pont, 2. Spanyolország 5, 3. Lengyelország 4, 4. Németország 2, 5. Brazília 1, 6. Uruguay 0.

„A nagy előnyben kiengedtünk, a nehéz szakaszban is volt azonban olyan játékos, aki segíteni tudott a csapaton. Jól működött a védekezés a meccs legfőbb részében, ezért elégedett lehet. Megyünk tovább” – értékelt az M4-nek Mikler Roland, a válogatott kapusa.

„Felesleges egyelőre számolgatni, a továbbjutás kulcsa a lengyelek elleni meccs lesz, ahogy ezt eddig is gondoltuk” – értékelt Gulyás István szövetségi kapitány.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!