Bánhidi: Az egyik legfontosabb meccs jön, mert esélyesebbek vagyunk

2021. január 20. – 20:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar férfi kézilabda-válogatott első helyen áll a középdöntőben az egyiptomi világbajnokságon. Szerdán költöztek, kis csúszás megint volt a buszok miatt, de a hangulat bizakodó.

A magyar férfi kézilabda-válogatott a két bemelegítő meccse (Zöld-foki-szigetek és Uruguay) után Lékai Máté remek lövésével 29-28-ra megverte a németeket, így pillanatnyilag vezeti középdöntős csoportját. Csütörtökön a brazilok, szombaton a lengyelek, hétfőn pedig a spanyolok lesznek az ellenfeleink. Lékai Máté már utalt rá rögtön a németek legyőzése után, két győzelem kellene még.

Az irányító azt mondta szerda este, örül annak, hogy nem a késő esti meccs az övék a folytatásban, mert hajnalban tudtak csak elaludni, így a pihenőnapjuk beszűkült. Mostantól rendre – magyar idő szerint – hatkor lesznek a pályán. A németek ellen nyolc gólt szerző Bánhidi Bence azt emelte ki, hogy az egyik legfontosabb meccs jön, mert ugyan kellemetlen stílusban játszanak a brazilok, de mi vagyunk az esélyesek. Ahogy a lengyelekkel szemben is.

Bánhidi Bence nem hibázott lövést a németekkel szemben, a folytatásban is szükség lesz a pontosságára Fotó: AFP/ Anne Christine Poujoulat
Bánhidi Bence nem hibázott lövést a németekkel szemben, a folytatásban is szükség lesz a pontosságára Fotó: AFP/ Anne Christine Poujoulat

Brazília egy bravúros döntetlennel kezdett a spanyolok ellen (29-29), kedden viszont egy nagy verésbe szaladtak bele a lengyelekkel (23-33) szemben. A legtöbbet Haniel Langaro volt eddig a pályán tőlük, a Barcelona átlövője egyedüliként a keretből több mint két órát játszott, 16 gólt szerzett eddig, betörésből egyszer hibázott, amikor 9 méterről tüzelt, akkor viszont 11 kísérletéből csak négy akadt be. Gustavo Rodrigues a másik átlövő, 13 gólt szerzett eddig.

Rogerio Moraes a Veszprém beállója az ötödik az eredményességi rangsorban. Lékai eddig még nem is találkozott csapattársával, de abban azért bízik, hogy a meccsen majd megfirkálja.

A korábban Szegeden játszó Thiagus Petrus koronavírusos, nem lehetett benne a keretben. A brazilok az előző világbajnokságon a kilencedik helyen végeztek, még harcban állnak az olimpiáért, érdekeltek a selejtezőben. (A riói olimpián megverték a németeket, de nagyon kikaptak a svédektől.)

A lengyelek távolmaradtak az előző két nagy tornától, most egy fiatal csapatuk van, amelyik egy góllal kapott ki a spanyoloktól (26-27), de eddig nagyon jó benyomást keltettek. A Kielce rutinos játékosai, Jurecki és Lijewski már nem szerepelnek a csapatban, de a sikerre éhes fiatalok, mint például Arkadiusz Moryto, az irányító Simon Sicko vagy Tomasz Gebala remek formában vannak. A jobbszélső Moryto úgy 22 gólos, a válogatott legeredményesebb tagja, hogy mindössze két lövést hibázott el eddig.

A spanyolok megnyerték a tavalyi Európa-bajnokságot, ezért nekik biztos a helyük a tokiói olimpián. Erős válogatott, a Barcelona adja a legtöbb játékost a keretbe, szám szerint négyet, de a Kielcében is hárman játszanak, a két Dujsebajev, Dani és Alex, valamint Fernandez Perez. A magyarországi légiósok ugyancsak hárman vannak: Corrales, Maqueda és Canellas. Nagy meglepetés lenne, ha nem az övék lenne a csoport első helye, de a két csapat legutóbbi magyarországi meccsén a mieink nyertek 32-29-re.

Magyarország 2017-es vb-n bejutott a legjobb nyolc közé, most is ez az elvárás, ami teljesíthető, bár a java, az igazi izgalmak csak most jönnek, és jó eséllyel megint egy-egy gól dönt majd a meccseken, ezzel együtt a végső helyezésekről is. A negyeddöntőben várhatóan a dán vagy a horvát válogatott érkezik.

A tavalyi Eb-n bemutatkozott szakmai stáb – Gulyás István, Chema Rodriguez és Nagy László – mindenesetre jól ráérzett a csapat erősségeire, és ha a szélsőket is megfelelően használni tudja a folytatásban, akkor újabb bravúrok jöhetnek. A szélről a németek ellen egyszer próbálkoztunk, az átlövők azonban villogtak, remekül lőtték át az előttük tornyosuló védelmet.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!