Csoportgyőztes a válogatott a kézi-vb-n, az utolsó másodpercekben szerzett góllal verték a németeket

2021. január 19. – 22:17

frissítve

Csoportgyőztes a válogatott a kézi-vb-n, az utolsó másodpercekben szerzett góllal verték a németeket
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az utolsó másodpercekben fordította a maga javára a Németország elleni meccset Magyarország a kézilabda-világbajnokság utolsó csoportmeccsén. Lékai Máté pontos lövésével 29-28-ra nyert a válogatott.

A magyar férfi kézilabda-válogatott először kapott komoly ellenfelet az egyiptomi világbajnokságon, a németekkel szemben már a csoportelsőség volt a tét. Egy győzelem azt is jelentethette, hogy a középdöntőbe a maximális négy ponttal érkezik a magyar csapat, és az első helyről várhatja a folytatást.

Olyan meccs volt a kedd esti, ami visszaidézte a tavalyi Eb szellemét: nem kötelező nyerni, de lehet nyerni. Akkor az Eb-n az evés közben megjött az étvágy, viszont az olimpiai selejtezőt nem sikerült elérni. Ezen a vb-n nincs ilyesfajta tét, csak a minél jobb szereplés.

A németek voltak esélyesebbek, noha a december végén Bajnokok Ligája-győztes Kiel játékosai nem vállalták a szereplést.

Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP
Fotó: Anne-Christine POUJOULAT / POOL / AFP

Nagy iramban és Szita Zoltán nagy góljával kezdődött a meccs, Lékai Máté irányított, Szita mellett Máthé volt az átlövő poszton. Bánhidi Bence volt beállóban, Bóka és a honosított Pedro Rodriguez a két szélen.

Az első negyedóra végén úgy vezettünk 8-6-ra, hogy háromszor is emberhátrányba kerültünk. Máthé lövései, Lékai betörései, Bánhidi befordulásai élményszámba mentek, és Mikler is hozzátette a magáért a magyar kapuban. Nem sokkal később az ellenfél időt is kért.

A németek nem tudták rendezni a soraikat, a becserélt magyar átlövők, Bodó Richárd és Ancsin Gábor is pontosan céloztak, és 15-10-re sikerült elhúzni. A félidő utolsó perceit elrontotta a csapat, a németek ráéreztek erre, és 15-14-re felzárkóztak.

MÁSODIK FÉLIDŐ:

A kezdés után Weber talpról jól pattintott, és egyenlő lett az állás, de Szita is lemásolta az első félidei nagy bombáját, így a vezetés nem forgott veszélyben. Fej fej mellett haladtak a csapatok, a 40. percben 21-20-ra vezettünk. A következő öt perc a kapusokról és a védekezésről szólt, egy-egy gólt jegyezhettünk fel mindkét oldalon. Uwe Gensheimer egyenlített (22-22) ám Bodó 11 méterről zúdította a kapuba a labdát.

A németek emberhátrányban voltak, de 10 perccel a vége előtt átvették a vezetést (23-24), Bánhidi Bence viszont a legjobbkor talált be. Ekkor már érezni lehetett, egy gól dönt, és az utolsó 10 perc eseményei izgalmasra is sikerültek:

  • Weber kicselezte Ancsint, és ziccert lőtt a kapuba. (24-25)
  • Máthé egyenlített, de Weber szintén a szaggatottról vágta a kapuba a labdát. (25-26)
  • Lékai alsó lövését kiütötte az egyébként néhány védéssel jelentkező Bitter, Golla gólját nem adták meg, mert rálépett a vonalra. Bánhidi hetest és kiállítást harcolt ki, amit Máthé értékesített (26-26).
  • Mikler hatalmas védése után Lékai megjátszotta Bánhidit, aki a jobb alsóba lőtt. (27-26)
  • Drux harcolt ki kiállítást a másik oldalon, Häfner gyorsan kihasználta. Bánhidit ismét sikerült megjátszani (28-27)
  • Groetzki bevarrta a szélről az utolsó percben, az egész vb-n nem lőtt eddig kapura. 28-28-nál időt kért Gulyás István, Chema Rodriguez mondta el, melyik figurát szeretné viszontlátni.
  • 10 másodperc volt hátra, amikor szabaddobást kaptunk, újraindult a támadásunk, Lékai pedig egy tökéletes lövéssel, gyönyörű góllal lezárta a találkozót.

A magyar válogatott így 29-28-ra nyert, és az élen zárt a csoportjában, vagyis a maximális négy pontot viszi tovább a középdöntős fázisba, amit csütörtökön kezd meg a csapat. „Óriási löketet adhat ez, hogy nekünk 4 pontunk van, míg a másik ágon hárommal jönnek a spanyolok” – mondta Bánhidi Bence az M4 Sportnak, aki 8 lövésből 8 góllal járult hozzá a sikerhez.

A szintén 8 gólig jutó Máthé arról beszélt, arra gondolt az utolsó pillanatokban a hetesénél, hogy belövi, Norvégiában légióskodik, és erre tanította meg az ott eltöltött időszak.

A magyar csapat: Mikler – Bóka, Szita 3, Bánhidi 8, Lékai 4, Máthé 8, Rodríguez, cserék: Sipos, Rosta 1, Balogh Zs. 1, Bodó 2, Ancsin 2, Székely

„Az villant fel az utolsó támadásnál, hogy egy gólt kell lőni. Az első variációnkra felkészültek, a második az volt, hogy egy az egyben kell cseleznem Gollával, aztán lőni. Sikerült.

Komoly mérkőzések várnak ránk, fokozatosan haladunk. Még két meccset kell nyerni, hogy a 8 közé jussunk, de akkor sem leszek boldogtalan, ha mind a három összejön” – mondta az Eb-ről hiányzó Lékai, aki most tartott először az átalakuló csapattal.

„Nem tudjuk, hol tartunk, mert komoly csapattal nem játszottunk eddig. Akár az első félidőben is eldönthettük volna a meccset, de sok hibánk volt. Hideg fejjel sikerült lejátszani az utolsó perceket, ebben a sportágban a legszebb az egygólos győzelem. A brazilokkal fogunk kezdeni csütörtökön, holnap költözünk, szállodát váltunk, de ez a siker mindent feledtet” – ezek már Gulyás István kapitány értékelő szavai voltak.

A középdöntőben három újabb ellenfél érkezik: Spanyolország, Lengyelország és Brazília. Ebből a középdöntőből lehet bejutni a legjobb nyolc közé, ahol egyenes kieséses rendszerben küzdenek tovább az állva maradt csapatok.

A csoport állása: 1. Magyarország 4 pont, 2. Spanyolország 3, 3. Németország 2, 4. Lengyelország 2, 5. Brazília 1 6. Uruguay 0 pont.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!