Tragikomikus körülmények között kezdi a kézi-vb-t a magyar férfiválogatott

2021. január 15. – 09:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A férfi kézilabda-világbajnokság már két napja elkezdődött, a magyar válogatott péntek este mutatkozik be, ha a Zöld-foki-szigetek ki tud állni ellene, és marad 10 bevethető játékosuk. A körülményekre panaszkodtak a norvégok, dánok, és Nagy László a hazai szakmai stáb tagja, a szövetség alelnöke is.

  • Először rendezik 32 csapattal a férfi kézilabda világbajnokságot, a rendezés jogát Egyiptom kapta.
  • Egyiptom másodszor házigazda, 1999-ben már lebonyolította a még 24 csapatos tornát.
  • A Nemzetközi Kézilabda Szövetség (IHF) egyiptomi elnöke, Haszan Musztafa ragaszkodott az esemény megrendezéséhez, a legnagyobb csarnokot róla nevezték el.
  • Két nemzetnek (Csehország és USA) már vissza kellett lépnie a sok fertőzött játékos miatt, Svájc és Macedónia ugrott be a helyükre a rajt előtt két nappal.
  • A Zöld-foki szigeteknél eddig 10 játékosnak lett pozitív a covid-tesztje, ha nem marad kapusuk a péntek esti Magyarország elleni meccsre, ki kell zárják őket.

Hónapokkal ezelőtt a sportág két nagyhatalmának számító nemzet, a németek és a franciák már felemelték a szavukat, hogy jobb lenne távolmaradni az egyiptomi világbajnokságtól. A német sztárok közül néhányan el sem mentek, a BL-döntő legjobbjának választott Hendrik Pekeler kijelentette, nem szeretné veszélybe sodorni a családját. Az olimpiáért még versenyben álló nemzetek, mint például Dél-Korea, értelemszerűen az áprilisi olimpiai selejtezőt tartja a legfontosabb eseménynek, Egyiptomba a második csapatával érkezett, és kapott is 51 gólt a szlovénoktól csütörtökön.

Az IHF nemcsak mindenkit nyugtatott, hogy minden rendben lesz, még az év elején is azt mondta, hogy nézők előtt fogja megrendezni a vb-t. A játékosok tiltakoztak – nem szeretnék koronavírust a nézőktől elkapni -, ennek hatására az esemény zárt kapus lett. Bár a házigazda Egyiptom első meccsét azért vagy százan csak végignézték a helyszínen.

A vb-ezüstérmes norvégok legnagyobb sztárja, Sander Sagosen paródiának nevezte, amit tapasztalt. „Maszk nélküli emberek járkálnak ki és be a szállodába, amit a szervezők buboréknak neveztek” – fakadt ki. A buboréknak az lenne a lényege, hogy a szállodát hermetikusan lezárják, a játékosok csak edzeni és a meccsre léphetnek ki onnan.

Az sem tetszett Sagosennek, hogy a csapatok együtt esznek, a női Eb-n Dániában egészen más körülmények voltak. A norvégok szakértője, a korábbi kiváló kapus, Ole Erevik tragikomikus helyzetről beszélt, a szálloda ugyan ötcsillagos, de nagy benne a tömeg, nem tartják be a járványügyi előírásokat, elképzelni sem tudja, hogyan lehet kihúzni három hetet úgy, hogy ne terjedjen el a járvány a játékosok között. A dánok amiatt panaszkodtak, mert nem úgy tesztelték, amiben előzetesen megállapodtak.

Bánhidi Bence és társaira nem megszokott körülmények várnak, Fotó: AFP/Andreas Hillergren
Bánhidi Bence és társaira nem megszokott körülmények várnak, Fotó: AFP/Andreas Hillergren

A magyarok alelnöke, Nagy László azt említette meg a Nemzeti Sportnak, egy kicsi, 10 négyzetméteres konditermen kell osztozniuk a válogatottaknak, amiben érdemi munkát nem tudnak végezni. Nyolc csapat lakik ugyanabban a szállodában, ezért fontos, hogy akinek pozitív a tesztje, azonnal elkülönítsék.

Nagy a válogatott Facebook-oldalán arról beszélt, elképzelhető, hogy csak egy órával a kezdés előtt derül ki, meg tudják-e rendezni a találkozót. Ragaszkodnak még egy utolsó gyorsteszthez.

A vb-n egyébként már nyolc meccset megrendeztek, a magyarok este 20.30-tól játszanak először. Az eredeti forgatókönyv szerint a Zöld-foki-szigetekkel, de mivel ott előbb hat, majd a csütörtöki újabb négy játékos esett ki pozitív minta miatt, nagy kérdés, maradt-e egy kapusuk. (Azt egyelőre nem nevezték meg, kik az érintettek.) Az IHF ugyanis azt rögzítette, hogy 10 mezőnyjátékosnak és egy kapusnak kell alkotnia a csapatot, ha ez nem teljesül, kizárja a résztvevőt. A hollandok beugrásra készenlétben állnak, ha minden igaz.

A csoportnak tagja még Uruguay, akik nem is tudnak teremben felkészülni, valamint a tartalékos, de így is erős Németország. A továbbjutás innen garantált, mert az első három hely valamelyikét elérni. A középdöntős csoportban a spanyolok, brazilok, tunéziaiak és a lengyelek jöhetnek, közülük egy esik ki.

A hat csapatos középdöntőből ketten mehetnek tovább, és a legjobb nyolc között már egyenes kieséses rendszerben folytatódik a küzdelem. A magyar válogatott a tavaly januári Eb-n megverte Oroszországot, Izlandot és Szlovéniát, döntetlent játszott a világbajnok dánokkal, remek benyomást keltett, még ha az olimpiai selejtezőt nem is érte el. Most a csapat Lékai Mátéval és Bodó Richárddal kiegészülve még erősebb.