Az USA húsz év után kijutott a kézi-vb-re, a rajt előtti napon kellett visszalépnie a csapatnak a koronavírus miatt

2021. január 12. – 23:29

Másolás

Vágólapra másolva

Hogy mennyire felborította a 2020-21-es sportéletet a koronavírus-járvány, arra remek példa, ami az amerikai kézilabdaválogatottal történt. Az USA-ban nem kifejezetten népszerű a kézilabda, sokat elmond a sportág ismertségéről az országban, hogy az amerikai kéziválogatott oldalán a kiemelt videó arról szól, hogy mi az a kézilabda. Az utóbbi húsz évben nem is jutott ki az ország a világbajnokságra, előtte is csak hatszor, és a 16. helynél jobbat sosem csípett meg.

Tavaly viszont nem tudták megrendezni az észak-amerikai selejtezőket az idei vébére, és egy vitatott döntés után az USA szabadkártyát kapott, és ott lehetett a bajnokságon. A döntés indoklása szerint a selejtezős csapatok közül legutóbb az USA szerepelt a legjobban a Pánamerikai játékokon, és egyébként is, ez az ország képviseli a legnagyobb közvetítési potenciált a többi, a régióból beválogatható csapat közül.

A döntés valószínűleg még az amerikaiakat is meglephette, mert ezután interneten kezdtek csapatot toborozni, hogy ha már húsz év után először kijutottak a vébére, legyenek is játékosok, akik ki tudnak állni az ellenfelek ellen. Ha még nem lenne elég szürreális a sztori, érdemes megemlíteni, hogy a Gyöngyös amerikai születésű, így kettős állampolgár kapusát, Merkovszki Pált is beválogatták a csapatba, így az amerikai válogatottnak magyar kötődése is lett volna a bajnokságon.

Ahogy viszont a történet elejét is a koronavírus alakította, úgy a végét is, a Handball Planet arról ír, hogy egy nappal az idei, egyiptomi világbajnokság kezdete előtt vissza kellett lépnie az amerikai csapatnak, mert a bajnokság előtti kötelező Covid19-tesztelés során több játékos is pozitív mintát produkált, így nem voltak elegen ahhoz, hogy kiálljanak a tornán.

Az amerikai csapat mellett a csehek jártak hasonlóan, ők szintén a vébé kezdete előtti napon voltak kénytelenek visszalépni. A csehek helyére Észak-Macedónia ugrik be, az USA helyét pedig Svájc veszi majd át a szerdán kezdődő 2021-es egyiptomi világbajnokságon.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!