Szoboszlai Dominik a Leipzighez igazolt, a legdrágább magyar futballista lett

Legfontosabb

2020. december 17. – 16:02

frissítve

Szoboszlai Dominik a Leipzighez igazolt, a legdrágább magyar futballista lett
Szoboszlai az Atletico elleni madridi BL-meccsen gólt ünnepel 2020. október 27-én – Gabriel Bouys / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A legnagyobb német szaklap, a Kicker is vezető hírként számolt be Szoboszlai Dominik klubváltásáról. Csiszolatlan gyémántnak nevezik, és kiemelik, hogy egész Európa a kegyeit kereste. Topbajnokság legjobb öt csapata közé vágyott, most teljesült az álma.

Csütörtök délután bejelentette a Bundesliga harmadik helyén álló RB Leipzig, hogy megvásárolta a Salzburg magyar középpályását, Szoboszlai Dominikot.

A 20 éves játékosért 20 millió eurót fizettek, ennyi pénzt magyar játékosért még soha nem fizettek.

A korábbi rekorder Dzsudzsák Balázs volt, aki amikor Oroszországon belül váltott klubot, akkor a Dinamo Moszkva 19 millió eurót utalt át az Anzsinak.

Szoboszlai öt évre szerződött a lipcseiekhez, a két Red Bull által finanszírozott klub között nagy a játékosmozgás, nyolc év alatt Szoboszlai a tizennyolcadik játékos, aki ezt az utat járja. A dél-koreai Hwang Hicsan a nyáron került át a Bundesligába, előtte Dayot Upamecano, Konrad Laimer, Hannes Wolf és Amadou Haidara.

A Leipzignek van már két válogatott magyar játékosa, a középhátvéd Willi Orbán és a kapus Gulácsi Péter, aki szintén a Salzburg érintésével igazolt a német bajnokságba 2016-ban. Leipzig még versenyben van a Bajnokok Ligájában, a 2019-es győztes Liverpoollal találkozik. Már nincs érvényben az a szabály, hogy aki egy csapat színeiben játszott a BL-ben, az máshol nem léphet pályára ugyanabban a szezonban.

Fontos adat, a posztján játszó Paul Pogbának vagy Toni Kroosnak nem volt 20 évesen annyi BL-főtáblás meccse, mint neki. Később mindketten világbajnokok lettek.

Szoboszlai az édesapja, Zsolt és Bolla László által alapított Főnix Goldban kezdett futballozni Székesfehérváron. Tehetsége szembetűnő volt, 16 évesen került a Salzburghoz, a Villarreal is szerette volna megszerezni, de Ausztriában látták azt a tehetségmenedzselési modellt, ami garanciát jelentett a fejlődésére. Előbb az osztrák másodosztályban, a Liefering színeiben futballozott, majd 2018-ban mutatkozott be a Salzburgban, és háromszor lett osztrák bajnok. 55 bajnoki mérkőzésen lépett pályára, ezeken tizenhat gólt szerzett.

A Bajnokok Ligájában idén kétszer volt eredményes – a Lokomotiv Moszkva és az Atletico Madrid kapuját vette be –, ezzel háromgólos, amivel a legeredményesebb magyar játékos a BL-ben. A magyar válogatottban 12-szerepelt eddig, ott három gólja van. Szlovákiának és Törökországnak szabadrúgásból lőtt gólt, az Izland elleni Eb-pótselejtezőn a 92. percben ért el 20 méteres lapos lövéssel továbbjutást jelentő találatot.

Már a nyáron szóba hozták sztárcsapatokkal, többek között a Milan is élénken érdeklődött iránta, de akkor nem váltott. A télen az Arsenal merült fel a neve mellett. A Lipcsében tovább fejlődhet, bár szakértők figyelmeztetnek, korántsem biztos, hogy azonnal állandó kezdőjátékos lesz.

A 33 éves edző, Julian Nagelsmann dicsérte a rúgótechnikáját, a kombinációs készségét, a sebességét és az állóképességét. A szakvezető szereti variálni a felállásokat, ebben a szezonban láttuk már tőle, hogy szerdán 3 védővel játszott, szombatra 4 védőre váltott. Ennek megfelelően a középpályán is több formációt alkalmaz. Úgy hírlik, hogy Szoboszlait inkább a középpálya középen vetné be, mert a bal szélen több játékosa van.

„Nagyon hosszú ideig képes nagy tempóban száguldozni és futballozni”

– nyilatkozta a Bildnek Nagelsmann. A lap azt állapította meg, minden olyan érték megvan benne, amivel jobbá teheti a Lipcsét.

Január másodikán Stuttgartba megy a Lipcse, akár már be is mutatkozhat új klubjában Szoboszlai. Január kilencedikén a Dortmundot fogadják, akkor találkozhat Erling Haalanddal, akivel csapattársak voltak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!