Elkeserítő vereség Norvégiától a kézi-Eb-n

2020. december 15. – 22:17

Másolás

Vágólapra másolva

Elszenvedte negyedik vereségét Magyarország a női kézilabda Európa-bajnokságon, ezzel a 10. helyen fejezte a szereplését Dániában. Talán ez volt a legelszomorítóbb kudarc, mert amikor a norvégok rákapcsoltak, csak kerestük a labdát, amikor visszavettek, akkor is jobbak voltak.

A női kézilabda Európa-bajnokság utolsó középdöntős meccsén Norvégia már biztosan elődöntős volt, míg a magyar válogatott nem juthatott előrébb csoportjában az ötödik helynél. A norvégokkal szemben katasztrofális meccseink voltak az utóbbi években, a legnagyobb különbségű vereséget ők mérték ránk (13-34, 2010), a legtöbb gólt tőlük kaptuk (29-44, 2004). Most sem lehetett arra számítani, hogy szoros küzdelmet láthatunk.

Hat percet kellett várni az első magyar gólra, az első tíz perc végére már 7-1 volt az állás, támadásban hatszor adtuk el a labdát, Herrem pedig villámgyorsan rohant végig a pályán, nem lehetett tovább várni az időkéréssel. A norvégok jól védekeztek, villámgyorsan indultak, a támadásaikban volt ötlet, mikor szeretnék lehúzni a labdát a szélre, mikor akarnak középen támadni, és a beállót játékba hozni. Ráadásul a magyar fal igen szellős volt, Nora Mörk vagy Reistad könnyen zilálta szét.

Oftedal és Herrem ünnepel, Zomori és Zácsik szomorkodik, Fotó: AFP, Klaus Fisker
Oftedal és Herrem ünnepel, Zomori és Zácsik szomorkodik, Fotó: AFP, Klaus Fisker

A magyar támadások lassúak voltak, ha sikerült helyzetet kialakítani, akkor Solberg még mindig ott volt a kapuban. A Győr kapusa koronavírus-fertőzés után tért vissza. A 20. percben 13-5-re módosult az eredmény, egy pillanatra sem lehetett érezni, hogy a két csapat azonos súlycsoportban lenne.

A mieinktől Kovacsics és Faluvégi mutatott váratlan megoldásokat, előbbinek voltak olyan lövései, amik meglepték a védelmet és a kapust is egyaránt. A norvégok élvezték a játékot, a mieink inkább csak szenvedtek, próbálták variálni a felállásokat a kapitányok (Danyi Gábor és Elek Gábor), de nem voltak olyan játékosok, akik kvalitásban érdemben felvették volna a versenyt a riválissal.

A félidő végén 17-9-et mutatott az eredményjelző, két hetest is kihagytak a norvégok, különben még demoralizálóbb lett volna a különbség. Klujber Katrin is hibázott egyet a hetes vonalról a 30. perc legvégén.

A második félidő Zácsik és Klujber góljaival kezdődött, de hamar visszanyerte a meccs az első félidő megszokott képét. A 40. percben már 23-13 volt az állás, először volt tízgólos különbség a két csapat között. A folytatásban már nem lehetett más a cél, minthogy próbáljunk 10 gól alatt maradni. Még ez az apró kívánságunk sem teljesült.

Bíró Blanka ehhez minden segítséget megadott a kapuban a bravúrjaival, igaz a másik oldalon a 40 éves Katrine Lunde sem védett rosszul. A norvég cseresor nem mutatott olyan erőt, mint a legjobbjaik, nem is koncentráltak annyira, mint a legjobbjaik, ezért volt még inkább bántó, hogy a második sor is tetszés szerint került helyzetbe. 32-21 lett a végeredmény, a 7 gólos Kovacsics Anikó dicsérhető – 12 lövésből érte el –, és a két magyar kapus.

Ez a meccs ismét rendszerszintű problémákra világított rá, ahogy az előző években is, de változás nem történt. A két évvel ezelőtti Eb-hetedik helyhez képest ez a mostani szereplés visszalépés.

Az elődöntőben a franciák a horvátokkal találkoznak, a másik meccsen dán-norvég összecsapást rendeznek.

  • Norvégia-Magyarország 32-21 (17-9)
  • Kolding, v.: Krisztidi, Papamatteu (görögök)
  • lövések/gólok: 51/32, illetve 49/21
  • gólok hétméteresből: 8/6, illetve 5/3
  • kiállítások: 2, illetve 6 perc
  • Magyarország: Szikora – Faluvégi 3, Háfra, Kovacsics 7, Csiszár-Szekeres, Klujber 5, Márton, cserék: Helembai, Szöllősi-Zácsik 1, Tomori 2, Kácsor, Lakatos 1, Bíró, Lukács, Schatzl 1, Tóvizi 1, szövetségi kapitány: Danyi Gábor, Elek Gábor
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!