Szoboszlai kihagyta a helyzeteit, a Salzburg kiesett a BL-ből

2020. december 9. – 23:24

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája szerdai játéknapján kialakult a továbbjutók mezőnye, a versenyben maradó 16 klub egyenes kieséses rendszerben folytathatja februártól a nyolcaddöntőkben. Mindkét madridi csapat ott lesz, az Atletico Salzburgban nyert, míg a Real Madrid a német Mönchengladbachot múlta felül.

Szerdán nem nyolc, hanem kilenc meccset játszottak, miután most fejezték be a PSG-Istanbul Basaksehir találkozót, amelyik kedden a 15. percben szakadt félbe a negyedik játékvezető rasszistajellegű megjegyzése miatt. A franciák már biztosan továbbjutottak, csak az volt a kérdés, melyik pozícióban. Mivel 5-1-re verték a törököket, nem hagytak kétséget, az övék lesz az első hely. Neymar három gólja mellett Kylian Mbappe duplázott. A meccset az eredetileg kijelölt román bírók helyett hollandok vezették.

Magyar szempontból a legfontosabb meccset a Salzburg játszotta, amelyikben Szoboszlai Dominik ezúttal is a kezdőcsapat tagja volt. A válogatott középpályásnak volt is egy komoly lövése 15 méterről, de Oblak szögletre ütötte a labdát a bal alsó sarok elől. Még ennél is nagyobb helyzet volt Berisháé, aki a kapufát találta el. Az Atleticónak a két esetnél szerencséje volt, a 38. percben aztán egy bal oldali beívelés után is, amikor Trippier csúsztatott, a labda pedig védhetetlenül vágódott a kapu bal oldalába. Az angol védőnek ez volt az első BL-gólja, a legfontosabb meccsre tartogatta.

A második félidő elején Szoboszlai hagyott ki hatalmas helyzetet. Berishával kitűnően kényszerítőzött, amivel az egész védelmet összezavarták. Középen találta szembe magát Oblak kapussal, 9 méterről lőhetett, de centikkel a jobb oldali kapufa mellé. A Salzburg fölényben volt, többet támadott, többet lőtt kapura, de a félidő hajrájában megint kapott egy gólt. Carrasco egy kontratámadás végén üresen érkezett középen, és a kapuba belsőzte kapásból a labdát. Az Atletico lesz ott a tavaszi BL-folytatásban, míg az osztrákok az Európa Ligába kerültek át.

Szoboszlai és Llorente nagy csatát vívott, Fotó: Getty, Adam Pretty
Szoboszlai és Llorente nagy csatát vívott, Fotó: Getty, Adam Pretty

A csoport másik találkozóján a már biztosan továbblépő Bayern München Süle fejesével került előnybe a második félidőben. Costa szöglete után emelkedett magasra a védő, és védhetetlenül bólintott. Chuopo Moting biztosította be a sikert, a címvédő bajorok öt győzelemmel és egy döntetlennel zárták a csoportkört.

A Real Madrid mérkőzését követte még nagy érdeklődés, mert a spanyolok kétszer is kikaptak az ukrán Sahtar Donyecktől, ezért győzelmi kényszerben léptek pályára a Mönchengladbach ellen. Az első meccsen a németek a 87. percben még 2-0-ra vezettek, aztán egyenlített a Real.

A visszavágón a francia center, Benzema volt a főszereplő, kétszer ívelték a fejére a labdát a jobb oldalról, ő pedig mindkétszer higgadtan és pontosan fejelt a kapu jobb oldalába. Előbb Lucas, majd Rodrygo szolgálta ki tökéletesen a csatárt. A Real a szezonban talán ebben a 45 percben játszott a legjobban, akkor rázták meg magukat, amikor nagyon kellett. A második félidőben Lucas és Benzema is eltalálta a kapufát, vagyis nagyobb különbséggel is nyerhetett volna a Real.

Hatszor volt olyan helyzet a múltban, mint most, hogy a spanyolok kieshettek volna az utolsó fordulóban, és valamennyiszer nyertek, elviselték a nyomást. A Gladbach ezzel a vereséggel is továbbment, mert a csoport másik meccsén az Interre már nem hatott olyan jól a győzelmi kényszer. Az olaszoknak még a 90. perc után is volt egy hatalmas lehetőségük, akkor Sanchez egy szöglet után nagyszerűen érkezett, de a fejese után a lesen álló Lukakut találta fejen a labda. Szimbolikus jelenet volt. A Sahtar mehet az Európa Ligába, az Internek véget ért a nemzetközi kupaszezon.

A Liverpoolnak egy döntetlen is belefért – Szalah a klub történetének leggyorsabb BL-gólját jegyezte még az első percben –, a tavalyi meglepetéscsapat, az olasz Atalanta egy döntetlennel is továbbjuthatott Amszterdamban, de Muriel egy védelmi megingás után a kapuba lőtt. A Manchester City és a Porto is magabiztos győzelemmel erősítette meg továbbjutó pozícióját.

  • A csoport: Bayern München – Lokomotiv Moszkva 2-0, Salzburg – Atletico Madrid 0-2
  • B csoport: Internazionale – Sahtar Donyeck 0-0, Real Madrid – Mönchengladbach 2-0
  • C csoport: Manchester City – Marseille 3-0, Olympiakosz – Porto 0-2
  • D csoport: Midtjylland – Liverpool 1-1, Ajax – Atalanta 0-1
  • Csoportelsők: Bayern München, Real Madrid, Dortmund, Juventus, Chelsea, PSG, Liverpool, Manchester City
  • Csoportmásodikok: Sevilla, Lazio, Barcelona, Lipcse, Porto, Atletico Madrid, Atalanta, Gladbach

A sorsolást hétfőn tartják az UEFA svájci központjában. Azonos nemzetbeliek még nem kerülhetnek össze. A négy német és a négy spanyol ott lesz tavasszal is, az Inter mellett és a Manchester United vérzett el a nagy nemzetek csapatai közül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!