Korlátozzák az olimpiára érkező külföldiek számát

2020. november 12. – 12:49

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Thomas Bach szerint az olimpikonok nem kerülhetnek előnybe, ha elkészül a koronavírus elleni vakcina.

A szervezőbizottság vezérigazgatója, Muto Tosiro a koronavírus-járvány visszaszorítása érdekében hozott, illetve a későbbi intézkedésekről, korlátozásokról beszélt, amit az MTI írt le.

A vakcináról szóló híreket megkönnyebbülten fogadták, de szigorú sorvezetőt készítenek, aminek útmutatásait követni kell, illetve egészségügyi applikációkat fognak alkalmazni a szurkolók nyomon követésére és a fertőzés terjedésének monitorozására.

„Jövő tavaszra állunk elő az összes szurkolóra, beleértve a nem japán lakosokra vonatkozó előírásokkal. Hogy a külföldi szurkolóknak 14 napos karanténba kell-e vonulniuk vagy sem, hogy ettől eltekinthetünk-e, az akkori helyzettől függ majd” – mondta Muto.

Muto Tosiro, Fotó: AFP (Issei Kato)
Muto Tosiro, Fotó: AFP (Issei Kato)

Eltekinthetnek ettől, ha az érkezők bizonyos feltételeknek megfelelnek. A szervezőbizottság és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) további öt hónapot adott magának arra, hogy – amikor az északi féltekén tavasz lesz – véglegesítse az eljárást a sportolókkal, a hivatalos személyekkel, szponzorokkal és televíziósokkal, újságírókkal szemben. Ahogy Japán területére lépnek a drukkerek, nem tudják már úgy követni őket, mint a sportolókat, ezért a legfontosabb, hogy az ellenőrzés a belépéskor hatékony legyen.

Még nem döntötték el, hány szurkolót engedhetnek be az egyes helyszínekre, mert a tapasztalatgyűjtés még zajlik. Néhány baseball-stadiont már teszteltek 80 százalékos telítettséggel a napokban. Mérik a széndioxid kibocsátását is a létesítményekben, és a sportcsarnokokba is engednének nézőket. Egyelőre megtippelni sem lehet, mekkora pluszköltséget jelent az elhalasztott olimpia, a sportolói kvóták 57 százalékban találtak gazdára, a többi kvalifikációs verseny lebonyolítása nem lesz egyszerű.

Az olimpiát idén nyárról a 2021. július 23. és augusztus 8. közötti időszakra ütemezték át, majd augusztus 24-től szeptember 5-ig következik a paralimpia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!