Rég volt ilyen, alig van gondja a magyar futballválogatottnak

2020. november 10. – 10:31

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hazai pályán a horvátokat és Walest is megverte Magyarország 2019-ben, most egy újabb bravúros győzelem Eb-részvételt érne. Izland kőkemény ellenfél lesz, korosodó játékosaik utolsó nagy dobásukra készülnek. A mérkőzést a holland Björn Kuipers vezeti.

A magyar labdarúgó válogatottat egy lépés választja el attól, hogy 2016 után ismét Európa-bajnoki résztvevő lehessen. Izland ellen csütörtök este hazai pályán (20.45), zárt kapuk mögött lehet kivívni a győzelmet, visszavágó nincs. (Hosszabbításban vagy legkésőbb a tizenegyesekkel el kell dőlnie, melyik csapat játszhat az Eb-n.)

Marco Rossi szövetségi kapitány alapcsapata összeállt a törökök elleni idegenben győztes meccsen (1-0) szeptember elején, és most ismét a pályára küldheti. Mi több, még variációs lehetőséget is kapott.

  • Ez volt a törökországi felállás: Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai Attila – Fiola, Sigér, Nagy, Holender – Szoboszlai, Sallai – Szalai Ádám

Miután a franciákkal az U19-ben győztes Loic Nego szereplését engedélyezte a FIFA, Fiola helyére akár bevethető is lenne, ami jó hír a kapitánynak. A Fradival a BL-ben szereplő Lovrencsics Gergő szerepeltetése is opció lehet.

Willi Orbán a szezon elején csak csere volt a Lipcsében, mostanra visszavette a helyét a védelemben. A két Cipruson szereplő védő, Lang és Szalai Attila is rendszeresen ott van csapatában. Lang az Apoellel az Európa Liga csoportkörében érdekelt, igaz a PSV és a Granada is legyőzte őket hazai pályán. Holender a Partizán Belgrád játékosa lett október elején, a Zvezda ellen még nem volt a pályán, de az előző három fordulóban már igen, legutóbb a 86. percben cserélték csak le.

Az is jó hír, hogy Nagy Ádám nemcsak bekerült az angol másodosztályú Bristol keretébe, hanem két győztes meccsen tért vissza, vagyis megfelelően játékba lendült. Kétszer nyertek idegenben, a Huddersfieldet 2-1-re, a nagy rivális Cardiff Cityt 1-0-ra verték.

Egyedül Szalai Ádámról nem mondható el, hogy meccsterhelést kap, ő a Mainzban továbbra is száműzött. Ha valamiért aggódnia kell Rossinak, akkor az Szalai formája, csak a válogatottban kapott lehetőséget. Szalai viszont nagyszerű hatással van a társaira, igazi csapatkapitány alkat, extrán motivált.

Szalai Ádám a Mainznak is meg akarja mutatni, kár őt körön kívülre tenni. Fotó: AFP (Nikolai Doychinov)
Szalai Ádám a Mainznak is meg akarja mutatni, kár őt körön kívülre tenni. Fotó: AFP (Nikolai Doychinov)

Ha pályán lesz, várhatóan sok párharcot nyer, ami hasznos lehet, hiszen azzal Szoboszlai szabadrúgásának teremt esélyt. Az izlandi védők erősek, kemények, küzdeni kell velük. A 38 éves Arnasonnal biztosan nagy csatákat vív majd a magyar center, de az egész meccs egyik kulcskérdése, hogyan boldogul velük Szalai.

A 20 éves Szoboszlai Dominik egy nappal később ugyan, de csatlakozhatott a többiekhez, jelenleg ő a keret legértékesebb játékosa, meghatározó szerepet játszik az osztrák Salzburgban. Három góljával már ő a legeredményesebb magyar a Bajnokok Ligájában.

Az izlandiak Augsburgban készülnek, és alapcsapatukat nem küldhetik ki a Puskás Arénában, mert a malmői légiós Arnór Traustason csapattársai koronavírusosak lettek, és ugyan a középpályás nem, a biztonságra mennek, nem csatlakozott a társaihoz a játékos.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!