Heves vitát váltott ki a 18 éves magyar hátvéd esete Olaszországban

2020. november 1. – 11:00

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Komoly utóélete van az Inter-Parma (2-2) bajnokinak, ezen a találkozón játszott először a felnőttek közt Balogh Botond. Egy vitatott, a végeredményt is befolyásoló eset főszereplője, bár a kritikát a játékvezető kapja.

A Parma védelméből többen koronavírusosak lettek, a járvány meghozta az esélyt a 18 éves Balogh Botondnak, akit a vezetőedző, Fabio Liverani mindjárt a kezdőcsapatba jelölt az Inter elleni – zárt kapus – szombati bajnokin. A Parma három belső védővel futballozott, az egyik a négyes számmal játszó Balogh volt, aki természetesen egy kicsit megilletődötten kezdett, de később felvette a ritmust.

Balogh az MTK akadémiáján nevelkedett, onnan igazolták le az olaszok. Szerepelt az U17-es brazíliai világbajnokságon, ahol a magyar válogatott nyeretlenül zárt, ő az első, aki abból a csapatból ilyen magas szintre jutott el.

A bemutatkozása nem sikerült rosszul, ha azt vesszük, hogy a Parma 2-2-es döntetlent ért el, a képet árnyalja egy kicsit, hogy már 2-0-ra is vezettek Gervinho duplájával, a 92. percben Perisic egy szép fejessel egyenlített, a 95. percben pedig Vidalnak lehetősége volt a harmadik gólra is, akkor éppen Balogh szorításából fejelt kapura, a védő miatt nem tudott zavartalanul koncentrálni.

Balogh felül, Perisic nem érte el a labdát, a játékvezető egyszerű párharcnak minősítette, Fotó: Getty, Claudio Villa
Balogh felül, Perisic nem érte el a labdát, a játékvezető egyszerű párharcnak minősítette, Fotó: Getty, Claudio Villa

Volt egy másik eset, amelyikkel viszont szinte az összes olasz lap foglalkozott, és az Inter vezérigazgatója, Giuseppe Marotta is szóvá tette a lefújás után. „Frusztráló, ha megvan az eszközünk, és nem alkalmazzuk minden esetben, hanem csak szelektálva. Kevesebb feszültség lenne, ha nem így történne, és a játékvezetők is több segítséget kapnának a VAR-tól.”

A 66. percben, még 2-1-es pármai vezetésnél Perisic az ötösön nem tudott felugrani fejelni, mert Balogh nem hagyta. Piccinini játékvezető nem látott okot arra, hogy videón visszanézzék az eset. Emiatt a La Gazzetta dello Sport szerint dupla hibát követett el – az újság a címlapján foglakozott a helyzettel –, mert az átkarolás egyértelmű, és ha megnézi a pálya melletti tévén, akkor megadta volna a büntetőt. A soproni születésű védő így a lehető legjobban jött ki az esetből, mert úgy akadályozott meg egy veszélyes helyzetet, hogy a bíróban fel sem merült, hogy nem tiszta eszközökkel nyerte meg a párharcot a vb-döntőben is eredményes támadóval szemben.

Baloghot egyébként nem osztályozták nagyon rosszul, a Calciomercato 5,5-est adott neki míg az interes de Vrij hármast kapott. Társai hasonló érdemjeggyel zártak. A Corriere 6,5-est adott neki, mint a pármai védelem többi tagjának is. Nagyszerű benyomást tett rájuk, ezt írták az egy mondatos méltatásban.

Az Inter hat forduló után az ötödik a Seria A-ban, a Parma a 15. helyen áll. Az Inter a Bajnokok Ligájában két döntetlennel áll, a jövő héten a szintén nyeretlen Real Madriddal találkozik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!