Pontot ért a Ferencváros feltámadása a Bajnokok Ligájában

2020. október 28. – 23:12

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Papíron legkönnyebb ellenfelével találkozott a Ferencváros a Bajnokok Ligája G csoportjában. Az első félidőben elmaradt a magyar bajnok a tudásától, a másodikban azonban felpörgött, a végén már emberelőnyben küzdötte ki a 2-2-es döntetlent.

„Megfogyva bár, de törve nem”

– ez a transzparens fogadta a Ferencváros futballistáit, mert a teljes szurkolótábor nem lehetett a stadionban, csak korlátozott számban. Ezt a BL-meccset még az Üllői úton rendezték, a másik kettőt már a Puskás Arénába viszik. Az ukránoknál hiányoztak koronavírus-fertőzés miatt (Mikolenko és Buscsan), de doppingvétség miatt is (Beszjegyin), ettől még ők számítottak a találkozó esélyeseinek, noha nyilvánvaló volt, ha a Fradi pontra, pontokra vágyik a legrangosabb kupasorozatban, akkor ez az a meccs, amin a legnagyobb esélye van, hogy szerezzen. Ezt maguk a játékosok is elmondták a hét elején.

A két csapat negyvenöt éve találkozott egymással a KEK-döntőben, ahol a Dinamo 3-0-ra nyert. Akkor Valerij Lobanovszkij ült a kijevi kispadon, ahogy 1989-ben is, amikor a Verebes József vezette MTK-t kétszer is verték. Lobanovszkij korszakos edző volt, az 1986-os világbajnokságon, ki ne emlékezne rá, a szovjetek 6-0-val szedték szét Mezey György válogatottját. Lobanovszkij a 90-es évek végén még a jelenlegi Fradi-edző, Szerhij Rebrovot is felkészítette.

Az első fordulóban a Dinamo hazai pályán 2-0-ra maradt alul a Juventusszal szemben, Morata duplájára nem volt válasza, sőt igazából komoly helyzete sem. A Fradi jól kezdett Barcelonában, ráijesztett a katalánokra egy kapufával, aztán Messi kiharcolt és értékesített egy tizenegyest, amivel beindította a csapatát. A mieink mindent megpróbáltak, de 5-1-re kikaptak.

A szerda esti meccsen a Fradié volt az első lövés, egy bedobás után Isael próbálta meg bevenni a kaput. A Dinamo fokozatosan vette át a játék irányítását, Karavajev kötényt adott a tizenhatoson belül Haratyinnak, lapos lövését Dibusz kiütötte, aztán a védők eltakarították a labdát. A 25. percben megszerezték a vezetést az ukránok. Megint a bal oldalon vezettek támadást, a belőtt labdáért Haratyin és a 18 éves előrehúzódó középhátvéd, Zabarnyij küzdött, párharcuk után a labda a ferencvárosi játékos kezére pattant, a szlovák játékvezető pedig közel állt az esethez. Tizenegyest ítélt, és videón sem akarta visszanézni a történteket, annyira biztos volt, hogy jól látta az esetet. Cigankov állította le a labdát a büntetőhöz, Dibusz a bal kezére várta a labdát, de az a másik irányba ment, így a Dinamo szerezte meg első gólját a főtáblán.

A gól megfogta a Fradit, majd a 41. percben egy tanítani való ritmusváltás után megszületett a második kijevi gól is. Kovacevic késve mozdult ki, ezért a szélen megiramodó Bujalszkij zavartalanul törhetett előre, középre adott, Lovrencsics menteni próbált, de az ő lábáról került az uruguayi Carlos de Pena lábára a labda, ahonnan védhetetlenül vágódott a kapuba.

Fotó: Reuters, Szabó Bernadett
Fotó: Reuters, Szabó Bernadett

A Fradi tudása alatt játszott az első félidőben, kapkodóan, kevés elképzeléssel, a szélekről nem jelentett veszélyt, Tokmac sebességét nem tudták kihasználni.

A második félidő elején Mircea Lucescu csapata azt hitte, hogy higgadtan és okosan futballozva ezt az előnyt képesek könnyedén megtartani. Visszavettek a tempóból, az agresszivitásból is, amire ráfizettek.

A Fradi sokáig nem találta a ritmusát, de a norvég csatár, Tokmac Nguen az 58. percben a semmiből lőtt egy remek gólt. Zubkov játszotta meg őt a tizenhatoson belül, ballal átvette a labdát, jobbal fordulásból lőtt, és a jobb kapufa segítette a hálóba a lövést. A gól reményt adott, mert ha egyszer sikerült, miért ne sikerülhetne többször, igaz, az élesség és a pontosság valamint a tervszerűség nagyon sokáig hiánycikk volt ezen az estén.

A 70. perc után Rebrov átszervezte csapatát, Mak és Boli is beállt, utóbbi beküldése jó húzásnak bizonyult. Rögtön volt egy kapura tartó, de nem jól helyezett lövése, amit Bojko kapus hárított. A folytatásban unalmas mezőnyjáték folyt sok hibával, sok párharccal, nem hogy szép játék, de még igazán folyamatos sem alakult ki. Az ukránok saját térfelükre húzódtak, kontrákra rendezkedtek be, a tizenhatos előteréig el is jutottak, ott azonban elfogyott a tudományuk.

A 86. perc után felpörgött a játék, mert emberelőnybe került a Ferencváros: Szidorcsuk csúnyán megrúgta Lovrencsics bokáját, és begyűjtötte második sárga lapját. Barcelonában a létszámfölény nem számított előnynek, most igen. A 90. percben egy gyengén sikerült szabadrúgás után Laidouni elé került a labda, akinek a lövése nem volt veszélyes, a Fradi-támadó Boli azonban tökéletesen ért bele, és Bojkót megelőzve a kapuba juttatta a labdát. Ezzel beállította a 2-2-es végeredményt, azaz egy pontot megmentett a Ferencváros. Zubkovnak volt még egy életerős lövése, de az fölészállt.

Boli egyenlítő gólja Fotó: Reuters, Szabó Bernadett
Boli egyenlítő gólja Fotó: Reuters, Szabó Bernadett

A csoport másik meccsén a Barcelona az első negyedóra végén megszerezte a vezetést Torinóban, Dembele megpattanó labdája a léc alatt kötött ki. A Juventus két gólt is lőtt a folytatásban, de a videózás után mindkettőt elvették Moratától, centiken múlt. A Piquét eltiltás miatt nélkülöző, de Griezmannt a soraiban tudó Barcelona végül 2-0-ra nyert, mert Messi értékesített egy tizenegyest az utolsó percben. Még sohasem jöttek el győztesen a katalánok az olasz városból. A koronavírusos Cristiano Ronaldo nem játszhatott, így a nagy összecsapás Messivel nem jött össze.

Ferencváros-Dinamo Kijev (ukrán) 2-2 (0-2)
Ferencváros: Dibusz – Lovrencsics (Botka, 86.), Blazic, Kovacevic (Dvali, 86.), Heister – Somalia, Sigér (Mak, 73.), Haratin (Laidouni, 65.) – Zubkov, Isael (Boli, 73.), Nguen
Dinamo Kijev: Bojko – Kedziora, Zabarnyij, Popov, Karavajev – Bujalszkij (Garmas, 81.), Szidorcsuk, Saparenko (Baluta, 89.) – Cigankov (Rodrigues, 93.), Szuprijaha (Verbic, 89.), De Pena
A csoport állása: 1. Barcelona 6 pont, 2. Juventus 3, 3. Dinamo Kijev 1, 4. Ferencváros 1.

A többi eredmény:

  • E csoport: Krasznodar – Chelsea 0-4, Sevilla – Rennes 1-0
  • F csoport: Dortmund – Zenit 2-0, Bruges – Lazio 1-1
  • H csoport: Manchester United – Lipcse 5-0 (Gulácsi Péter állt a kapuban, Willi Orbán nem játszott), Istanbul Basaksehir – PSG 0-2
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!