Küzdött a Ferencváros, de a Barcelona 5-1-re legyőzte a Bajnokok Ligájában

2020. október 20. – 23:06

frissítve

Küzdött a Ferencváros, de a Barcelona 5-1-re legyőzte a Bajnokok Ligájában

Másolás

Vágólapra másolva

A Bajnokok Ligája G csoportjának meccsén a Ferencváros bátran kezdett Barcelonában, kapufát rúgott, a félidőre viszont már kétgólos hátrányba került, a végén pedig a hazaiak 10 emberrel is átfutottak a mieinken. A Juventus 2-0-ra verte a Dinamo Kijevet a csoport másik meccsén.

A Ferencváros 25 év után a svéd, a skót, a horvát és a norvég bajnokon átlépve tért vissza a Bajnokok Ligája csoportkörébe, ahol nem kapott könnyű sorsolást: a Barcelonával, a Juventusszal és a Dinamo Kijevvel sorsolták össze. A Barcelona ugyan az előző sorozatot egy 8-2-es vereséggel fejezte be, és a bajnokságban sem nyűgözte le rajongóit, de most egyértelmű esélyesnek számított.

Ebben a szezonban már nem 4-3-3-as felállásban játszanak a katalánok, a nyáron kinevezett edző, Ronald Koeman ugyanis változtatott, és a 4-2-3-1-es variációban Messit előretolta, Coutinhót pedig tette mögé.

Közvetlenül a sorsolás után a válogatott kapus, Dibusz Dénes azt jósolta, meccsenként 20 lövés tart majd a kapujára, és igaza is lett, folyamatosan nyomás alatt volt a kapuja, záporoztak rá a lövések. A Barcelona kezdett aktívabban, de Lenglet szöglet utáni fejese veszélytelen volt. A 11. percben Tokmac lépett ki a védők közül, Piqué mellett elvitte a labdát, és a hálóba lőtt. A partjelző az indítás pillanatában nem emelte a zászlóját, amikor a kapuban volt a labda, akkor viszont jelezte a lest. A visszajátszás igazolta, valóban les volt, egy ütemmel később kapta a labdát a norvég csatár. Mindez előrejelezte, a 27. születésnapját ünneplő Tokmac sebességét igyekszik kihasználni a Fradi.

A 17. percben Messi lövését Dibusz kiütötte, a kipattanóból is zavar keletkezett, de Ansu Fati lövés helyett passzolt, így odalett a Barcelona-helyzet. A 20. percben hajszál híján megszerezte a vezetést a magyar csapat. Tokmac készítette le a labdát egy remek átvétel után a brazil Isaelnek, aki kicsit kiszorított szögből nagy lövést eresztett el 8 méterről, ami a kapufán csattant. A forduló egyik legszebb gólja lett volna, ha pár centivel beljebb megy a labda.

A 22. percben Messi szabadrúgásból nem beívelte a labdát, hanem Coutinho elé rakta, aki dadogósan vette át, és a tizenhatos vonaláról célt tévesztett. Négy perc múlva Messi kihúzódott középről a jobb oldalra, és előbb Zubkovot, majd Haratyint billentette ki, ahogy befelé húzott, és amikor a tizenhatoson belülre ért, Kovacecic szabálytalanul megakasztotta. A svájci játékvezető azonnal jelezte a büntetőt, Messi állt a labda mögé, és laposan bal kézre lőtte, Dibusz érezte az irányt, de az argentin labdája erős volt, és nem tudta kiütni a magyar kapus.

Messi lövésén rajta volt Dibusz, de nem tudta kiütni, Fotó: Reuters, Albert Gea
Messi lövésén rajta volt Dibusz, de nem tudta kiütni, Fotó: Reuters, Albert Gea

A 35. percben Ansu Fati megnyugtatóvá tette a hazai csapat előnyét. De Jong adott a 17 éves csatárnak jó labdát a védők mögé, és rosszul találta el ugyan a labdát, de az védhetetlenül vágódott a bal alsó sarokba. Fatinak volt egy sokkal keményebb lövése, arra odaért lábbal Dibusz, erre most esélye sem volt.

A fordulás után gyorsan meglett a harmadik hazai gól: Messi kevergetett a tizenhatoson belül, Ansu Fati sarokkal rakta ki a labdát Coutinho elé, aki azonnal lőtt. Botka lábán megpattant a labda, és a jobb kapufa mellett surrant a kapuba.

A katalánok visszavettek, kényelmesen adogattak, a Fradi viszont nem hagyta, hogy egyszerű és békés edzőmeccs legyen. Tokmac kapott egy remek indítást Zubkovtól, Pique-vel a nyakán tört kapura, a védő akkor húzta meg utoljára a mezét, amikor már a tizenhatoson belül járt a csatár. A játékvezető nemcsak tizenegyest ítélt, hanem kiállította a védőt, mert nem a labdára irányult a mozgása. Haratyin állította le a labdát a tizenegyes pontra, aki a Molde ellen is higgadtan lőtt a kapuba. Most sem hibázott, a bal sarokba gurított, miután Neto a másik irányba vetődött el. Eddig amikor a Fradi spanyol csapattal játszott, mindig lőtt gólt, ez a sorozat ezúttal sem szakadt meg.

A kiállítás után gyökeresen megváltozott a játék képe, a Fradi a kapujához szorította a hazai csapatot, pár percig úgy tartotta az ellenfél térfelén a labdát, ahogy azt a Barcelona szokta.

A Fradiban csereként beküldött Mak az oldalhálóba lőtt, ám ezenkívül veszélyes helyzetet már nem dolgozott ki a magyar csapat. A 82. percben a katalánok egyik cseréje is betalált, miután Dembele futott el a jobb oldalon, középre adott, Pedri pedig középről nem hibázott. A befejezés előtt pedig a világbajnok francia Dembele is betalált Messi passza után, és beállította az 5-1-es végeredményt.

A Barcelona-edző Ronald Koeman 10 nyeretlen BL-meccs után győzött, míg a Ferencváros idén először kapott ki. A jövő héten a Dinamo Kijev ellen lehet javítani Budapesten. A kijeviek hazai pályán kaptak ki az olasz Juventustól, azon a meccsen Morata duplázott. A Juventus-Barcelona rangadón Messi és Cristiano Ronaldo találkozhat, ha a portugál felépül koronavírusos fertőzéséből.

Barcelona (spanyol)-Ferencváros 5-1 (2-0)

gól: Messi (27., 11-esből), Fati (42.), Coutinho (52.), Pedri (82.), Dembélé (89.), illetve Haratin (70., 11-esből)

kiállítva: Piqué (68.)

A többi eredmény:

E-csoport: Rennes-Krasznodar 1-1 (az oroszok gólját a korábbi Fradi-játékos, Ramirez lőtte), Chelsea-Sevilla 0-0
F-csoport: Lazio-Dortmund 3-1, Zenit-Bruges 1-2
G-csoport: Lipcse-Basaksehir 2-0 (Gulácsi Péter és Willi Orbán is végig a pályán volt), PSG-Manchester United 1-2

(Borítókép: Dembele gólja a Ferencváros elleni Bajnokok Ligája-meccsen. Fotó: LLUIS GENE / AFP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!