Szenzáció lenne, ha a Fradi megőrizné a veretlenségét

2020. október 20. – 13:45

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferencváros 25 év után jutott be ismét a Bajnokok Ligája főtáblájára, kedd este 21 órától a Barcelonával játszik.

A Barcelona 258. meccsét játssza a legrangosabb európai kupasorozatban, négyszer elhódította a trófeát, a Real Madrid mögött a második legsikeresebb csapat. A Fradinak ez lesz a hetedik meccse a főtáblán.

Nagy átalakulások zajlanak a Barcelonánál

A Barcelona most nem a legszebb napjait éli: a nyáron kinevezett holland edző, Ronald Koeman belefogott a csapat átépítésébe, ami áldozatokkal jár, és a fiatalok beilleszkedése nem megy egyik napról a másikra.

Az eddigi eredményei a spanyol bajnokságban:

  • Villarreal (hazai) 4-0
  • Celta Vigo (idegenben) 3-0
  • Sevilla (hazai) 1-1
  • Getafe (idegenben) 0-1

Az argentin klasszis, Lionel Messi el akart menni a nyáron, de végül kitölti szerződését, és feltehetően az utolsó esélyét kapja idén, hogy még egyszer BL-t nyerjen. Nem lesz könnyű neki.

Koeman változtatott az eddig háromcsatáros hadrenden, a 4-2-3-1-es felállásban centert játszik majd Messi. Folyamatosan változik, kik kapnak helyet mögötte. Antoine Griezmannt is kihúzta már a bal oldalra, de a Sevilla ellen ez nem volt hatékony, a 44. percig nem vezettek támadást azon az oldalon, mindent középen erőltettek. A francia helyét már az előző edző sem találta, a világbajnok panaszkodott akkor is, most is, hogy nem érzi jól magát. Ezt a meccset egyenesen úgy vezetik fel Barcelonában, hogy van-e Griezmann-ügy, vagy nincs.

A katalánok a hétvégén a Reallal csapnak össze, természetesen már a Clasicóra is figyelnek, de a Fradit sem becsülhetik le, még ha számukra ismeretlen játékosok is alkotják a magyar bajnokcsapatot. A spanyol lapok is inkább a múlttal vannak elfoglalva, a Barcelona korábbi magyar játékosaival, Kubala Lászlóval, Kocsis Sándorral és Czibor Zoltánnal, hiszen ők például a norvég Tokmac sebességét, formáját nem követik.

A két 17 éves játékos, Ansu Fati és Pedri várhatóan helyet kapnak a barcelonai kezdőben, de Coutinho is ott lehet. A védelem két szélén mostanában Sergi Roberto és Dest játszott, ők valószínűleg most is ott lesznek, a közepét pedig Piqué és Lenglet foglalja el.

A Barcelona tavaly a Slaviával szemben játszott hazai pályán egy gól nélküli döntetlent, az már a negyedik fordulóban volt, vagyis nem lehetetlen egy kiscsapatnak az érvényesülés a Nou Campban. Egy éve az első meccsen Dortmundban 0-0-t játszottak Messiék, az első hazai meccsen az Intert 2-1-re megverték.

A Barca így kezdte az elmúlt években a BL-szezonokat:

  • 2018: PSV (otthon) 4-0
  • 2017: Juventus (otthon) 3-0
  • 2016: Celtic (otthon) 7-0
  • 2015: Roma (idegenben) 1-1

11 év után került újra magyar a főtáblára

2009-ben, amikor legutóbb ilyen magasságokban magyar csapat járt, Liverpoolban 1-0-ra kapott ki a Debrecen. Akkor Rafa Benítez azt nyilatkozta, valamit nagyon tudhat a Debrecen, ha ilyen kis költségvetéssel eljutottak a legjobb csapatok közé. A Ferencvárosról is elmondható, hogy a 32-es mezőny legszerényebb költségvetésével rendelkezik, de Johann Cruyff óta tudjuk, hogy a pénz nem rúg gólt.

A Fradinak az esélytelenség lehet az esélye, és persze a helyzetkihasználás. Eddig remekül találták fel magukat a csatárok a kapu előtt, a Celtic és a Dinamo Zagreb elleni siker másként nem is lett volna meg. Most a jól tömörülő, pontos védekezés alap lesz, hogy az egyénileg meglévő sebességkülönbség ne legyen szembetűnő. És abban bízhatunk, hogy sikerül néhány kontrát vezetni.

A Fradi ebben a szezonban veretlen még, ha ugyanezt leírhatjuk kedden 23 óra tájban, arra egész Európa felkapná a fejét.

A csoport másik meccsén a Dinamo Kijev a Juventust fogadja. A Dinamót a román edző, Mircea Lucescu vezeti, aki az ukránok legnagyobb riválisánál, a Sahtarnál felettébb sikeres volt, tőle várják, hogy a patinás klubbal meglepetéseket okozzon. A Juve 1-1-re végzett Crotonéban a hétvégén, az olaszoknál a játékosként világbajnok Andrea Pirlo debütál a kispadon. Vele együtt nyolc edző mutatkozik be az elitsorozatban. A Fradit vezető Szerhij Rebrovnak már van rutinja, ő már a Dinamo Kijevvel járt a BL-ben.

A négy csapat keretében szereplő légiósok:

  • Barcelona: 14 játékos
  • Juventus: 16 játékos
  • Dinamo Kijev: 7 játékos
  • FTC: 16 játékos
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!