Bravúrpontot ért Moszkvában a válogatott harcossága

2020. október 14. – 23:07

frissítve

Bravúrpontot ért Moszkvában a válogatott harcossága

Másolás

Vágólapra másolva

A magyar labdarúgó-válogatott múlt csütörtökön 63 év után nyert Szófiában (3-1), majd vasárnap 59 év után Belgrádban (1-0). Szerda este Moszkvában 1956 után győzött volna, és bár ez nem jött össze, nagy alázattal játszva ért el gól nélküli döntetlent.

A Nemzetek Ligája B divíziójában Magyarország várakozás felett szerepel, hiszen három forduló után hat ponttal állt. Törökországban és Szerbiában is 1-0-ra nyert, az oroszok elleni hazai meccset viszont elbukta (2-3).

Marco Rossi szövetségi kapitány ezúttal is a 3-5-2-es rendszer alkalmazta. Szalai Ádámnak és Nikolics Nemanjának egyszerre szavazott bizalmat, először küldte őket együtt a pályára. A francia születésű Loic Nego először volt kezdő, most a védelem jobb oldalán dobta be a kapitány, ahol a Fehérvár játékosa szerinte a leghatékonyabb. Kalmár és Szalai Attila mindhárom meccsen bizalmat kapott. A kapuban viszont váltani kellett, mert Gulácsi Péter visszautazott a klubjához, így a Fradiban kirobbanó formába került Dibusz Dénes kapta meg a lehetőséget.

A világranglistán 32. helyen álló oroszok – húsz hellyel vannak előttünk – a törökökkel találkoztak az előző körben, 1-1 lett a végeredmény, és Csercseszov kapitány úgy gondolta, hogy mindössze egy helyen változtat a hétvégi csapathoz képest. A 37 éves, egykor a Chelsea-ben is megfordult Jurij Zsirkov így ott volt a védelem bal oldalán, a csatársorban pedig Dzjuba játszott.

Az első félórában kétszer lőhetett kapura magyar játékos: Szalai Attila nem tudta leszorítani a labdát, ami így fölészállt, majd Willi Orbán kísérlete sem volt veszélyes. A magyar csapat azonban szervezetten játszott, az oroszok az itthoni meccsen könnyen szétszedték a magyar védelmet, erre most nem voltak képesek.

Az oroszok elsősorban a jobb oldalon rohamoztak, Szmolnyikov jó néhányszor vitte el a labdát lendületesen, de a középre adásai rendszerint pontatlanok voltak, a magyar védelem pedig menteni tudott. A hazaiak nem találták el a kaput az első félidőben, igaz, a 45. percben óriási helyzet hiúsult meg: Dibusz kivetődve belepiszkált egy keresztbe lőtt labdába.

Dibusz kivetődése hárította el a veszélyt az első félidő végénFotó: Pavel Golovkin / Reuters
Dibusz kivetődése hárította el a veszélyt az első félidő végénFotó: Pavel Golovkin / Reuters

A második félidőben eggyel magasabb sebességbe kapcsoltak az oroszok, agresszívebben támadtak le. Az 54. percben Dibusz hatalmas bravúrja kellett, hogy ne kapjon gólt a magyar csapat gólt. Dzjuba 12 méteres lövése megpattant a menteni igyekvő Botka lábán, a Fradi kapusa szögletre ütötte a labdát. Egy perc sem telt el, amikor Jonov elé került egy lefejelt labda, de a helyzet kimaradt.

Az 58. percben pillanatok alatt helyzetbe kerültek az oroszok a saját térfelükről indulva. Zsirkov kapta meg a bal oldalon a labdát, keményen középre tette. Dibusz elütötte a labdát, Jonov egy csellel vette át, és azonnal lőhetett 14 méterről. A felső kapufáról lefelé vágódott a labda, de a gólvonal elé. A védelem nem tudott tisztázni, Jonov elé került ismét, a második kísérlete már veszélytelen volt.

Az oroszok harcmodorán érezhető volt, hogy döntésre akarják vinni a meccset. A magyar válogatott azonban nem ijedt meg, Varga Kevin szépen vált le a védőjéről, remekül lőtte keresztbe a labdát, de Nego az ötösön belülről nem tudta a kapuba terelni. Válaszul Dzjubának volt két fejese, de egyik sem volt igazán veszélyes. Ozdojev 26 méteres szabadrúgása pedig méterekkel tévesztett célt.

A magyar védelem érezhetően fáradt, jelentős nyomás is volt rajta, de kiállta a próbát. Noha balról és jobbról is ívelték a labdákat a hazaiak, a lecsorgóknál mindig sikerült a blokkolás.

Mindez azt jelentette, hogy harmadik idegenbeli NL-meccsén sem kapott gólt a magyar csapat, így őrzi a csoport második helyét az oroszok mögött. A novemberi fordulókban Budapesten játszik a szerbekkel és a törökökkel. Akár a csoport első helyének elérése sem lehetetlen.

Fotó: Pavel Golovkin / AP pool / EPA / MTI
Fotó: Pavel Golovkin / AP pool / EPA / MTI

A csoport másik meccsén a törökök hazai pályán 2-2-re végeztek a szerbekkel.

  • Oroszország: Sunyin – Szmolnyikov, Szemjonov, Kudrijasov, ZSirkov (Karavajev, 67.) – Zobnyin, Ozdojev (Szoboljev, 81.) – Jonov (Kazinszkij, 67.), Mirancsuk (Bakajev, 56.), Kuzjajev (Mosztojov, 56.) – Dzjuba
  • Magyarország: Dibusz – Botka, Orbán, Szalai Attila – Nego, Gazdag (Nagy, szünet), Sigér, Kalmár (Schäfer, 77.), Holender (Fiola, szünet) – Szalai Ádám (Könyves, 83.), Nikolics (Varga, 61.)

A csoport állása: 1. Oroszország 8 pont, 2. Magyarország 7 pont, 3. Törökország 3 pont, 4. Szerbia 2.

A jövő évi európa-bajnoki részvételért novemberben Izland lesz a magyar csapat ellenfele, ők az A-divízióban hazai pályán a világranglistát vezető Belgiumot fogadták, és a félidőben 2-1-es hátrányba kerültek. Lukaku kibrusztolt egy gólt, majd értékesített egy tizenegyest. A duplája között Saevarsson egy szép indítás után higgadtan lőtt a kapuba. A második félidőben nem esett gól.

Az angolok hazai pályán kaptak ki Dániától (0-1), egy órán át játszottak emberhátrányban. A franciák Zágrábban nyertek 2-1-re, ez a két csapat játszotta 2018-ban a vb-döntőt. Az olaszok 1-1-re végeztek Hollandiával.

(Borítókép: Willi Orbán és az orosz Artyom Dzjuba. Fotó: Pavel Golovkin / AP pool / EPA / MTI)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!