Extrém téthelyzetben pótvizsgázik a válogatott Szófiában

2020. október 8. – 10:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

1957 óta nem nyert a magyar labdarúgó-válogatott Bulgáriában, csütörtök este véget érhet ez a rossz sorozat. Ha döntetlent játszik a két nemzet, akkor hosszabbítás jön, majd tizenegyesek. Öt éve volt ugyanilyen izgalmas meccsünk Norvégiában.

A csütörtök esti bolgár-magyart (20.45-kor kezdődik) március végén kellett volna lejátszani, de a koronavírus-járvány közbeszólt. A tét hatalmas, a vesztes biztosan nem lehet ott a jövő júniusra halasztott Európa-bajnokságon, ami Magyarországnak kifejezetten fájdalmas, mert az egyik rendező. A világbajnok Franciaország, az Európa-bajnok Portugália és Németország is Budapesten játszik az Eb F-csoportjában. A bolgár-magyar párharc győztesére novemberben vár a kijutásról döntő meccs, ha a mieink jutnak tovább, akkor a Puskás Arénában. Az Izland-Románia meccs győztese jön a következő, utolsó kvalifikációs meccsen. Egyetlen magyar játékosnak sem adódott meg a múltban, hogy hazai pályán léphessen pályára világ- vagy Európa-bajnokságon, a mostani csapatnak igen.

Mire megyünk Szoboszlai nélkül?

Márciusban Willi Orbán volt sérült, most egészséges, és a Lipcsében a szezonban először lehetőséget kapott, és a hétvégén mindjárt gólt fejelt a Schalkénak. A honosított francia, Loic Nego márciusban még biztosan nem játszhatott volna, most ő is pályára léphet. Nego univerzális játékos, a két szélen éppúgy bevethető, mint támadó középpályásként. A szövetségi kapitány, Marco Rossi szerint játszani is fog, bár azt nem valószínűsítette, hogy vele kezd. Így állhat össze a kezdőcsapat:

  • Gulácsi – Orbán, Lang, Szalai Attila – Fiola, Sigér, Nagy, Holender – Sallai, Kalmár – Szalai Ádám.

A legjobb magyar játékos, Szoboszlai Dominik karanténban van, nem jöhetett el Salzburgból, így a törökök ellen szeptemberben győztes gólt szerző középpályás helyére kell találni valakit, aki jól osztogat és még veszélyes is kapura. Kalmár Zsolt megfelelően pótolhatja, aki a Dunaszerdahely menetelésében fontos szerepet játszik, igaz, az a szint nem egyezik meg a Salzburgéval. Egy meccsen azonban jól elsülhet a szerepeltetése, ahogy ez öt éve Kleinheisler Lászlóval is megtörtént Norvégiában, amikor győztes gólt szerzett az Eb-pótselejtezőn.

Szalai Ádámra fontos feladat vár (Fotó: Reuters, Kaszás Tamás)
Szalai Ádámra fontos feladat vár (Fotó: Reuters, Kaszás Tamás)

Nagy Ádám és Szalai Ádám eddig egy percet sem játszottak a bajnokságban, előbbire a Bristol két angol ligakupameccsen, utóbbira Mainz egy kupameccsen számított. Nincsenek játékban, de ettől szinte biztosan játszani fognak. A Freiburg Sallai Rolandot erre a meccsre elengedte, neki kellene majd kiszolgálnia Szalait, de a kapu előtt is fel kellene találnia magát.

A bolgárok 2004 óta távol maradtak a nagy tornáktól, és már akkor sem volt olyan képességű csapatuk, mint a Hriszto Sztojcskov és Krasszimir Balakov vezette csapat a kilencvenes években. Most azt is nehéz megnevezni, ki a legjobb játékosuk. A Cagliariból visszatért Bulgáriába csatár, Kiril Deszpodov például jó képességű, de koránt sem biztos, hogy játszik. A BL-főtáblás dán Midtjylland csatára, Bozsidar Krajev volt ugyanis a center az előző meccseken.

Goran Ivanov Szombathelyen is futballozott, neki kellene őt kiszolgálnia. Az egyik legismertebb bolgár klub, a Ludogorec rendszeresen ott van valamelyik sorozat európai sorozat főtábláján, most a CSZKA is felkerült az EL 48 legjobb csapata közé, a svájci Baselt verték 3-1-re verték idegenben. Mindkét sztárcsapatban kevés a bolgár, de a CSZKA-s Gomov most bizonyíthatja alkalmasságát.

A bolgárok szeptemberben hazai pályán 1-0-ra vezettek az írek ellen Nemzetek Ligájában – Krajev talált be –, de az utolsó percekben kaptak egy gólt. Négy nap múlva Walesben léptek pályára, amikor szintén az utolsó percekben kaptak egy gólt, amivel kikaptak. A Brazíliából honosított Cicinho vélhetően játszani fog a védelem jobb szélén, a középpályán ott lesz Kosztadinov, aki az orosz Tula játékosa. Ahogy a nevek és a csapatok mutatják, két hasonló erejű csapat lesz a pályán.

Magyarország az előző kiírásban a saját divíziójában, vagyis hasonló ellenfelekkel szemben nem nyert, a finnektől (0-2) és a görögöktől (0-1) kikapott idegenben, az észtekkel ikszelt (3-3). A mostani kiírásban ezért volt nagy szó, hogy a törököket megverte 1-0-ra. Remélhetőleg nem csak egy kifutott siker volt, amit csak évek múltán követ másik. Magyarország két idegenbeli tétmeccset hozzánk hasonló erejű vagy erősebb csapattal szemben 1985-ben nyert utoljára, akkor Hollandiát és Ausztriát verte. Az Eb-selejtezőkön Szlovákiában, Horvátországban vagy Walesben gólt sem sikerült lőni. Most szerencsés esetben elég a döntetlen is, ha viszont eljutunk a tizenegyesekig az már nagy lutri, noha Gulácsi Péter 2010-ben az U20-as vb-n elég jól teljesített a párbajban.

Feszült meccsre van kilátás, a fogadóirodák esélyesebbnek látják a magyar válogatottat, 2,2-szeres pénzt fizet a vendégcsapat győzelme, 3,75-szöröst a hazai.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!