Szalai milliós keresete zavarta a Mainzot, de meghátrált a klub

2020. október 5. – 15:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Október ötödikén fejeződik be az átigazolási időszak: Szalai Ádámra előbb nem tartott igényt a Mainz, de a klub meghátrált, miután a magyar csatár bírósághoz fordult. Visszavették a keretbe.

Szalai a szeptember 11-i Német Kupa-fordulóban nemcsak tagja volt csapatának, ő szerzett 2-1-es vezetést egy szép fejessel a Havelse ellen végül 5-1-re megnyert meccsen. Egy hét múlva a Mainz első bajnokiján a keretben sem volt, majd klubja – szakmai okokra hivatkozva – bejelentette, eltekint játékától. Az indoklás sántított, hiszen a felkészülés alatt számítottak rá, és a játékosok sem fogadták el a magyarázatot, sztrájkoltak. Szalai pedig mintha mi sem történt volna, edzett. Azóta már kirúgták az edzőt, de a játékosok bizalmát nem lesz könnyű visszaszerezni, mert Szalai volt a vezérük a bérvitában. A klub ugyanis nem tudja visszaadni a járvány miatt megvágott pénzeket, mert nézők továbbra is csak korlátozottan látogathatják a meccseket.

A Mainz válsága eközben szembetűnő, három forduló után pont nélkül, 2-11-es gólkülönbséggel állnak kieső helyen, vagyis a vezetőség akciója rosszabbul nem is sülhetett volna el, és a válogatott szünetben kellene, hogy rendezzék ezt a történetet. Első lépésként Szalait visszavették az első csapatba.

Hogyan lett Szalai vezértípus?

Szalai Ádám 15 évesen, 2006 nyarán került a Stuttgarthoz, a Real Madrid érintésével, 2010-ben talált vissza a Bundesligába, a Mainz igazolta le, a nyolcadik meccsén megszerezte első gólját. A következő szezonban állt össze a Schürrle-Szalai-Holtby csatársor, a Mainz pedig az első hét meccsét megnyerte, amivel rekordot állított fel, és természetesen vezette a Bundesligát. A szezon végén az ötödik helyre kerültek. 85 meccsen 24 gól került a neve mellé. Józanságáról, realitásérzékéről sokat elárul, ő éppen csitította volna az őt körülvevő imádatot, nem szeretett volna mindenáron cikkeket önmagáról, mert tudta a futball alaptörvényét, lesz majd olyan időszak, amikor nem megy annyira.

2013 nyarán váltott, a Schalke csatára lett, és jobban nem is sikerülhetett volna a bemutatkozása, mert a Bajnokok Ligája selejtezőjében két gólt lőtt a görög PAOK-nak, a klubja az ő főszereplésével lett főtáblás.

2014-ben 7 millió euróért igazolta le a Hoffenheim. A Mainzban volt egy mesterhármasa, aminek a szenvedő alanya épp a Hoffenheim volt. A klubnál sokáig nagyon nehezen találta meg önmagát, a 2016-os Európa-bajnokságot megelőző fél évben kölcsönadták a Hannovernek. Az Eb után visszatért, megküzdött a frissen igazolt játékosokkal a csatár pozíciójáért, Julian Nagelsmann-nak tetszett a hozzáállása. A drukkerek is megkedvelték mentalitását, dalba foglalták a nevét.

Szalai évi hárommilió eurót keresett a Hoffenheimnél, amivel nem számított az extrán fizetett játékosok közé. 2019-ben tért vissza a Mainzba, ahol, ha hinni lehet a keresetekkel foglalkozó tematikus oldalnak, a legjobban fizetett játékos lett. 50 ezer fontos heti bére magyarázat lehet arra, hogy a Mainz miért szeretett volna szabadulni tőle. Pontosabban hirtelen nem fért bele a szakmai elképzelésekbe. Szalai mögött Mateta 18 ezer fontot keresett tavaly.

Szalai nemcsak most Mainzban, hanem mindig is szókimondó volt. Egyszer Egervári szövetségi kapitány leküldte az egyik edzésről, amikor a csatár szóvá tette, hogy mit fognak játszani. Az 1-8-as amszterdami megsemmisülés előtt volt ez, Szalai pedig a csúfos kudarc után kiült az újságírók elé ült, és elmondta, zavarja a hülyítés, hogy ki kellene jutni nagy tornákra, miközben nincsenek topligás játékosaink, akikkel ezt el lehetne érni. Amíg nekik beleverték a fejükbe Mainzban, mit kell tenniük a pályán, addig ezt itthon hiányolja.

Szalainak 2019-ben is volt egy nagy visszhangot keltő kijelentése, amikor a szlovákok ellen 2-0-ra alulmaradt a válogatott. Ennek is meglett a hatása, négy nap múlva az ő valamint Pátkai góljával megverték a vb-ezüstérmes horvátokat.

Szoboszlai a törökök legyőzése után azt mondta, hogy Szalai azt sulykolta beléjük: mindent adjanak ki magukból, pihenni majd ráérnek másnap.

Milyen nyomot hagyott maga után a Bundesligában eddig?

246 meccsen 52-szer volt eredményes. 52 találat került a jelenlegi Bayern-igazgató, Haszan Szalihamidzsics neve mellé, de a világbajnok középhátvéd Augenthaler is ugyanennyit szerzett.

Szalai 260 percenként ért el gólt. A már említett Mainz-Hoffenheim meccsen 43 perc kellett a mesterhármasához. A Kicker 1-es osztályzattal jutalmazta, ami a legjobb.

A magyarok közül már most kiemelkedik.

  • 1. Szalai Ádám (Mainz, Schalke, Hannover, Hoffenheim) 52 gól
  • 2. Huszti Szabolcs (Frankfurt, Hannover) 39
  • 3. Lisztes Krisztián (VfB Stuttgart, Werder Bremen, Mönchengladbach) 20
  • 4. Szabics Imre (VfB Stuttgart, 1. FC Köln, Mainz)
  • Hajnal Tamás (Schalke, Karlsruhe, Dortmund, VfB Stuttgart)
  • Dárdai Pál (Hertha BSC) 17
  • 7. Vasile Miriuta (Energie Cottbus) 15
  • 8. Willi Orban (Kaiserslautern, RB Leipzig) 12
  • 9. Détári Lajos (Frankfurt) 11
  • 10. Varga Zoltán (Hertha BSC) 9
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!