Még csak halványan látszik, milyen lesz Koeman Barcelonája

2020. október 5. – 20:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Öt hetet készült együtt a Barcelona a szezonra, és az már látszik, hogy labdabirtoklásban nem lesz annyira domináns a csapat, mint korábban, a háromcsatáros felállás is a múlté. Kondícióban jobbak lesznek, a hozzáállásukat is méltatják a spanyol újságok.

Három forduló alatt 7 pontot gyűjtött a Barcelona a spanyol bajnokságban, a Sevilla ellen hazai pályán elért 1-1-es döntetlenjét pedig már érdemes volt úgy is nézni, hogy a katalánok a Bajnokok Ligájában október huszadikán a Ferencváros ellen mutatkoznak be.

Ronald Koeman új csapatot épít, Suarez, Rakitic és Vidal elment, Messi próbált elmenni augusztusban, de nem sikerült, így jobb híján kitölti a szerződéséből hátralévő egy évet. Koeman szerint alaptalanul haragszik rá Messi, mert nem ő küldte el a barátját, Suarezt.

Fotó: Reuters, Albert Gea
Fotó: Reuters, Albert Gea

A holland edző szakított az eddigi 4-3-3-as felállással, és két védekező középpályással képzeli el a jövőt. Nem kis váltás ez, mert a Barcelona akadémiáján a háromcsatáros felfogás uralkodik, és a csapat az előző években erre építette fel a játékát.

Vasárnap este ez volt a Barca kezdő felállása: Neto – Sergi Roberto, Piqué, Araujo, Alba – Busquets, de Jong – Griezmann, Coutinho, Fati – Messi.

Csereként beállt Dest (19 éves), Pjanic (30 éves), Pedri (17 éves) és a portugál Trincao (20). Utóbbi majdnem el is döntötte a meccset az utolsó pillanatokban, de a nagy helyzeténél védett a kapus. Dest egyébként az első amerikai, aki szerepet kapott a Barcelonánál (igaz, a holland állampolgársága is van).

A 43. percig a Barcelona a jobb oldalon egyáltalán nem vezetett támadást, középen viszont 13-at (Messi itt helyezkedett), a bal oldalon pedig 8-szor próbálkoztak. A 43. percben aztán Messi kapott egy indítást a jobb oldalon, egy visszacsel után ballal kapura rúgott, de mellément. Az argentinnek az egész meccsen összesen három kísérlete volt, abból egyszer találta el a kaput, de az a lövés se volt túl jól helyezett. Tavaly szeptemberben a Granada ellen már hüledeztek a rajongók, hogy az egész meccsen nyolcszor lőtt kapura a csapat, ebből Messi volt az egyetlen, aki el is találta a kaput.

Messi a védekezésből nem vette ki a részét ezúttal sem. Most nem látszott kedvtelenség rajta, de az átütő akarat sem – összesen egyszer sprintelt a meccsen. Griezmann többször csak sétált, 21 labdaérintése volt 61 perc alatt, akkor cserélte le Koeman. A helyére beküldött Trincao 16-szor ért a labdához.

A Barca egyébként az egész meccsen leginkább középen próbálkozott, az akciók több mint felét ott vezették, de nem jutottak vele sokra. Feltűnő volt, hogy de Jong sokszor passzolta el a labdát, noha nem is előre akarta megjátszani. A 21 éves középső védő, az uruguayi Araujo jó benyomást keltett, még ha egyszer nagyon közel is volt az öngólhoz, a lábáról a felső lécre vágódott a labda.

A katalánokra éveken át jellemző volt a magas labdabirtoklási fölény, jellemzően 70 százalék felett volt náluk a labda egy-egy meccsen. Most ez megszűnt, a Sevilla keményen le is támadta őket, a saját tizenhatosukon belül többször is kényszermegoldást kellett választaniuk. A Celta ellen sem láttuk a sokáig a csapat védjegyének számító körömpasszokat, a sokszor céltalan labdajáratást. Már nem adogat úgy a Barcelona, mint egy kézilabdacsapat, nem keresi a réseket, gyökeresen megváltozott a csapat harcmodora.

A Sevilla ellen a félidőben ötven százalék állt mindkét csapat neve mellett, ez a fordulás után felkúszott a hazai csapatnál 54 százalékra. Az első félidőben a Sevilla többet passzolt, mint a Barca, ilyen azért nem gyakran fordult elő régebben. A második félidőre ez is megváltozott, összesen 626 Barca-passzt láthattunk. Ez már elég soknak tűnik, de itt is van csökkenés, korábban általában 700 felett voltak.

„Bonyolult az ütemezés, a válogatott szünet után csak néhány napunk lesz a felkészülésre” – mondta Koeman, aki nagy gondot fordított a fizikai felkészítésre. Október 18-án a Getaféhoz kell menniük, utána fogadják a Fradit, majd jöhet a Real Madrid elleni szuperrangadó.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!