A szegedi kéziseket folyamatosan tesztelték, mégis ők a járvány legnagyobb áldozatai

2020. október 2. – 08:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Mol Pick Szeged férfi kézilabda csapata három mérkőzéséből kettőt kénytelen volt elhalasztani a Bajnokok Ligájában. A PSG elleni meccs előtt szeptember közepén hat játékosnál mutatták ki a koronavírust, a válogatott beálló, Bánhidi Bence súlyos tüneteiről is beszélt. A lengyelországi Kielcébe elmentek ugyan tartalékos csapattal szeptember 23-án, de a meccs után kiderült, újabb játékos koronavírusos. A csapat emiatt kötelezően karanténba került, a Vardar ellen sem tudtak játszani csütörtök este.

Óvatosan, és állandó teszteléssel vágtunk bele az új szezonba. A szlovéniai edzőtábort lemondtuk, nem akartunk kockáztatni, az országban akkor már emelkedett a fertőzések száma. Amikor csak pár eset volt itthon, akkor is teszteltük a játékosainkat. Az edzőmeccseket zárt kapuk mögött rendeztük. Mégsem tudtuk kivédeni a jelenlegi helyzetet

– kezdte a Telexnek Szűcs Ernő Péter szegedi klubelnök.

Ő maga is sokat gondolkodott azon, hibáztak-e valahol, de arra jut, alaposabban nem védhették volna a játékosaik egészségét. Vádaskodni nem szeretne, hol kapták el a játékosok a vírust. Azt tényként közölte, hogy a magyar bajnokságban a csapatoknak még most sem kell kötelezően tesztelniük a játékosaikat, mégis játszhattak meccseket. Október ötödikétől vezetik be ezt a szabályt. A csütörtökön összehívott válogatott keretben négy játékos tesztje lett pozitív.

A csarnokokban jelenleg nincs tiltás, annyian mennek be, amennyien csak akarnak, akár több ezren is lehetnek. A maszk most már előírás.

„Nincs nálam a bölcsek köve, okoskodni sem szeretnék. Ha úgy indul el a bajnokság, hogy az NBA vagy az augusztusi futball-BL mintájára buborékba költözik 4 csapat, és heti két meccset lejátszunk mondjuk Debrecenben, akkor most előrébb tartanánk. Még a szállodák sem jártak volna rosszul. A buborék most már felesleges az ország fertőzöttsége miatt, de augusztus végén nem lett volna az. Hogy jön a második hullám, azt mindenki tudta, csak az ideje és az erőssége volt kérdéses” – fejtette ki Szűcs.

Abba a paradox helyzetbe kerültek a szegediek, hogy ők teszteltek a legtöbbet a Veszprém mellett, mégis ők lettek a legnagyobb áldozatai a járványnak. Hiába tünetmentes most Bánhidi, sportorvosi engedélyét a negatív teszt után hat héttel kaphatja csak vissza, legalábbis ez a hazai protokoll.

Szűcs szurkol, hogy a BL-szezon végigmenjen, de mivel teremsportágról van szó, sok csapat kerülhet hasonló helyzetbe, mint ők. A szlovák, cseh hokiban is sok fertőzött van, mert zárt térben kell edzeniük, meccset játszaniuk, ez indokolhatja a járvány terjedését. A futball valamelyest szerencsésebb helyzetben van, mert a szabadban edzenek.

Pozitívum ugyanakkor, hogy a társasági adókedvezményt már lehet tesztelésre fordítani, és a kisebb klubok is megtehetik ezt.

„Nem szeretnék tippelni, mikor állhatunk ki a legerősebb összeállításunkban, én már akkor boldog lennék, ha egy edzésre teljes létszámban megjelenne a csapat.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!