Mit nyerhet a magyar futball a Fradi BL-szereplésével?

2020. október 1. – 21:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Ferencváros 25 év után jutott be a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Az edző Szerhij Rebrov leigazolása főnyeremény volt, de sportmenedzser Hajnal Tamás is hozzátette a magáét. Kellett szerencse is a BL-be jutáshoz, viszont az egymeccses rendszer sem volt előnytelen, de ilyen eredménysor csak a szerencsétől nem születik meg.

Sztárok, sztárcsapatok

2009 óta minden évben irigykedve néztük a Bajnokok Ligája sorsolását, csütörtök este ez megváltozott, mert a Ferencváros is bejutott a csoportkörbe, ahol a Barcelona, a Juventus és a Dinamo Kijev lesz az ellenfele. Messi és Ronaldo eddig válogatott meccsekre jött Budapestre, most klubjaikkal érkeznek. A Ferencváros a 32-es főtábla leggyengébb együtthatójú csapata volt, de tavaly az EL-csoportkörbe is a legszerényebb mutatókkal került be, mégis átlag feletti szereplésre volt képes, az utolsó fordulóban reális továbbjutási esélye volt.

A Juventus vagy a Barcelona ellen már a pontszerzés is hatalmas bravúr lenne, még ha mindkét csapat átalakulóban is van, hiszen az olasz világbajnok Andrea Pirlo és a holland Ronald Koeman is ebben a szezonban mutatkozik be a kispadon. A Dinamo Kijev szétszedte a belga Gentet a selejtezőben (5-1-es összesítéssel gázoltak át rajtuk), azon a meccsen sem a Fradi lesz az esélyes, de legalább már az esélyekről beszélhetünk.

A magyar csapat a Juventus ellen kupadöntőt nyert (1965, VVK, 1-0), a Dinamóval szemben kupadöntőt veszített (1975, KEK, 0-3), a Barcelonával szemben nincs közös múltja. Mindhárom klubnál dolgozott viszont valaha magyar szakember. A katalánoknál Plattkó Ferenc még a két háború között és utána, majd Kubala László. A Juventusnál a két háború között Károly Jenő és Viola József, az ötvenes években pedig az egykori Fradi-csatár Sárosi György. A Dinamo Kijevet a volt szovjet válogatott, kárpátaljai Szabó József készítette fel a 2000-es évek közepén. Most nemhogy ezen a szinten, de még a Ferencvárosnál sincs magyar edző. (Nyolc éve nincs.)

Helyzetkihasználás, hatékonyság

A Ferencváros idén a svéd Djurgardenen, a skót Celticen, a horvát Dinamo Zagreben és a norvég Moldén átlépve 4 győzelemmel és egy döntetlennel, 9 gólt rúgva érkezett meg a Bajnokok Ligája csoportkörébe. A teljesítményért az UEFA 15,25 millió eurót, több mint ötmilliárd forintot fog átutalni a klubnak. Az összeg hasonló léptékű, mint a jelenlegi költségvetés.

Tokmac Nguen ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgowban 2020. augusztus 26-án.Fotó: Mark Runnacles / EPA/Getty/ MTI
Tokmac Nguen ünnepel csapattársaival, miután gólt szerzett a Celtic Glasgow ellen a Bajnokok Ligája-selejtezőjének második fordulójában Glasgowban 2020. augusztus 26-án.Fotó: Mark Runnacles / EPA/Getty/ MTI

Hét nemzet ad játékost a Fradinak, az eddigi meccseken a norvég Tokmac Nguen volt a legeredményesebb és a legveszélyesebb. A Fradi szervezettsége és hatékonysága elismerésre méltó, volt olyan meccs, amelyiken kétszer találták el a kaput, és ebből két gólt szereztek. Az öt meccsen egyszer kerültek holtpontra, a norvég Molde ellen, akkor gyorsan kaptak három gólt, hátrányba kerültek, de akkor sem kaptak ki.

Kubatov ébredése

Nektek a milliók, nekünk a fos NB I.

– ezt az üzenetet a ferencvárosi szurkolók küldték még 2018 júliusának végén, amikor a klub a Maccabi Tel-Avivval szemben kiesett az Európa-ligában. Akkor a német Thomas Doll volt az edző, akivel sokadik nekifutásra sem sikerült komolyabb eredményt elérni nemzetközi kupameccseken. A Rijeka elleni vereség (2014) még emészthető lett volna, de a Zseljeznicsar (2015) vagy a Partizani (2016) elleni kiesés sokkal kevésbé, mert a Fradi kedvezőbb lehetőségekkel rendelkezett, mint ellenfeleik. A dán Midtjylland (2017) ellen pedig az volt fájó, hogy kettős vereséggel esett ki a csapat.

Dollt a szurkolók üzenete után három hétre menesztették. Pedig Kubatov Gábor klubelnök még 2016-ban feltette azt a kérdést, hogy miért rúgná ki azt az edzőt, akivel bajnokok lettek, így a posztján hagyta. Adott neki még két évet, utána ismerte be a tévedését, most pedig láthatja, mekkora különbség van két külföldi edző között.

A Fradi 2018-ban kezdte el használni a Varga Sándor menedzser kapcsolatrendszerét. A kárpátaljai Varga egy igazi sztármenedzser, aki ezer szállal kötődik a Dinamo Kijevhez, de a bolgár futball-legenda, Hriszto Sztojcskovval is jó kapcsolatot ápol például. Varga hozta a klubhoz Szerhij Rebrovot, akinek kisebb fizetést kínáltak, mint a német Dollnak, de nagyobb prémiumot. (Rebrov most milliókat kap.) Kubatov nemcsak tanult a hibájából, hanem előnyt kovácsolt belőle. Rebrov három évet lehúzott a Dinamo Kijevnél, 2017-ben jött el, majd egy évre Szaúd-Arábiába ment, szóval Varga nélkül bajosan kerülhetett volna be az itteni vérkeringésbe.

Arra is rájöttek a klubvezetők, hogy sportigazgató is kell, mert megkerülhetetlen ez a poszt a jelenlegi futballban. Ma már komikusan hat, de amikor 2016-ban a BL-be vágytak, és emlegették a csoportkört, akkor a német másod- és harmadosztályból igazoltak a posztra (Koch, Hüsing, Sternberg). Most ellenben Uzuni érkezett és Kovacevic, akiket azonnal be lehetett vetni. Hajnal Tamás 2018. szeptemberben sportmenedzserként állt munkába. Hajnal olyan UEFA-képesítést szerzett, amit más Magyarországról még nem. Olyan osztálytársai voltak, mint például a francia világbajnok Youri Djorkaeff vagy a spanyol Gaizka Mendieta. Egészen más, ha a profi futballt tökéletesen ismerő Hajnal tárgyal, mint bárki más.

Varga és Hajnal nélkül ez a mostani Bajnokok Ligája-siker nem jött volna össze. Maga az elnök pedig azzal szembesülhetett már tavaly, hogy amit Rebrov kitalált a taktikai értekezleten, azt át tudja ültetni a valóságba.

Springer Miklós, az első klubelnök, Springer Ferenc unokája és Kubatov Gábor, az FTC elnöke a 120 éves FTC születésnapi ünnepségén 2019. május 3-án, a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal épületében, abban a helyiségben, ahol a klubot megalapították.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Springer Miklós, az első klubelnök, Springer Ferenc unokája és Kubatov Gábor, az FTC elnöke a 120 éves FTC születésnapi ünnepségén 2019. május 3-án, a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal épületében, abban a helyiségben, ahol a klubot megalapították.Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Rebrov a gólokat szinte közönyösen veszi tudomásul, mert tudja előre, mi fog történni. És most emlékezzünk vissza arra, Thomas Doll milyen eufóriában ünnepelt akkor is, ha gólt lőttek a Haladásnak. Jobban örült a csatárnál, amiből könnyű arra következtetni, nála többnyire esetleges volt, mi következik a pályán.

Kubatov szerint Rebrov stábja egy olyan szakértővel gazdagodott a nyáron, aki a játékvezetők stílusát elemzi. Lehet, hogy csak véletlen a Molde elleni BL-meccsen a spanyol bíró teljesítménye, de a norvég csapat vitatott eseténél videózás után sem ítélt büntetőt, a Fradinak videó nélkül is megadta. A Fradi kivívta a bíró szimpátiáját, nem reklamáltak a játékosok és alig szabálytalankodtak. A két kinti ítélet és az egyenlítés meghatározta a hazai visszavágó menetét, nüansz, de a futballban is az ilyen apróságok döntenek.

Jó-jó, de mit profitál ebből a magyar futball?

Közhelyes az a megközelítés, hogy majd a gyerekek elkezdenek focizni. De hogy nő a szemükben Botka Endre vagy Dibusz Dénes, az egészen biztos, és bármit csinálnak Messivel vagy Ronaldóval szemben, a világ legjobbjai ellen játszanak. Mindenki azért kezd el futballozni, hogy ezt a szintet elérje. Botka egyébként úgy futott fel Moldéban a támadásokkal, és gólpasszokkal szolgálta ki előbb Bolit, majd Uzunit, hogy abból a válogatott is csak nyerhet. Botka fejlődése Rebrov nélkül sokkal döcögősebb lett volna.

Önbizalommal tele játszó fradisták érkeznek a válogatotthoz, amelyiknek sorsdöntő meccse jön Szófiában októberben. Sigér Dávid két év alatt rengeteget fejlődött, már érzi, mit nem engedhet meg magának a középpályán. Ebből is csak nyerhet Marco Rossi, ha megfelelő poszton használja.

Ha a kérdést úgy tesszük fel, hogy jobb lenne-e az a magyar futballnak, ha a Fradi nem jutott volna el ilyen magasságba, akkor a válasz egyértelmű nem. A klubvezetés öt-hat magyart szeretne a csapatban látni, ez lenne a következő lépcső. A Moldéban 9 norvég volt a pályán, az pillanatnyilag sztratoszferikus szint.

A Fradi sztorija azt mutatja meg, mennyivel könnyebb igazolni, mint nevelni. Az lenne a következő feladat, hogy a nevelést megreformálják. A Fradi utánpótlásában az elkerülhetetlen szemléletváltást meg kellene valósítani, és akkor tényleg egy modern klub épülhet fel. 1995-ben, amikor a legutóbb a Bajnokok Ligájában szerepelt a Ferencváros, akkor Lisztes Krisztián saját nevelés volt, Telek András is, Szűcs Mihályt kölcsönjátékból kellett visszahívni, Simon Tibor pedig a KSI érintésével lett fradista és legenda.

Sigér Dávid gólöröme a Groupama Arénában 2019. november 28-án az Európa-liga csoportkörében játszott Ferencváros – Espanyol mérkőzésen.Fotó: Kaszás Tamás / Reuters
Sigér Dávid gólöröme a Groupama Arénában 2019. november 28-án az Európa-liga csoportkörében játszott Ferencváros – Espanyol mérkőzésen.Fotó: Kaszás Tamás / Reuters

2009-ben a debreceni polgármester, Kósa Lajos a Rosenborgot jelölte meg útirányként, amikor a Debrecen a Bajnokok Ligája csoportkörébe jutott. Akkor a norvég bajnok rendszeresen ott volt valamelyik sorozat főtábláján. A Debrecen 2010 után süllyedni kezdett, igaz, ehhez kellett az is, hogy 800 milliós osztalékot vett ki a klubból az akkori tulajdonos. Ha a Fradi jól használja fel az UEFA-tól kapott pénzt, akkor lehet esélye ismét a főtáblára. 1995-ben nem tudott mit kezdeni az UEFA pénzével, annál csak jobban költhetik el most.

Közpénz

Eddig az évek alatt több milliárd állami pénzt kapott a ferencvárosi klub, most felelős gazdálkodással a saját lábára állhat. Sokan érvelnek azzal, hogy ha megvan a pénz, akkor bárki sikert tudna elérni. Elég csak a PSG-t, a Cityt megnézni, hogy mennyire nem egyszerű. Elég csak a Salzburgig menni, hogy láthassuk, hányadik nekifutásra sikerült nekik eljutni a BL-ig. Az osztrákok 11-szer buktak el.

Szembetűnő, hogy a koronavírus-járvány gazdaságilag nem volt rossz hatással a magyar futballra, sőt. A Fradi mellett a Fehérvárnak is volt esélye a csoportkörre, végül a playoff-körben kapott ki a belga Standard Liege-től. Olyan légiósokat tudnak igazolni a hazai klubok Bulgáriából, Horvátország például, ami korábban valószínűleg esélytelen lett volna. A bajnokság is kicsit jobb lett, csak épp nem a taótól, aminek ez lett volna az elsődleges célja. A Fradi mindenesetre összességében tett egy lépést, hogy a régi patináját visszaállítsa.

(Borítókép: A Ferencváros játékosai örülnek győzelmüknek a Molde csapatával játszott Bajnokok Ligája mérkőzés végén a Groupama Arénában 2020. szeptember 29-én. Fotó: Szabó Bernadett / Reuters)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!