Szabályozták, hogy mit viselhetnek az F1-es pilóták a dobogón, nincs több politikai üzenet

2020. szeptember 27. – 12:14

frissítve

Szabályozták, hogy mit viselhetnek az F1-es pilóták a dobogón, nincs több politikai üzenet

Másolás

Vágólapra másolva

A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) megtiltotta a F1-es pilótáknak, hogy az eredményhirdetés és futam utáni interjúk alatt olyan ruházatot viseljenek, amin valamilyen szlogen vagy üzenet olvasható, írja a BBC. Ezentúl kizárólag a csapat- és szponzorlogókkal ellátott versenyoverálljukban vehetnek részt a hivatalos eseményeken. Az előírás a maszkokra is vonatkozik.

A tiltás előzménye, hogy Lewis Hamilton két hete a Toszkán Nagydíjon egy olyan pólót viselt a dobogón, amin az volt olvasható, hogy „tartóztassák le a rendőröket, akik megölték Breonna Taylort”. A FIA már akkor is vizsgálta Hamilton akcióját, de nem találtak olyan előírást, amit megszegett volna, ezért nem is büntették érte.

A 26 éves Breonna Taylort még márciusban lőtték agyon rendőrök Louisville-i otthonában egy kábítószer-kereskedelemmel összefüggő házkutatás során. A fekete nő házában nem találtak végül kábítószert. Az ügyben indított vizsgálat nemrég zárult le, egyik rendőrt sem vádolták meg az eset miatt. A döntés ellen több ismert sportoló – köztük Hamilton és a Los Angeles Lakers kosarasa, LeBron James – is tiltakozott.

A hatszoros világbajnok Hamilton nem először foglal állás politikai kérdésekben; a George Floyd halála miatt kirobbant tüntetéssorozat óta rendszeresen Black Lives Matter-feliratú pólóban jelenik meg a versenyhétvégéken, a futamok előtt többször is térdeléssel hívta fel a figyelmet a rasszizmus elleni harcra. Hamilton csapata, a Mercedes szintén emiatt festette feketére idei autóit. Az F1 is elindította a maga rasszizmus elleni kampányát, az autókon és a sorozat különböző hivatalos felületein is megjelenik a We Race As One szlogen. Viszont úgy látszik, hogy a Hamilton-féle kiállás már nem fér bele az FIA-nak. A brit világbajnok azt nyilatkozta a hétvégi Orosz Nagydíj előtt, hogy számított a tiltásra, de nem bánta meg, hogy felvette a pólót, mindig a szívére hallgat és azt teszi, amit helyesnek érez.

(Borítókép: AFP / Jennifer Lorenzini)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!