Végleges az I. BIFF programja (x)

2024. október 24. – 11:15

Végleges az I. BIFF programja (x)
Kép: Budapest International Film Festival

Másolás

Vágólapra másolva

A Corvin Moziban látható, korábban bejelentett 19 nemzetközi filmes válogatás mellett fotókiállítás, szakmai masterclass beszélgetések, külsős vetítések és bulik is színesítik a Budapest International Film Festival programját.

Október 29. és november 3. között várnak mindenkit az I. BIFF (Budapest International Film Festival) eseményeire, ami megszokot filmfesztiválnál jóval több programot kínál. A hat nap alatt nem csak a világ legrangosabb fesztiváljain bemutatott filmeket láthatja a közönség, hanem minden napra jut izgalmas kísérőprogram Budapest különböző pontjain, például a Margit-szigeten, a Turbinában és a kőbányai kínai negyedben.

Fotó: Budapest International Film Festival
Fotó: Budapest International Film Festival

Nyitóbuli

A fesztivál nyitónapján, október 29-én a Telex Afterrel közösen szervezett nyilvános bulival ünneplik a szervezők a legelső BIFF létrejöttét, ahol este 10 órától a Wavy kortárs hiphop kollektíva oszlopos tagjai Dom Beats és Orlando, illetve a Telex részéről Yungmatka b2b Pueblo Junior várja a látogatókat a Turbinában. (Jegyek ITT)

Fotó: Budapest International Film Festival
Fotó: Budapest International Film Festival

BIFF Hub

Október 31-én indul a BIFF Hub, a fesztivál szakmai programja, amely a Turbinában a fesztivál ideje alatt betekintést nyújt a filmkészítés kulisszái mögé – neves alkotók és filmes szakemberek részvételével. A beszélgetések során a filmkészítés technikai és alkotói folyamatairól, a filmválogatások elveiről, illetve a társadalmi felelősségvállalás és művészet kapcsolatáról is szó esik, élő és interaktív formában.

Október 31-én Ternyik Máté, a fesztivál legnagyobb dobásának számító A brutalista coloristja lesz a BIFF Hub vendége, akivel Nagy Zágon operatőr beszélget majd. November 1-jén a The Human Surge 3 hipnotikus utazásának argentin locarnói nagydíjas rendezőjével, Eduardo Williams-szel Nagy V. Gergő beszélget alkotói praxisáról, karrierútjátról. Aznap lesz egy kurátori kerekasztal beszélgetés is, ahol Babos Anna és Petri-Lukács Simon (Partizán Filmklub), illetve Donáth Péter és Rév Dániel (Cinema Niche, BIFF) vitáznak arról, hogy milyen elvek alapján áll össze egy szelekció és mit jelenthet egy koncepció mentén filmeket nézni.

A BIFF Hub zárónapján, november 2-án a The Story of Souleymane film kapcsán a TASZ szervez beszélgetést, és a fesztivál vendége lesz Andrea Arnold idei cannes-i versenyprogramban bemutatkozó Bird című filmjének Art Directora, Ábrahám Lili Lea, akivel Mesterházy Lili fog majd beszélgetni. A BIFF Hub programjai regisztráció nélkül, ingyenesen látogathatók.

Kép: Budapest International Film Festival
Kép: Budapest International Film Festival

UNSEEN fotókiállítás

A Turbina fog otthont adni a BIFF Hub programjai mellett az UNSEEN című fotókiállításnak is, ahol magyar operatőrök forgatáson készült, kulisszák mögötti fotói lesznek láthatóak, a megnyitó október 31-én 19 órakor lesz. A kiállítás amellett, hogy eddig nem látott fotókat mutat be az érdeklődők számára, a BIFF teljes programjához hasonlóan az operatőrök és a tágabb filmes közösség szakmai diskurzusának is szeretne teret biztosítani. Kiállítók: Bántó Csaba, Becsey Kristóf, Bedécs Lola, Domokos Balázs, Erdély Mátyás, Grunwalszky Ferenc, Herbai Máté, Kardos Sándor, Kis Márton, Kürti István, Lehr Juhász Péter, Nagy Marcell, Rév Marcell, Szabó Gábor, Tóth Evelin, Vaszari Julia. A kiállítást megnyitja : Szabó Gábor a HCA (Hungarian Cinematographers Association) elnöke, kurátora Nagy Zágon, kurátor asszisztense Máté Zsófia. A kiállításmegnyitó után fotó készül a régi SZFE-s operatőr osztályokról, a képeket filmre fotózza Sivak Zsófi fotógráfus. Az UNSEEN kiállítás szakmai partnerei és támogatói a Budachrome és a KMH Print.

A Turbina október 31. és november 2. között fesztiválközpontként is funkcionál, dél és este nyolc között várják a szervezők a látogatókat egy kávéra, beszélgetésre.

Kép: Budapest International Film Festival
Kép: Budapest International Film Festival

Külsős vetítések

A BIFF keretében nem csak a Corvin Mozi három termében lesznek vetítések, hanem Budapest legkülönbözőbb pontjain is. November 2-án a margitszigeti Kristály Színtér ad otthont a BIFF horror estjének: este 8-tól a franciák kedvenc új horrorfilmjének, a MadS-nek lesz a premierje, utána 10-től hajnalig a szervezők elrugaszkodnak a budapesti éjszakák hagyományos lineup-jaitól, így a fellépők között lesz majd élőzene (Laiho), ugrálós lemezválogatás (Maron), feltörekvő londoni underground DJ (Megumi – UK), az estét a BIFF szervezői és barátaik szettje zárja majd (jegyek ITT). November 3-án egy igazán különleges program zárja a fesztivál külsős eseményeit: a mázsa téri Kínai negyedben streetfood kóstolás és kínai tánc performance vezeti majd fel a cannes-i versenyprogramból érkező Caught by the Tides című kínai film vetítését, ami a helyi közösségi házban lesz. A vetítés után 10% kedvezményt kapnak a nézők a vetítés mellett levő WAN Hao étteremben és az emeleten lévő karaoke szobákra (jegyek ITT).

Corvin mozi

A BIFF központi programjainak helyszíne a Corvin mozi, ahol 19 filmet láthatnak a nézők a fesztivál hat napja alatt. A szervezők válogatási koncepciója egyszerre fedi le neves rendezők díjnyertes új filmjeit, a legizgalmasabb friss alkotók munkáinak felfedezését, kísérleti filmeket és egy retrospektív válogatást. Látható lesz az idei év egyik legjobban várt filmje, a javarészben Budapesten forgatott és szeptemberben a Velencei Filmfesztiválon hatalmas kritikai sikert arató, a BIFF-en már teltházas A brutalista (The Brutalist), de szerepel a programban három Oscar-nevezett film is: az írek Kneecapje és a franciák A szent füge magja (The Seed of the Sacred Fig) (melynek két vetítéséből már csak az egyikre kaphatóak jegyek) és az osztrákok folk horrorja, a The Devil’s Bath is. A Telex Filmklubbal közösen lesz látható az I Saw the TV Glow, a film után Klág Dávid újságíró beszélget majd Hermann Veronika médiakutatóval és Zsirka Hella transz aktivistával a Háttér Társaságtól. Az idén 100 éves Az ifjabb Sherlock detektív (Sherlock Jr.) vetítése után a Filmvilág tart kerekasztal beszélgetést a filmről.

Meglepetésfilm Ruben Östlund ajánlásával

A fesztivál huszadik, egyben utolsóként bejelentett filmje a háromszoros Oscar-jelölt és Arany Pálma díjas svéd rendező, Ruben Östlund által kiválasztott (de nem általa rendezett) meglepetésfilm, amit november 1. 18:30-tól láthatnak a nézők.

A vetítések mellett a BIFF szervezői egy pop-up borbárral is készülnek a Corvin emeletén, a borokat, koktélokat Budapest egyik legjobban kedvelt borbárja, a Parlé és a Bortársaság biztosítja. A borbárban a BIFF szervezőivel is lehet találkozni esténként.

Az I. Budapest International Film Festival eseményei október 29. és november 3. között lesznek, érdemes minél előbb beszerezni a jegyeket!

Minden, ami BIFF: biff.hu

Jegyek a Corvin vetítéseire: https://biff.cinematickets.hu/
Bérlet a Corvin vetítéseire: https://artmozi.hu/termekek/i-budapest-international-film-festival-berlet

Jegyek a külsős eseményekre: https://www.tixa.hu/biff

BIFF a Facebookon: https://www.facebook.com/budapestiff
BIFF az Instagramon: instagram.com/budapestiff/

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Budapest International Film Festival

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!