Hiteles képek és történetek a Biodómban (x)

2024. szeptember 24. – 10:55

Hiteles képek és történetek a Biodómban (x)
Délkelet-ázsiai és óceániai régió, egyedi képek kategória. Fotó: Eddie Jim / The Age / Sydney Morning Herald

Másolás

Vágólapra másolva

Már látogatható a World Press Photo idei tárlata! A világ legrangosabb sajtófotó-pályázatának budapesti kiállítása október 27-ig várja az érdeklődőket és idei különleges helyszínéül a városligeti Biodóm aulája szolgál. A kísérőkiállítás az On the Spot dokumentumfilm-sorozat 15 évét mutatja be.

A World Press Photo kiállítás 48 éve minden évben jelen volt Magyarországon. Az idei kiállítás 2024. október 27-ig minden nap – hétfőn is – a Biodómban látogatható. A kiállítás a világ legjobb és legfontosabb sajtófotóit és dokumentarista fényképeit mutatja be, amelyeket egy független zsűri választott ki.

A World Press Photo kiállítás arra ösztönzi a nézőket, hogy egy kicsit lépjenek ki a napi hírciklusból, és kritikusan gondolkodjanak világunk fontos témáiról. Hisz abban, hogy a pontos, sokszínű, kiváló minőségű vizuális történetek elősegítik a kölcsönös megértést a világban.

A válogatott díjnyertes művek olyan kérdéseket dokumentálnak, amelyek napjainkban a világ fontos problémái, például pusztító nemzetközi konfliktusok és politikai zűrzavar, a klímaválság és a biztonságos migráció. Az ilyen történetek egy helyre való összegyűjtésével a válogatás segíti a jelenlegi események mélyebb megértését, valamint emlékeztet arra, hogy a sajtószabadságra a világban mindenütt szükség van.

Észak- és közép-amerikai régió, hosszú távú projektek kategória. Fotó: Alejandro Cegarra / The New York Times / Bloomberg
Észak- és közép-amerikai régió, hosszú távú projektek kategória. Fotó: Alejandro Cegarra / The New York Times / Bloomberg

Pályázati folyamat

Annak érdekében, hogy minél jobban lefedje a globális témákat és jobb földrajzi egyensúlyt biztosítson a kiállított művek között, a World Press Photo Foundation 2021-ben regionális stratégiát vezetett be, megváltoztatva az éves pályázat és a bírálat szerkezetét.

A pályázat hat világrégióval dolgozik – Afrika, Ázsia, Európa, Észak- és Közép-Amerika, Dél-Amerika, valamint Délkelet-Ázsia és Óceánia. A pályázatokat abban a régióban bírálják és díjazzák, ahol az események történtek és a fotók készültek, nem pedig a fotós nemzetisége alapján. Minden régiónak négy formátum-alapú kategóriája van: egyedi képek, képriportok, hosszú távú projektek és a szabadon választott formátum.

Észak- és közép-amerikai régió, képriportok kategória. Fotó: Jaime Rojo / National Geographic CMYK
Észak- és közép-amerikai régió, képriportok kategória. Fotó: Jaime Rojo / National Geographic CMYK

Ezek a kategóriák olyan pályázatokat fogadnak be, amelyek híreseményeket, eseményeket és következményeiket, valamint társadalmi, politikai és környezeti kérdéseket vagy megoldásokat dokumentálnak. Miután a regionális zsűrik kiválasztották a pályázatokat, a globális zsűri – amely a hat regionális zsűri elnökéből és a globális zsűri elnökéből állt – döntött a 24 regionális győztesről, majd ezek közül a négy globális győztesről.

Az év képe a palesztin terrortámadást követő izraeli rakétatámadás során készült a Gázai övezetben. Tragikus jelenetet látunk Mohamed Szálem fotóján, amin egy palesztin nő halott unokahúgát öleli magához.

Az év fotóriportja díjat a dél-afrikai Lee-Ann Olwage „Valim-babena” című sorozata nyerte. A képriport egy 91 éves demenciával küzdő ember történetét mutatja be. A képriport méltóságteljes, őszinte megközelítéssel mutatja be azt a madagaszkári elvet, amely szerint a felnőtt gyerek kötelessége, hogy segítsen szüleinek.

A képaláírásokat olvasva, szinte mindig van utalás arra, hogy miért tartotta fontosnak a zsűri az adott képet, milyen tanulsággal szolgálhat mindannyiunk számára.

A pályázatra 3 851 fotós 130 országból összesen 61 062 fotót és szabadon választott formátumú pályázatot küldött be. A 31 díjazott fotográfus 24 országot képvisel: Argentína, Ausztrália, Azerbajdzsán, Brazília, Kanada, Kína, Kongói Demokratikus Köztársaság, Franciaország, Németország, India, Indonézia, Irán, Japán, Mianmar, Palesztina, Peru, Fülöp-szigetek, Dél-Afrika, Spanyolország, Tunézia, Törökország, Ukrajna, Egyesült Államok és Venezuela.

Dél-amerikai régió, hosszú távú projektek kategória. Fotó: Pablo E. Piovano / Greenpeace Award / GEO National Geographic Society
Dél-amerikai régió, hosszú távú projektek kategória. Fotó: Pablo E. Piovano / Greenpeace Award / GEO National Geographic Society

A World Press Photo kísérő kiállítása az „On the Spot”

A kiállítás aktualitását az adja, hogy idén 15 éves a sorozat. Ebből az alkalomból különböző forgatási helyszíneket mutatunk be, és természetesen egy On the Spot film is látható a kiállításon.

Az On the Spot magyar gyártású dokumentumfilm-sorozatot 2009-ben kezdte el forgatni Cseke Eszter és S. Takács András még egyetemistaként. Munkájuk során bejárták az egész világot Afganisztántól az Északi-sarkkörig. Mottójuk Robert Capától származik: „Ha nem elég jók a képeid, nem voltál elég közel.” Az elmúlt 15 évben Afrikában, Pápuán és Amazóniában törzsekhez költöztek be; forgattak Ferenc pápával és a dalai lámával is; a diktátorok gyermekeiről szóló sorozatukat több mint 100 országban vetítették; a születésről és a gyerekkori traumák feldolgozásáról szóló On the Spot-évadok a nemzetközi közszolgálati televíziózás jelentős alkotásai.

A Prima Primissima- és Pulitzer Emlékdíjas filmeseket számtalan díjjal jutalmazták világszerte is: burmai riportjukért Sajtószabadság Díjat adtak át nekik Strasbourgban, gázai dokumentumfilmjükkel elnyerték a Monte-Carlói TV Fesztivál fődíját és a Chicagói TV Fesztivál Arany Plakettjét is. Munkájukat a legnagyobb európai lapok méltatták, mint a Financial Times vagy a Spiegel, és olyan csatornák tűzték műsorra, mint az ARTE, a Deutsche Welle, a BBC, az Al Jazeera vagy a Sundance TV. Az On the Spot legújabb filmjei Magyarországon az RTL+ kínálatában láthatók. Eszter és András jelenleg Indonéziában, Bali szigetén él, második gyermekük már itt is született.

További információ:

http://worldpressphotohu.info/

https://tickets.zoobudapest.com/

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a World Press Photo.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!