Intenzív sportoláshoz vitaminital helyett funkcionális sportitalt válassz! (x)

2024. július 24. – 10:55

Intenzív sportoláshoz vitaminital helyett funkcionális sportitalt válassz! (x)
Fotó: R-Water Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

BCAA, L-glutamin, L-karnitin, kreatin, kollagén, hialuronsav – divatos szavak, melyek mögé benézünk, hogyan segíthetnek a sportolásban, legyen a cél a regenerálás, hidratálás, izomépítés vagy zsírégetés. Nagy-Parádi Tímea táplálkozási szakember és nem mellesleg az Absolute Live funkcionális italok termékfejlesztője, évtizedek óta napi szinten sportol, így első kézből van tapasztalata róla, hogyan segítenek a sportitalok. Ugyanakkor felhívja a figyelmet, hogy ebben is tudatosnak kell lennünk, hiszen a céljainknak megfelelő funkcionális italt kell használjuk, a vitaminitalokat meg inkább felejtsük el a sporthoz.

Hogy miért ne vitaminitalt igyunk intenzív edzéskor, hanem sportitalt? A magyarázat egyszerű: talán ahhoz lehet hasonlítani, hogy egy gyorsasági versenyre inkább Forma–1-es autót választunk, mint egy családi egyterűt – Tímea ekkora különbséget lát a kétféle termékcsoport között. De azt fontos kiemelni, hogy árban viszont közel nincs akkora eltérés, hiszen a sportitalok lényegében ugyanannyiba kerülnek, mint a vitaminitalok. Csak éppen egészen másra jók.

A kutatások szerint az izotóniás italok segíthetnek például abban, hogy nagyobb hatásfokkal tudjunk futni, hosszabb távon, gyorsabban. Mindig azt kell eldönteni, hogy mi a cél, mert nyilván jó az ásványvíz is, hiszen folyadékot pótol. De, ha léteznek olyan speciális italok, amiknek köszönhetően a zsírból több energia tud felszabadulni, emellett segítenek pótolni a mozgás közben elveszített aminosavakat és védeni az ízületeinket, akkor miért ne ezeket választanánk?

Az L-karnitin sem csodaszer, a melót bele kell tenni a fogyáshoz

Az olyan zsírégetést segítő hatóanyagok esetében, mint az L-karnitin, nem elég, ha bevisszük őket. Hatékonyak akkor lesznek, ha sportolás előtt és közben vesszük be vagy isszuk meg, fotelben ülve nem tud segíteni a zsír energiává alakításában – hívja fel az figyelmet a táplálkozási tanácsadó. A kutatások szerint intenzív sport mellett segíti a zsíranyagcserét, emeli a hőtermelést és kitolja a fáradtságérzetet – hogy egyre nagyobb és nagyobb célokat tudjunk elérni. Az L-karnitin kevésbé ismert társa az L-glutamin, ami elsősorban a regenerációban vesz részt, azonban azt kevesen tudják róla, hogy a zsírégetést, a fogyást ez is támogatja.

Nagy Ervin és Nagy-Parádi Tímea, az R-Water Kft. társtulajdonosai, az Absolute Live sportital megalkotói – Fotó: Szilagyi David
Nagy Ervin és Nagy-Parádi Tímea, az R-Water Kft. társtulajdonosai, az Absolute Live sportital megalkotói – Fotó: Szilagyi David

Kollagén és hialuron – az ízületek védelmezője

A kollagén jóval sokoldalúbb, mint gondolnánk: amellett, hogy javítja a bőr egészségét, erősíti a hajat és a körmöt, az ízületi fájdalmakat is képes enyhíteni és hatékony lehet porckopás ellen. Ahogy kollagént, úgy hialuront is termel a szervezetünk – ám az idő előrehaladtával egyre kevesebbet. Pedig óriási szükség van rá, hiszen fokozza a bőr természetes vízmegtartó képességét, teltebbé, puhábbá és rugalmasabbá teszi a bőrt – képes kisimítani az apróbb ráncokat. 25 éves kor felett sajnos egyre kevesebbet termel belőle a szervezetünk, 60 éves kor körül pedig teljesen le is áll a termelődése, ezért fontos, hogy gondoskodjunk a pótlásáról – méghozzá kívülről.

Izomépítés, regeneráció padon futóknak és bicikliseknek is

Az Absolute Live italok különböző kombinációban tartalmaznak L-karnitint, L-glutamint, taurint, kollagént, vitaminokat, BCAA-t, az izomépítést és regenerációt segítő aminosavakat. A sportitalok csomagolásukkal is jelzik, hogy a sportolás kiegészítői: sportkupakkal készülnek, hogy például a futópadon is kényelmesen lehessen belekortyolni, megállás nélkül, a csomagolás dizájnjának köszönhetően pedig a biciklis italtartókba is beférnek a kisebb kiszerelések.

Az Absolute Live sportitalai minden kihívásnál segítenek – Fotó: R-Water Kft.
Az Absolute Live sportitalai minden kihívásnál segítenek – Fotó: R-Water Kft.

R-Water Kft. – magyar családi vállalkozás az egészséges italokért

Az Absolute Live sportitalokat és Power Fruit vitaminitalokat a családi vállalkozásként indult R-Water Kft. állítja elő. „Vizet iszunk és vizet prédikálunk” – mondja sokszor nevetve Nagy-Parádi Tímea, és valóban, férjével, Nagy Ervinnel életük meghatározó része a napi szintű mozgás, az egészséges táplálkozás, innen pedig már csak egy lépés volt, hogy a saját tapasztalataik alapján fejlesszenek sportitalokat és vitaminitalokat. Sikerüket jól mutatja, hogy jelenleg 13 országban kaphatóak az Absolute Live italok, a kelet-európai régión túl sikerült eljutniuk például az izlandi, az ír, román és a máltai üzletekbe és edzőtermekbe is.

Cukor nélkül, magasabb hatóanyagtartalommal

Meggyőződésük, hogy kizárólag egészséges összetevőkkel, kompromisszumok nélkül is lehet segíteni a kitűzött célok elérését, lehet természetes úton elősegíteni a fogyást, fokozni a sportteljesítményt. Ennek jegyében termékeikben nem használnak hozzáadott cukrot, s italaik energiamentesek, vagy csökkentett energiatartalmúak, legyen szó a családi asztalra szánt Power Fruit termékcsaládról, vagy a sportolást segítő Absolute Live funkcionális italokról. A magas hatóanyagtartalom mellett a különböző összetevők aránya is fontos, hiszen optimális egyensúly mellett ezek erősítik egymás hatását. Nemcsak hatóanyagtartalomban és összetételben különböznek a piacon kapható sportitaloktól, hanem a termék méretében is: a piacon megszokott 0,5 liter helyett szinte valamennyi Absolute Live ital 0,9 literes és 1 literes kiszerelésben készül. Ezzel is motiválják a sportolókat arra, hogy mozgás közben el is fogyasszanak ennyi folyadékot, nem mellesleg pedig így kedvezőbb áron tudják árusítani a sportitalokat.

Keresd az Absolute Live termékeit a boltok polcain és az online szupermarketek kínálatában!

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője az R-Water Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!