Fenntartható kávézás a munkahelyeken – úton a karbonsemlegesség felé! (x)

2024. április 9. – 10:55

Fenntartható kávézás a munkahelyeken – úton a karbonsemlegesség felé! (x)
Fotó: pexels.com

Másolás

Vágólapra másolva

A növekvő környezetvédelmi aggodalmak és az éghajlatváltozás kezelésének sürgető szükségessége miatt a vállalkozások és a magánszemélyek is egyre inkább fenntartható gyakorlatokat keresnek a karbonlábnyomuk csökkentése érdekében. Így tehát a mai üzleti életben a fenntarthatóságot előtérbe helyező vállalati kultúra ápolása nem csupán trenddé, hanem szükségszerűséggé vált.

Gondoljunk csak a kötelező ESG beszámolók elkészítésre, ami nemcsak a nagyvállalatokat érint, hanem a kis-és közepes vállalkozásokat is. Fenntarthatósági stratégiával a többségük rendelkezik is, mégsem integrálja kellő mértékben a szervezeti szisztémába ezeknek a területeknek a működését.

Az egyik terület, ahol a vállalkozások könnyedén kézzelfogható változást érhetnek el a fenntarthatósági mutatók javítására, az az irodai kávéfogyasztás. Egyes becslések szerint egymilliárd ember, azaz a Föld népességének 13%-a fogyaszt rendszeresen kávét. A napi átlagot tekintve ez 2,25 milliárd csésze kávét jelent. Egy csésze kávé teljes emissziója nagyjából 50-400 gramm szén-dioxid egyenértéknek felel meg, ez pedig nagyjából 1-2 kilométernyi autózást takar, ami óriási terhelést jelent a környezetre.

Ezért is nagyon fontos, hogy a vállalatok az irodai kávéfogyasztás területén is elköteleződést mutassanak a fenntarthatósági szempontok iránt. Érdemes tehát egy olyan szolgáltatót választani, melynél ezek a fenntarthatósági szempontok és törekvések érvényesülnek.

Fotó: Koffein Service
Fotó: Koffein Service

„A Nutriversum márkastratégiájának meghatározó eleme a fenntarthatóságra való törekvés. Ahol csak lehet, igyekszünk a legzöldebb megoldásokat választani, például elsőként vezettünk be olyan csomagolást vitaminoknál, amellyel éves szinten akár 2 tonna műanyaghulladéktól tudjuk megóvni a környezetünket. Ebbe a felfogásba jól illeszkedett a Koffein Service fenntartható kávézási programja, melynek keretében fákat ültetnek az elfogyasztott kávék után.

- mondta Fetter Ármin, a Nutriversum marketingvezetője.

A környezeti hatásokon túlmenően az emberi erőforrás (HR) szempontjából is jelentős értéket képvisel, ha a kávéfogyasztás mindennapi rituáléját a munkahelyi fenntarthatósági kezdeményezésekhez igazítjuk. Az etikus és fenntartható forrásokból származó kávébabok kiválasztása több, mint környezettudatos választás, hiszen ez egy üzenet is a dolgozók számára. Arra vonatkozóan, hogy a vállalat nemcsak a kiváló minőségű termékek mellett kötelezte el magát, hanem a globális ellátási lánc etikus és környezetbarát gyakorlatainak támogatása mellett is.

Befektetés a környezetbarát kávézásba

A bevonás a vállalati felelősségvállalásba mára munkavállalói oldalról is igénnyé vált, melyet több módon is kiszolgálhatnak a munkáltatók. A szén-dioxid termelés ellensúlyozására irányuló programokban való részvétel párbeszédet nyit a vállalati felelősségvállalásról, és bevonja a munkavállalókat a vállalat fenntarthatóság iránti elkötelezettségébe.

Az energiahatékony és környezetbarát kávégépek választása tükrözi a vállalat elkötelezettségét mind az alkalmazottak jóléte, mind a környezetvédelem iránt. A HR kiemelheti a munkahelyi morálra gyakorolt pozitív hatást, ha a munkavállalóknak korszerű, fenntartható irodai kávégépet biztosít. Ez nemcsak az általános irodai kávéfogyasztás élményét javítja, hanem kihangsúlyozza a cég elkötelezettségét az egészséges és környezettudatos munkakörnyezet megteremtése iránt. Ez a szemlélet büszkeséget is ébreszt az alkalmazottakban, hiszen egy társadalmilag felelős szervezet tagjainak érezhetik így magukat, amely mind az ő jólétüket, mind a bolygó jólétét kiemelten kezeli.

“Elkötelezettek vagyunk a környezeti fenntarthatóság iránt. A Progressive által életre hívott GreenHUB program keretében tudatosan foglalkozunk azzal, hogy olyan megoldásokat javasoljunk és olyan partnerekkel dolgozzunk, amelyek a lehető leginkább fenntartható végeredményt biztosítják. Ebbe a körbe tartozik a Koffein Service is, akik segítségével tovább sikerült csökkentenünk az irodánk ökológiai lábnyomát ráadásul mindezt szuper kávéélmény mellett.”

– mondta Buzási Bálint, Progressive Bex Managing partnere.

A karbonsemleges és fenntartható kávézás beépítése az irodai kultúra szövetébe így nem csupán környezetvédelmi törekvés, hanem egy olyan stratégiai lépés, amely összhangban van a modern vállalkozások alapvető értékeivel. A fenntarthatóságnak a kávészolgáltatásba való integrálásával a HR-osztályok hozzájárulhatnak a pozitív munkahelyi kultúrához, fokozhatják a munkavállalók elkötelezettségét, és megmutathatják a vállalat etikus és felelős gyakorlatok iránti elkötelezettségét.

Fotó: Koffein Service
Fotó: Koffein Service

Kávégépbérlés, mint környezetbarát alternatíva?

Az irodai kávézás terén azok a vállalatok, akik ezt egy kávégépbérlés szolgáltatással foglalkozó cégre bízzák, sok szempontból hátradőlhetnek. Többek között meghibásodás esetén sem kell attól tartaniuk, hogy hosszabb időre kávé nélkül maradnak, vagy költséges javítással találják magukat szemben. Olyan nagy értékű készülékekhez is hozzájuthatnak bérlés formájában, amit önerőből nem finanszíroznának meg, ugyanakkor magasabb szinten szolgálják az igényeiket.

Ezekkel összességében tud megvalósulni egy minden fél számára előnyös, és hosszútávon fenntartható kávémegoldás, ami egy környezetvédelmi értékeket is szem előtt tartó szolgáltató esetében komplex csomagként építhető be a fenntarthatósági törekvések közé, így minimalizálva az energiaveszteséget és a felesleges forrásfelhasználást.

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Koffein Service

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!