Több mint 130 000 lézeres szemműtét – ezért népszerű a Sasszemkezelés® (x)

2024. április 3. – 11:06

frissítve

Több mint 130 000 lézeres szemműtét – ezért népszerű a Sasszemkezelés® (x)
Dr. Árvay Anita a Sasszemklinika intézetvezető főorvosa – Fotó: Sasszemklinika

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. Árvay Anita a Sasszemklinika intézetvezető főorvosa pontosan átérzi, hogy mit jelent az a változás, amit a lézeres látásjavítás eredményez, hiszen ő maga is így szabadult meg a szemüvegétől. A tapasztalt szemész szakorvossal beszélgettünk a Sasszemkezelésről® és a legmodernebb eljárásukról.

Magyarországon Önök végezték a legtöbb, 130 000 lézeres szemműtétet. Mit is jelent pontosan a Sasszemkezelés (Eagle Eye Treatment) kifejezés?

A kifejezés az Amerikai Egyesült Államokból ered. Lényege, hogy Sasszemkezeléssel akár jobb látásélesség érhető el, mint szemüveggel, kontaktlencsével, a hagyományos lézerekkel, vagy amivel a született jól látók átlagosan rendelkeznek (100%). Ugyanis a Sasszemkezelés során a lézerek nem csak a dioptriákat, hanem az úgynevezett magasabb rendű, szemüveggel nem korrigálható fénytörési hibákat is megszüntetik”- válaszolta a szakember.

Kinek nyújthat megoldást a Sasszemkezelés®?

18–65 év közötti szemüvegeseknek vagy kontaktlencséseknek. Rövidlátóknál (akik távolra nem látnak jól) -1 és -12 dioptria között, távollátoknál (akik a közeli tárgyakat látják homályosabban) +1 és +5,5 között korrigáljuk a dioptriákat. Kevesen tudják, de a lézereink 6 dioptriáig a cylindert is megszüntetik.”

Hogyan látunk a lézeres szemműtét után?

„100% a normális látású ember átlagos látásélessége. 10-20% általában a szemüvegesek látásélessége, amelyet az optometristák szemüveggel vagy kontaktlencsével 100%-ra igyekeznek korrigálni. Sokan szemüvegben sem látnak 100%-ot. A legtöbb sasszemű azonban 110 -125%-os látásélességű, de természetesen az egyén várható látáseredménye sok tényezőtől függ, ilyen például a kiinduló dioptria, a rejtett fénytörési hibák, a szaruhártya-egyenetlensége. Egy biztos, a lézeres szemműtét radikális javulást eredményez a páciensek életminőségében, én magam is rengeteg pozitív visszajelzést kapok”.

A robot-asszisztált lézeres szemműtét a legnagyobb innovációjuk Magyarországon. Miben jobb elődeinél?

Dr. Fekete Orsolya a Sasszemklinika vezető műtőorvosa összefoglalja a legújabb Sasszem Visumax Robotic kezelés előnyeit

Valóban. A legújabb kezelésünk a Sasszem Visumax Robotic, az első robot-asszisztált kezelés Magyarországon. Gyors, pontos, kíméletes a szemhez és nem utolsó sorban lényegesen kevesebb stresszel jár a páciens számára. Másodpercekre rövidül le a kezelési idő. Egy gyakori, mínusz 3-as dioptria esetén a lézer kezelési ideje mindössze 12 másodperc szemenként. Ez a gyorsaság az új lézerünk teljesítményének köszönhető, amely 2 MHz-es lézerimpulzussal dolgozik. Mire a páciens stresszelni kezd, már vége is a kezelésnek. A műtőben nem tölt többet 15 percnél, ennek legnagyobb része az előkészítés, a vizsgálati adatok lézerbe táplálása és a tájékoztatás.

A másik nagy előnye, hogy a legtöbb eljárással szemben a szem fixálására nem használunk külön vákuumgyűrűt. Ennek köszönhetően a műtét alatt a szemnyomás csak minimálisan emelkedik, nincs kellemetlenség és a műtétet követő átmeneti bevérzés kockázata is gyakorlatilag nullára csökken. A kezelés robotizált, de a robot nem veszi át az orvos munkáját, csupán segíti.”

A kezelés miatt mennyi időre esünk ki a munkából?

„Nem kell attól tartani, hogy bárki hosszú időre kiesik a munkából. Én például a robot-asszisztált kezelésnél azt szoktam javasolni a pácienseknek, hogy vegyenek ki 1 nap szabadságot. A lézeres szemműtét napján már lehet mobilozni, számítógépet használni, tévét nézni, egy nap pihenés után újra dolgozni, autót vezetni, 2-3 nap után az aktív sport is megengedett (futás, kerékpározás, torna)”.

Dr Fekete Orsolya, a Sasszemklinika vezető műtőorvosa lézeres szemműtét közben – Fotó: Sasszemklinika
Dr Fekete Orsolya, a Sasszemklinika vezető műtőorvosa lézeres szemműtét közben – Fotó: Sasszemklinika

Mi az első lépés a lézerkezelés felé?

Először érdemes eljönni egy alkalmassági vizsgálatra, ami egy kétórás, nagyon alapos szemvizsgálat. Tapasztalatunk alapján tíz emberből csak hat-hét válik alkalmassá a kezelésre, és ezt kevesen tudják. Ezért is mondom mindenkinek, aki fontolgatja a látásjavító beavatkozást: előbb vizsgáltassa meg magát, ráér utána is hezitálni, hogy akarja-e vagy sem. Az alkalmassági vizsgálat során egyébként egy-egy szemről nagyjából 150-200 ezer adatot rögzítünk”.

Mi garantálja az eredményt?

„A kezelésen átesett pácienseink eredményei, visszajelzései alapján folyamatosan fejlesztjük a szakmai protokollunkat. Kizárólag olyan kezeléseket végzünk, amelyek a világ legnevesebb klinikáin már bizonyítottak és ami a legfontosabb, a kezelés eredményére garanciát vállalunk.”

Akinek nem javasoljuk a lézeres szemműtétet, az is elmondhatja magáról, hogy egy alapos vizsgálaton vett részt. – Fotó: Sasszemklinika
Akinek nem javasoljuk a lézeres szemműtétet, az is elmondhatja magáról, hogy egy alapos vizsgálaton vett részt. – Fotó: Sasszemklinika

Sokaknál visszatartó erő lehet, hogy a műtét nem olcsó. De mennyibe kerülnek a kezelések?

„A látásjavító lézerkezelések ára 169 ezer forintnál kezdődik, azaz a két szemre összesen 338 ezer forint a költség. Pácienseim ki szokták számolni, hogy mennyi idő alatt térül meg az ára és megdöbbenek az eredményen. Egy kontaktlencsés kb. 120-130 000 forintot költ évente szemorvosi vizsgálatokra, keretre, lencsére és hasonlókra. Ha Ön már 17 éve szemüveges, akkor kb. 2 millió forintot elköltött ezekre a segédeszközökre. De hol van ehhez az elköltött 2 millióhoz képest a lézerkezelés ára!? Érdemes úgy tekinteni a műtétre, mint egy jó befektetésre”- mondta a szakember.

Ez a cikk egy fizetett promóció, megrendelője a Sasszemklinika.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!