Így kerülhetünk közelebb a sas szuperéles látásához (x)

2023. december 11. – 10:55

Így kerülhetünk közelebb a sas szuperéles látásához (x)
Fotó: Sasszemlklinika

Másolás

Vágólapra másolva

„Olyan a szeme, mint a sasé”- bizonyára ismerős a mondás, de az esetek többségében közel sem igaz. Legalábbis addig biztosan nem, amíg nem tesz érte az ember. Dr. Árvay Anita szemész főorvos segítségével megismerhetjük, hol, és milyen technológiával kerülhetünk közelebb a sas látásához!

Először is tisztázzuk, miért lát a sas sokkal jobban, mint az ember! Mindenkivel megesett már, hogy tétova léptekkel közeledett az utcán egy másik ember felé, és meg kellett várnia, hogy legalább 2-3 méterre legyenek egymástól, hogy eldöntse, valóban az jön-e szembe, akire gondolt. Velünk ellentétben a sasnak nincsenek ilyen problémái. A sasnak alkalmazkodnia kellett az evolúciós szükségletekhez, hogy akár több kilométeres távolságból észrevegye az egeret. A szeme leginkább egy méregdrága professzionális fényképezőgépre hasonlít, tökéletesre csiszolt lencsékkel, hatalmas felbontású érzékelőkkel. Ráadásul kb. 5-7-szer annyi fényérzékelő sejt található benne, mint az emberében, ennek megfelelően a látóidege is több (kb. kétszer annyi) rostot tartalmaz.

De eredendően miért nem olyan tökéletes a látásunk, mint a szárnyas vadászoké?

Dr. Árvay Anitát, a Sasszemklinika intézetvezető főorvosát kérdeztük:

„Az emberi szem a sas szeméhez képest egy olcsó mobiltelefon kamerájának színvonalát sem éri el. Felszínét úgy kell elképzelni, mint egy változatos domborzat, aminek minden pontja másképpen töri a fényt. A szem törőközegeinek egyenetlenségéből adódó úgynevezett alacsonyabb és magasabb rendű hibák okozzák a dioptriát és a cylindert. A hibák a szem különböző pontjain mérve jelentősen eltérhetnek, pl. egy -3 dioptriás szemüvegesnél lehet ez az érték a szem középső részén csak -2,75, a szélei felé haladva pedig -3,5, ami egy komoly különbség. Ráadásul nincs két ember, akinek pontosan egyforma lenne a szaruhártyája, mint ahogy nincs két ember, akinek egyforma lenne ujjlenyomata.”

De akkor hogyan kerülhetünk közelebb a sas látásához?

Sasszemkezeléssel® a szuperéles látásért

„A válasz igazából kézenfekvő: minél pontosabban térképezzük fel ezeket a fénytörési hibákat, annál eredményesebben, személyre szabottan kezelhetjük a dioptriákat. Ehhez azonban az optikákban a szemüveg felírásához használt szemészeti mérők nem elegendők, itt szuperpontos hullámfront- és topográfiás vizsgálóeszközre van szükség.

Nem véletlen, hogy a világ egyik ilyen legkorszerűbb, nagyfelbontású mérőeszköze itt Budapesten, a Bécsi úti Sasszemklinikán található. Ezt a Sasszem FEMTO Smart kezelésünk során alkalmazzuk, amikor a mérési adatok felhasználásával többdimenziós térképet készítünk a szaruhártyáról, majd professzionális lézerrel tökéletesre korrigáljuk ezeket a fénytörési hibákat. A rövidlátást (-1 és -12 dioptra között), a távollátást (+1 és +5,5 dioptria között) és az asztigmiát is sikeresen kezeljük.

Lézeres szemműtétet megelőző vizsgálat a Schwind Peramis hullámfront- és topográfiás mérővel – Fotó: Sasszemklinika
Lézeres szemműtétet megelőző vizsgálat a Schwind Peramis hullámfront- és topográfiás mérővel – Fotó: Sasszemklinika

A Sasszem FEMTO SMART lézerkezelés során használt Schwind Peramis hullámfront- és topográfiás mérő szenzorai 45 000 ponton, az emberi hajszál 1000-ed részének pontosságával képes feltérképezni a szemet, majd másodpercenként 33 felvételt készít. Ez a pontosság szükséges ahhoz, hogy egyénre szabott lézerkezeléssel elérhető legyen a vágyott látásélesség.

A Sasszemkezelést® azok veszik igénybe, akik szemüvegüktől vagy kontaktlencséjüktől szeretnének megszabadulni, de ők ennél többet is kaphatnak: sokkal jobb látásuk lehet, mint az egyébként egészséges szemű átlagemberé. Ezt nevezzük Sasszemkezelésnek. A kifejezés egyébként Amerikából ered, ez az „eagle eye treatment”. Vagyis jobb látásélességet nyer a páciens, mint amivel a született jól látók átlagosan rendelkeznek (100%). Mondhatjuk, hogy a Sasszemkezeléssel a tudomány kissé meghaladta a természetet. Így lehet a legtöbb sasszemű 100%-nál is jobb, akár 125 %-os látásélességű”.

De lássuk az eredményt! Ilyen a Sasszemkezelés utáni első pillanat:

„Az eredmény kiemelkedő látásélesség, akár rosszabb látási körülmények között is pl. szürkületben, este és csillogó fények között is. És valóban csak ennyi az egész? – ha bárkiben felmerülne a kérdés, akkor a válasz az, hogy igen. A csúcstechnológiás eszközparkunk és a professzionális szakembereink segítségével a műtét maximum 15 percet vesz igénybe és fájdalommentes. A kezelés egyik előnye, hogy akár 2 óra múlva kitisztul a látás, dolgozhatunk számítógép előtt vagy nézhetünk TV-t, 1 nap pihenő után pedig újra munkába állhatunk és autót is vezethetünk.” – tette hozzá dr Árvay Anita.

Aki tehát azt szeretné, hogy legalább megközelítőleg igaz legyen rá a mondás, hogy olyan a szeme, mint egy sasé, jelentkezzen a klinika kedvezményes látásvizsgálatára, hogy a legkorszerűbb eszközzel térképezhessenek fel minden olyan hibát, ami eddig meggátolta, hogy valóban sasszemű legyen!

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Sasszemklinika.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!