Megnyitott a balkáni régió legnagyobb borvására(x)

2023. november 18. – 10:55

Megnyitott a balkáni régió legnagyobb borvására(x)
Fotó: Wine Vision

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is felvonul Belgrádban Európa bortermésének legjava: november 16. és 19. között rendezik meg a Wine Vision By Open Balkan nemzetközi gasztronómiai- és borvásárt a Szerb Köztársaság, Észak-Macedónia és Albánia kormányainak védnöksége alatt. A szerb főváros, a korábbi évek sikereihez hasonlóan, idén is pár napra Európa borrajongó közönségének kulináris központjává válik. Európa harmadik legnagyobb borvására felejthetetlen ízekkel és élményekkel szolgál az érdeklődők számára.

Az esemény megnyitóján részt vett Aleksandar Vučić, a Szerb Köztársaság elnöke, Jakov Milatović, Montenegró elnöke, Dimitar Kovačevski, az Észak-Macedón Köztársaság miniszterelnöke és Luka Zaja, az olasz Veneto régió elnöke, míg Edi Rama, az Albán Köztársaság miniszterelnöke videóhíváson keresztül szólt a közönséghez. A szerb elnök kiemelte, a Wine Vision By Open Balkan Európa egyik legnagyobb borvására, egyedül a veronai és düsseldorfi előzi meg – ennek megfelelően körülbelül 30-50 ezer látogatóra készülnek a szervezők.

„Második alkalommal nyitjuk meg a Wine Visiont Belgrádban. Szinte hihetetlen, amit egy év alatt elértünk” – mondta a megnyitón a szerb elnök, aki Észak-Macedónia és Albánia támogatásáért is köszönetet mondott. Idén a vásár több mint 600 kiállítóval büszkélkedhet, akik több mint 28 ország számos borászatából, szeszfőzdéjéből és gasztronómiai vállalkozásából érkeztek. Ez kétszer annyi kiállítót jelent, mint tavaly.

„Azt javaslom, látogassanak el a borvásár összes csarnokába, kóstolják meg a borokat, ízleljék meg az ételeket, és tapasztalják meg, mire képesek a szakácsaink és borászaink – őszintén remélem, hogy az elkövetkező napokban a vendéglátóipari iskolák diákjai is ellátogatnak a vásárra, hiszen itt nem csupán Európa, de az egész világ legjobbjaitól tanulhatnak és inspirálódhatnak.” Vučić beszédében kiemelte, különösen örül annak, hogy a kiállítók fele a balkáni térség országaiból érkezett, nevezetesen 260-an Szerbiából, 74-en Észak-Macedóniából és 21-en Albániából. A három ország összesen nem kevesebb, mint hét arany-, 60 ezüst- és 82 bronzérmet nyert a világ legnagyobb londoni borversenyén.

Fotó: Wine Vision/Jelena Brankovic
Fotó: Wine Vision/Jelena Brankovic

Az első nap kizárólag az üzleti látogatók és találkozók helyszíne volt a vásár. Az esemény kiváló lehetőséget teremt a borvilág piaci szereplői, szakmai látogatók, ügyfelek és sommelier-k számára a kapcsolatteremtésre, új üzleti partnerségek kialakítására mind a regionális, mind a globális borszcénában. Az esemény sikerét jelzi, hogy idén négyszer annyi szakmai látogatóra számítanak a szerevezők, mint tavaly.

A belgrádi Wine Vision természetesen nem kizárólag a szakmabelieket, hanem a szélesebb közönséget is nagy szeretettel és remek kulináris programokkal várja – nekik november 17-19-ig van lehetőségük elmerülni a gasztronómia és a borok világában. A borkedvelők számára az Open Balkan Wine Trophy verseny minden bizonnyal igazi ínyencség lesz: a regionális pincészetek több mint 600 bormintáját harminc, a világ minden tájáról érkező kiváló bíró fogja értékelni.

Idén a borászati kiállítás több mint 44 000 négyzetméteren, hat csarnokban és két további gasztronómiai csarnokban várja a látogatókat. A felújított 5-ös csarnok gasztronómiai látványosságot kínál a világ minden tájáról érkező séfekkel, mesterkurzusokkal és főzőversennyel, míg a 11-es csarnok egy olyan gasztronómiai kiállításnak ad helyet, ahol különféle különleges fogásokat és fűszerek csodálhatunk és ízlelhetünk meg.

A legérdekesebb azonban az összes közül minden bizonnyal az 1-es csarnok, amely a szerb, észak-macedón és albán borokat vonultatja fel, míg a 4-es csarnok a világ borainak válogatását mutatja be. Igazi kulináris látványosság várható a 11-es csarnokban is a Food Vision by Open Balkan program keretében, ahol a térség legkiválóbb szakácsai versenyeznek a hagyományos balkán ételek elkészítésében.

További információért látogasson el a https://www.fair.openbalkan.com weboldalra!

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Wine Vision.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!