Feltörekvőben az üzleti világ elhivatott amazonjai (x)

2023. augusztus 30. – 10:57

Feltörekvőben az üzleti világ elhivatott amazonjai (x)
Fotó: Freepik.com

Másolás

Vágólapra másolva

A női vállalkozók férfiakétól eltérő készségei inspirálóan hathatnak a gazdaságra, amit még kevesen, ám egyre többen használnak ki itthon is. A nők tevékenysége nem „súlytalan hobbi”, hanem termelékeny munka, amihez még automatizált segítség is jár a terheik csökkentéséért.

Nagyvilági tendenciák

Bár a női vezetők aránya növekvő tendenciát mutat világszerte, azonban még mindig férfiak vannak túlsúlyban. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy az amerikai tőzsdén jegyzett 500 legnagyobb vállalat (S&P 500) vezérigazgatói székében ugyanis csak 8,2%-ban ülnek nők az USA-ban.

Az EU-ban is messze vagyunk még az egyenlőségtől, mivel a topvezetők csak 10%-a hölgy az Egyenlítő Alapítvány szerint. A bérszakadék csökkent ugyan az elmúlt évekhez képest, de átlagosan még mindig 12,7%-kal keresnek kevesebbet a nők a férfiaknál.

Adatok itthonról

Az Opten adatai szerint a tisztán női vezetéssel rendelkező cégek száma Magyarországon 81 ezer körül mozog, ami a cégbázis 17%-a. Emellett a KSH adatai szerint 16,3%-kal kevesebb a nők órabére, mint a férfiaké.

Az elvárások ezzel szemben óriásiak a nők felé, teljesítsenek ugyanúgy, teremtsék meg a tökéletes munka-magánélet egyensúlyt. Sokszor az is kényelmetlen helyzetbe hozza a női vállalkozókat, hogy nem hiszik el, a nők vállalkozása nem súlytalan hobbi, hanem érték.

A szakma sikerei mellett az életminőség javítására és az időgazdálkodásra is figyelnie kell egy nőnek. A gyermekvállalás szintén komoly hatással lehet a karrier építésére. Azonban ma már vállalkozóként sem kell feladni üzleti céljainkat családalapítás esetén, mert a vállalkozást támogató okos megoldások, automatizált rendszerek használata elvégezheti helyettünk a cégünkkel kapcsolatos adminisztrációt.

Pár kattintással lehet pénzügyi kimutatásokat készíteni, automatikusan számlázni, hogy ne kelljen a kitöltéssel pepecselni, vagy összefésülni éjszakánként a banki tranzakciókat a számlákkal.

Az mindenesetre bíztató, hogy nőtt azon milliárdos vállalkozások száma 2022-re, amelyek élén nő áll.

A Női vezetők és vállalkozók sajátosságai

Az egészséges vállalati kultúra kiépítéséhez a nemek arányának javítása fontos, legyen szó bármilyen területről. A nők aránya jellemzően az egészségügyben, marketing területen, az oktatásban és a divatiparban magasabb, de egyre nő a jelenlétük például az IT szektorban, és egyéb, maszkulinnak titulált iparágakban is bőven akadnak sikertörténetek.

A női tulajdonságok hiánypótlók lehetnek a vezetésben, amit talán egyre többen ismernek fel. Főként hölgyekre jellemző a komplex figyelem, az empátia, a rugalmasság. Egy menedzsmentben ezek létfontosságú készségek, jó rájuk nagy hangsúlyt fektetni.

Azt se felejtsük el, hogy a hosszú távú tervezés, a fenntartható célok meghatározása is kiválóan megy a nőknek, a tudatos költségcsökkentésen pedig egy vállalat jövője is múlhat. Automatizáció szerencsére ehhez is akad, hogy még könnyebb legyen egy vállalkozás adminisztrációja.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Billingo Technologies Zrt.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!