Az utolsó partizán, Manu Chao is fellép a BALKAN:MOST Fesztiválon (x)

2023. augusztus 21. – 10:58

Az utolsó partizán, Manu Chao is fellép a BALKAN:MOST Fesztiválon (x)

Másolás

Vágólapra másolva

Manu Chao a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program kiemelt világzenei eseményének, a BALKAN:MOST Fesztiválnak a soron kívüli headlinere. Már a megjelenéskor elkapkodták a jegyeket a korlátozott férőhelyű veszprémi koncertre, de a város utcáin sanszos, hogy összefutunk a búvópatakként felbukkanó forradalmárral. Mi köti Manut a Balkánhoz, és miben mesterkedik mostanában a 90-es, kora kétezres évek óta töretlenül népszerű aktivista és zenei úttörő?

Minél többet gondolkodom a világ problémáim, annál inkább próbálok pozitív maradni. A cinizmus és a nihilizmus nem természetem.” A radikális remény rendíthetetlen békeharcosa, Manu Chao 7 év után Veszprémben hirdeti a nemzetközi szolidaritás igéjét. A baszk-spanyol szülők gyerekeként Párizsban nevelkedett énekes otthonról hozza a rakidalizmust, egyik legkorábbi emléke egy Che Guevara poszter.

Manu Chao egyik legnagyobb slágere, a Clandestino is a menekültek sorsát énekli meg.

A Mano Negra ska punk együttessel vált híressé (nevüket egy andalúz földalatti anarchista csoportosulástól vették át), évekig utcazenélt, számait ma is szabadon letölthető formátumban rakja ki a webre. Veszprémben meggyőződhetünk róla: Manu az évek során semmit sem változott, ami a BALKAN:MOST-on szintén fellépő Dubiozára is igaz. 2018-ban közös számot csináltak a menekültek sorsáról, ami a Balkánon jelenleg is mindennapos tragédiákkal átszőtt valóság. A félsziget forradalmi hagyományaihoz kapcsolódó Manu most is úgy érkezik hozzánk, hogy ügyet képvisel, és a balkáni zenészeket támogató, a sztereotípiákat romboló BALKAN:MOST célkitűzéseibe is beleáll.

Dubiozával közös számuk a határok okozta szenvedésről

Persze emlékeztet arra is, hogy lehet kiállni az elesettek, elnyomottak mellett, hogy létezik a fősodorból kiálló közösség, és hogy milyen egyszerű jól érezni magunkat jó zenére, jó emberek között. A Balkán kapcsán a menekültek útja Európába és az őket érő atrocitások sora a legaktuálisabb ügy, amit a Perija és persze a Dubioza Kolektiv is felvállal, és ezzel nincs vége a BALKAN:MOST aktivista fellépőinek. A makedón énekes Zarina Prvasevda is beszállt a a Šar-hegység nemzeti parkká nyílvánításáért folytatott küzdelembe, a maga módján, gyönyörű énekekkel. Veszprém utcáin sétálva könnyen elfoghat bárkit a forradalmi hangulat, a vérpezsdítő balkáni ritmusok, zenei határátlépések és szívbemarkoló dalok hallatán.

Régen járt már nálunk az énekes, de ahogy a Balkánon, itt is igaz, hogy a Manu rajongók keménymagja ugyanolyan lelkes, mint 20 éve, sőt valószínűleg a gyerekeik is Manu fanok. Veszprémi koncertjére a cikk megjelenésekor már elfogytak a jegyek, de a BALKAN:MOST Fesztiválon nagy eséllyel összetalálkozhatunk az élő legendával, aki továbbra sem hajlandó úgy viselkedni, mint egy világsztár. Együtt is bulizhatunk a balkáni utcai feszten az emberrel, aki a szíve mélyén mindig punk utcanezész maradt, csak közben bejárta a világot. Zenéje pedig még mindig annyira ellenállhatatlan, mint amikor egyfolytában azt játszotta a rádió. Érdemes odafigyelni, mit mond, mert a gazdagok egyre gazdagabbak, a föld pedig egyre melegebb.

Manu Chao szeptember 9-én, a BALKAN:MOST Fesztivál végén ad akusztikus koncertet. A BALKAN:MOST átfogó körképet ad a térség kurrens zenéiről, 9 balkáni országból érkező 24 showcase és 6 headliner fellépővel. További információ az eseményről.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Hangvető Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!