Látszat és valóság – Alföldi Róbert thrillert rendez az Átriumban (x)

2023. június 22. – 10:57

Látszat és valóság – Alföldi Róbert thrillert rendez az Átriumban (x)
Fotó: Lakatos Péter

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben az állam teljesen lenullázta az Átrium állami támogatását, a színház új bemutatóra készül. Alföldi Róbert rendezésében, László Zsolt főszereplésével, Az orvos címmel mutatják be az új előadást.

„Nagyon régen nem találkoztam ilyen okosan és ennyire szívbemarkolóan megírt szöveggel” – mondja Alföldi Róbert. Robert Icke műve egy intézményvezető orvos és egy pap konfliktusából indul ki, ahol egymás igazságai feloldhatatlan ellentmondásba kerülnek, majd konfliktusuk kikerül az internetre. Az ügyből személyes, szakmai, majd közéleti botrány keveredik, ahol már nem csak az igazságok, hanem az érdekek és az emberi gyarlóság is érvényt akar szerezni magának.

„Amint elolvastuk a szövegkönyvet, egyértelmű volt, hogy ez egy olyan darab, amit valószínűleg senki más nem merne bemutatni Magyarországon az Átriumon kívül. Olyan morális, elvi és életstratgégiai kérdéseket feszeget, amik nem engedik meg, hogy megnyugatatóan azt mondjuk, neki vagy neki van igaza.

Nincsen jó és rossz. Emberek vannak a maguk összetettségével és korlátaival, politika van a maga ellentmondásos és kiábrándító természetével, és az életünk van fent, a maga kimerítő és felemelő hétköznapiságával” – teszi hozzá Zsedényi Balázs, az előadás producere, aki azt is elmondja, hogy a darab hogyan került a látóterükbe. „Egy fiatal, Ausztriában tanuló magyar srác látta a darabot Bécsben, annyira tetszett neki, hogy lefordította, elküldte Alföldi Róbertnek, aki lelkesen küldte tovább nekünk, és pár nap múlva már meg is volt a döntés. Kicsit mesebeli sztori, ugyanis Hevér Ádám, a fordító nem ismerte egyikünket sem, mégis utat talált magának a szöveg.”

Alföldi Róbert és László Zsolt – Fotó: Lakatos Péter
Alföldi Róbert és László Zsolt – Fotó: Lakatos Péter

Ahogy Ugrai István, az előadás dramaturgja mondja: „felemelő, de kissé abszurd helyzet, amikor a lét és a nemlét határán egyensúlyozva, a kinullázott működési támogatások nyomasztó igazságtalanságának árnyékában egyszer csak felbukkan egy ennyire fontos, éles, és ennyire tisztán az Átriumba való darab a színen. Hiszem: többek között azért mentette meg a közönség tavaly a színházat, hogy ilyen bátor vállalásokat tegyen, mint amit Az orvossal tesz.”

Robert Icke angol rendező és író klasszikus szerzők műveit ülteti át a mába, így vált az egyik legsikeresebb színházi alkotóvá a brit fővárosban. Az orvos című darabja Arthur Schnitzler A Bernhardi-ügy című darabjának szabad átdolgozása, amelyet az Átriumban László Zsolt, Parti Nóra, Katona Péter Dániel, Márton András, Söptei Andrea, Kocsis Pál, Szatory Dávid, Valcz Péter, Fülöp Tímea, Kovács Máté és Kocsis Gergely szereplésével láthat a közönség.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője az Átrium Színház.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!