Machine Gun Kellytől a The Cultig: erős felhozatallal rúgja ránk az ajtót a nyár (x)

2023. június 5. – 10:56

Machine Gun Kellytől a The Cultig: erős felhozatallal rúgja ránk az ajtót a nyár (x)
Simple Plan – Fotó: Anna Lee Media Photography

Másolás

Vágólapra másolva

Aktuális világsztárok, kult státuszú zenekarok, pop-punk kedvencek és mongol torokénekesek is megfordulnak ezen a nyáron a Live Nation szervezésében a főváros legnagyobb szabadtéri szórakozóhelyein.

A Covid alatti hiány, majd a tavalyi koncertpótlásokból álló sűrű szezon után most újra teljesen szabadon vethetjük bele magunkat a nemzetközi koncertekbe. Nyáron Budapestről sem kell kimozdulni, hogy igazi, nagyszínpados kedvencek koncertjeit élvezhessük szabadtéren, hiszen a Live Nation olyan – egyébként fesztiválok headlinerei között szereplő – neveket hoz el ezen a nyáron a Budapest Parkba és a Barba Negrába, mint a Simple Plan, a Billy Talent, Machine Gun Kelly, a The Cult, az Asking Alexandria, a The HU, a While She Sleeps, a Bearthooth vagy éppen az Architects.

Billy Talent – Fotó: Billy Talent Press
Billy Talent – Fotó: Billy Talent Press

Nagy visszatérők

A sort a Simple Plan nyitja június 6-án. A kanadai pop-punk csapat tavaly a Sum41 társaságában járt nálunk az Arénában, idén pedig önálló koncerttel és az új, Harder Than It Looks című lemezük turnéjával, na meg egy kisebb fesztiválnyi vendégzenekarral tér vissza, ezúttal a Budapest Parkba. Érdemes lesz időben érkezni, ugyanis velük tart a Zebrahead, a Set It Off és Charlotte Sands is. Másnap szintén a punk-rock rajongók örülhetnek, ugyanis szinte napra pontosan egy évvel a Covid miatt halasztott koncertjük után, június 7-én visszatér a Billy Talent. A kanadai banda Crisis of Faith című lemezét mutatja be a hazai közönségnek. Itt is ajánlott korán érkezni: a Billy Talent előtt olyan előadók lépnek fel, mint Frank Turner, a brit folk-punk egyik legnagyobb alakja, a 2000-es évekbeli amerikai punk-rock zúzda, a The Menzingers és a csajfrontos, őszinte és humoros szövegekkel operáló Sincere Engineer.

Machine Gun Kelly először Magyarországon

Ha valaki valami igazán frissre vágyik, annak jó hír, hogy napjaink egyik legaktuálisabb világsztárja, Machine Gun Kelly is hazánkba látogat. Művészneve is fékezhetetlen energikusságára utal, friss nagylemeze, a Mainstream Sellout egyből a Billboard 200-as lista vezető helyén nyitott, Legjobb rockalbum kategóriában Grammy-díjra jelölték és rendre megtölti a legnagyobb stadionokat és arénékat is. Aki pedig kevésbé jártas a zenében, filmszerepei vagy éppen Megan Fox-szal való kapcsolata miatt hallott már róla. Zenészként megcsinálta azt a bravúrt, ami nem sokaknak sikerült: sikeressé vált először rapperként, majd bizonyította, hogy a 2000-es évek elejét idéző pop-punk műfajban is ugyanúgy megállja a helyét.

Machine Gun Kelly napjainkban atomi erővel bír a szórakoztatóiparban, koncertjein is elemi energiákkal veti bele magát a zenélésbe híres pink gitárjával, most pedig – két év várakozás után – végre mi is megtapasztalhatjuk milyen, amikor teljesen elszabadul a színpadon. Június 26-án, a Budapest Parkban, a zenész legelső magyarországi koncertjén, előtte a Machine Gun Kellyvel is több ízben együttműködő Iann Dior lép fel.

A turnéja előtt pedig egy friss klipet is kidobott:

Kultikus lemezbemutató

A The Cult legutóbb 2017-ben járt Magyarországon a VOLT Fesztiválon, most pedig tavaly megjelent, Under The Midnight Sun című lemezükkel térnek vissza. A kultikus brit zenekar az elmúlt 40 évben folyamatosan bizonyította, hogy képesek a megújulásra, ezt jelzi a friss lemez is. A markáns, érzelmes daloknál a hard-rock hangzás dominál, nem kihagyva a banda gyökereit jelentő goth-rockos ízeket sem. Nem véletlen: a lemez producere Tom Dalgety volt, aki korábban a Killing Joke vagy éppen a The Damned hangzásáért is felelt, az új album felvételein pedig gitáron és billentyűn is játszott. A zenekar ősrajongói egyébként szinte egészen a kezdetektől nyomon követhetik az Ian Astbury és Billy Duffy zsenije köré épült csapat fejlődését, először ugyanis 1993-ban, a Megadeath és a Metallica előtt láthatták őket a hazai rajongók. Most pedig itt az ideje az új lemezbe is belehallgatni június 27-én, a Budapest Parkban.

Mongol torokének és Metallica

Metál Mongóliából? A The HU gondolt egyet és klasszikus mongol hangszerek, no és a híres torokének segítségével megalkotta saját műfaját, a hunnu rockot. A zenekar védjegye a torokének mellett a morin khuur, amely egy különleges hegedű: a fejrésze egy ló fejére emlékeztet, két húron szólaltatják meg, a vonót pedig lószőr díszíti. Ennek elektromos változatával és a mongol népviseletet idéző ruhában áll színpadra minden alkalommal hősies dalaival az ulánbátori csapat, akikre először Metallica feldolgozásuk miatt figyelt fel az internet népe. Aztán nem lehetett nem odafigyelni a csapat többi dalára sem, hiszen ilyet tényleg nem látni minden sarkon. A srácok úgy keresztezték a mongol hagyományokat a metállal, mintha mi sem volna természetesebb, minthogy Dzsingisz kánról szóló énekeket kántáljon lelkesen a fesztiválok közönsége. Pont ez a célja az általuk hunnu rocknak keresztelt stílusnak: azaz, hogy a zene minden emberi lénynek szóljon, válogatás nélkül.

A The HU tavaly teltházas koncertet adott az Akváriumban, most pedig Rumble Of Thunder c. lemezükkel érkeznek július 17-én a Budapest Parkba.

The HU – Fotó: The HU
The HU – Fotó: The HU

Core kedvencek

A metalcore és a hardcore rajongók sem fognak unatkozni ezen a nyáron. Július 2-án az Asking Alexandria tér vissza a Budapest Parkba öt év után, hogy nálunk is bemutassák tavaly ősszel megjelent, See What’s On The Inside című hetedik nagylemezüket. A brit metalcore csapat elmondása szerint ezzel a lemezzel az eddigi legösszetettebb és legmagabiztosabb anyagukat tették le az asztalra, a banda pedig összetartóbb, mint valaha. Pontosan egy hónappal később, augusztus 2-án érkeznek honfitársaik is a Parkba, az Architects, akiket a legismertebb metalcore csapatként tartanak számon. A zenekar legutóbbi, The Classic Symptoms Of A Broken Spirit című lemezével feje tetejére állította mindazt, amit az emberek eddig a bandáról hittek, a csapat nem félt letérni a már jól bejáratott útról. Az új anyagon jól megfér egymás mellett az elektronikus és a klasszikus hangzás is. Szövegekben pedig olyan témákkal foglalkoznak, mint a mentális egészség és a démonjaikkal való küzdelem, amiről nem félnek a koncertek során is szót ejteni – különösen mióta a csapat alapítótagja és dalszerzője, Tom Searle rákban elhunyt.

A sort a While She Sleeps és a Beartooth koncertje zárja augusztus 15-én, a Barba Negrában, így igazi mosh pit zúzásra számíthatnak a rajongók. A metalcore színtér oszlopos tagja a 2009 óta változatlan felállással nyomuló While She Sleeps, akik tavaly a Sleep Society című lemezükhöz kiadott delux kiadással leptek meg mindenkit. A különkiadáson ugyanis a zenekar olyan előadókkal duettezik, mint Deryck Whibley a Sum41-ból, Rou Reynolds az Enter Shikariból és Simon Neill a Biffy Clyroból, ezzel is bizonyítva, hogy a műfajra nemcsak underground rétegzeneként kell gondolni, hiszen az a népszerűbb berkekben is megállja a helyét. Mainstream együttműködésekből a Beartoothnál sincs hiány, a srácok nemrég a Papa Roach-csal készítettek egy közös dalt, mely a ’Cut The Line’ címet viseli, és január óta 2,5 milliószor pörgették le csak a Spotify hallgatói. Az ohiói ötösfogat zenéjében ugyanúgy felfedezhető a screamo, a punk, a pop-punk és a metalcore, remekül egyensúlyoznak a kemény zúzás és a fülbemászó dallamok közti vékony kötélen.

Jegyek és további információ elérhető a www.livenation.hu oldalon.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a LIVE NATION CENTRAL AND EASTERN EUROPE Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!