A művészet szabad a FREESZEMLÉN! (x)

2023. május 26. – 10:56

A művészet szabad a FREESZEMLÉN! (x)
Present Imperfect – Alkotó, előadó: Kozma Zsófi Rebeka – Fotó: Freeszfe Egyesület

Másolás

Vágólapra másolva

Táncmaraton, Xantus János emlékest, Csányi Vilmos előadás és kortárs opera – több mint ötven programmal vár a Freeszfe Egyesület fesztiválja.

A Művészet szabad! alcímet viselő négynapos programsorozaton az intézmény hallgatóinak színházi vizsgaelőadásai és vizsgafilmjei mellett vetítések, kerekasztal beszélgetések és koncertek várják a közönséget. A FREESZEMLE eseményei június 1-4. között, a CEU Nádor utcai épületében és a CEU Konferencia Központban láthatók.

A FREESZEMLE a Freeszfe művészeti kommunikáció osztályának a vizsgamunkája, minden feladatot a hallgatók végeznek.

A harmadik FREESZEMLE színházi kínálatát a műfaji sokszínűség jellemzi. Akad köztük színházi társasjáték (A nép ellensége), improvizációkon alapuló előadások (Én itt fogok ülni szerintem, Wishlist), fórum színház (A valóság főpróbája), térspecifikus improvizációs előadás (Willany Leó x FREESZEMLE) és Az Era Nova kamarazenekar közreműködésével létrehozott operaelőadás, az Echo, egy „performatív kísérlet szöveggel, képpel, zenével, testtel”, amely most látható először.

Fesztivál a fesztiválban idén is a Tokio Sunrise Fesztivál vol. 2. – Performance Factory. A Színház és performansz osztály programsorozatának, hét vizsgaelőadásának a CEU Konferencia Központ ad otthont.

A Free Egyetemen idén Csányi Vilmos ad elő, A képzelet szerepe a kultúra kialakulásában címmel, de kerekasztal beszélgetések is színesíti a rendezvénysorozatot. Terítéken többek között a kapunyitási pánik Lil Frakkal, de a píszíség is Lady Dömperrel és Ráskó Eszterrel.

Csányi Vilmos – Fotó: Kurucz Árpád
Csányi Vilmos – Fotó: Kurucz Árpád

Június 3-án Táncmaratonnal indul a nap, amelyre minden érdeklődőt, kihívásokat keresőt, színházi társulatot szívesen várnak a szervezők. A tánctéren hírességek, színészek is megtalálhatóak lesznek. Bárki, bármikor becsatlakozhat, de a versenyben csak azok vesznek részt, akik végig táncolják a 12 órán át tartó programot, amelyet Grecsó Zoltán vezet. Az a páros, aki az elejétől a végéig, szabályokat betartva a táncparketten ropja, 100.000 Forintot vihet haza!

A FREESZEMLE idén Xantus János előtt tiszteleg. A Balázs Béla-díjas magyar filmrendező, forgatókönyvíró, színész, egyetemi tanár idén lenne 70 éves. Munkásságáról vetítéssel, koncerttel és szakmai beszélgetéssel emlékeznek meg. Xantus János Eszkimó asszony fázik című filmje mellett a vetítések kínálatában Ragályi Elemér Kukoricasziget című alkotása, valamint Enyedi Ildikó és Pálfi György egykori vizsgafilmje is megtalálható.

Részletes program és jegyvásárlás itt.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Freeszfe Egyesület.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!