Nagyszabású lett. Maradhat? – új funkciót kapott az ikonikus Hold utcai piac (x)

2023. május 4. – 10:55

Nagyszabású lett. Maradhat? – új funkciót kapott az ikonikus Hold utcai piac (x)
LIMELIGHT: Phōs 2023 – Fotó: Light Art Museum

Másolás

Vágólapra másolva

2022 szeptemberétől látogatható újra a budapesti belváros egyik népszerű közösségi tere, a Hold utca 13. alatti egykori vásárcsarnok. Mai mivoltában azonban nem hentesáruknak és kávézóknak ad otthont az épület, hanem egy egyedülálló, fényárban úszó tárlatnak. Itt lelt otthonra ugyanis a világ egyik legnagyobb fényművészeti múzeuma: a Light Art Museum Budapest.

A LAM-ként is nevezett (korát és szellemiségét tekintve is frissítően új) kiállítótér célja egy találkozási pont létrehozása, mely legalább olyan pezsgő szociális élményt nyújt, mint a korábban forgalmas piac – ám még ennél is többet ad.

A LAM belső tere – Fotó: LAM
A LAM belső tere – Fotó: LAM

A Czigler Győző tervei alapján még a századforduló környékén, azaz az elektromosság elterjedése idején emelt épületben helyet kapott tárlat ma ennek megfelelően jórészt az elektromos áram egyik legnagyobb ajándéka, a mesterséges fény művészi felhasználási módjait hivatott bemutatni. A nagy érdeklődésre való tekintettel egészen 2023. augusztus 15-ig meghosszabbított kiállítás A fény forradalma címet viseli, s olyan neves művészek formabontó munkáit mutatja be, mint Kepes György, Moholy-Nagy László vagy Victor Vasarely, de kortárs hazai (származású) alkotók műveinek is teret ad.

Fotó: LAM
Fotó: LAM

Aki belép a LAM-ba, úgy érezheti, mintha egy másik világba csöppent volna: ahol a fény és az árny az úr. A fényművészet úttörőinek kezei közül olyan alkotások kerültek a Hold utcai tárlókba, melyek az anyagtalan, megfoghatatlan és kitapinthatatlan fényt maradandó élménnyé szilárdítják. Mivel a kihelyezett installációk nemcsak elgondolkodtatóak, de egyedülállóan látványosak is, a szemlélődők garantáltan különleges fotókkal a kamerájukban térhetnek haza e nem mindennapi kiállításról.

Mátyási Péter: Emergency Exit 2016 – Fotó: LAM
Mátyási Péter: Emergency Exit 2016 – Fotó: LAM

Tippünk:

Április 1-jétől tekinthető meg a bővített tárlat: immár összesen 36 művész állít ki a LAM-ban, így azok számára is tartogat izgalmas újdonságokat a múzeumi túra, akik korábban megfordultak már itt.

Keddenként 16:00 és 18:00 órakor ráadásul ingyenes (a belépődíjon túl felármentes), magyar nyelvű tárlatvezetésen vehetnek részt a látogatók.

Jegyvásárlás és további infók itt.

KOVÁCS Ivó (Zene: ISZLAI József): Keresőfények (2020) – Fotó: LAM
KOVÁCS Ivó (Zene: ISZLAI József): Keresőfények (2020) – Fotó: LAM

Aki pedig kifejezetten fényképek miatt érkezik a múzeumba, annak kötelező megtekinteni a csarnok közepén felhúzott, 40 méter hosszú ballont – belülről. A 2000 négyzetméternyi textil belső felületére vetített vizuálok tájékozott műkedvelők és laikusok számára egyaránt maradandó élményt nyújtanak!

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Intersputnik Rendezvényszervező és Szolgáltató Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!