Hála édesanyánknak, nagymamánknak – mióta és hogyan ünnepeljük az anyák napját? (x)

2023. május 3. – 10:56

Hála édesanyánknak, nagymamánknak – mióta és hogyan ünnepeljük az anyák napját? (x)
Fotó: Freepic

Másolás

Vágólapra másolva

Idén az anyák napját május 7-én (vasárnap) tartjuk Magyarországon. Íme néhány érdekesség arról, hogyan alakult ki, mióta tarták világszerte, és milyen anyák napi ajándékkal, gesztusokkal tehető felejthetetlenné az édesanyák és nagymamák számára ez a különleges ünnep.

Egészen eltérő időpontban ünneplik országonként az anyák napját

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza, de ma már számos ország megtartja, csak egymástól eltérő napokon. Az anyák napját Angliában például az 1600-as években a húsvét utáni negyedik vasárnapon tartották, az Amerikai Egyesült Államokban pedig először 1872-ben ünnepelték meg Bostonban. Anna Marie Jarvis törekvéseinek köszönhetően 1914-ben vált nemzeti ünneppé. ők május második vasárnapján tartják az anyák napját.

Külön érdekesség, hogy az anyák napja ötletét Magyarországra Petri Pálné, egy államtitkár felesége hozta az Amerikai Egyesült Államokból. Az első anyák napi ünnepséget 1925. március 8-án a MÁV gépgyárban tartották meg munkásgyerekeknek. Az ötletet a Magyar Ifjúsági Vöröskereszt vezetősége vitte tovább, és közbenjárásukra 1928-ban hivatalos iskolai ünnepé vált az anyák napja. Idehaza talán kevéssé ismert, hogy amíg például Norvégiában február második vasárnapján, Oroszországban november utolsó vasárnapján ünneplik az édesanyákat.

Anyák napi ajándék tippek

Az ünnep a tavaszi megújulás időszakára esik: magától értetődő, hogy elsősorban virággal kedveskedünk édesanyánknak. Ha tudjuk, mi a kedvenc virága, lepjük meg azzal, alapvetően népszerű anyák napi ajándék a gyöngyvirág, a margaréta, a tulipán, vagy éppen a bazsarózsa. A kisebb gyermekek rajzzal is kedveskedhetnek anyukájuknak.

Fotó: Freepic
Fotó: Freepic

Emellett kiváló anyák napi ajándék lehet egy különleges csokoládé, vagy éppen egy könyv. Miként az is, ha egy olyan családi fotót hívunk elő – és teszünk egy különleges képkeretbe –, amelyen édesanyánkkal és/vagy nagymamánkkal közösen vagyunk láthatóak. Hétköznapi, mégis örömet okozó gesztus lehet, ha ilyenkor még jobban besegítünk a házimunkába, legyen szó mosogatásról, teregetésről vagy éppen pórszívózásról. Emellett meglephetjük anyukánkat azzal is, ha ekkor mi készítjük el a családi ebédet. Hiszen e nap nemcsak az ajándékozásról szól, hanem arról is, hogy családi körben idézzük fel a legszebb emlékeket.

Az anyák napján nagymamáinkról se feledkezzünk meg!

E napon nemcsak édesanyánkat szokás felköszönteni, hanem nagymamáinkat (ha van, keresztanyánkat) is. Ha a nagymamának van kedvenc elfogaltsága, mint például kertészkedés, varrás vagy éppen olvasás, akkor ehhez kapcsolódó ajándékkal is meglephetjük egy csokor virág mellett. Az idősebb generáció számára még nagyobb értékkel bír, ha saját készítésű anyák napi ajándékot kap. Ha igazán eredeti ötlettel szeretnénk előrukkolni, már jóval korábban kérjük el nagymamánktól az egyik olyan süteményének a receptjét, amelyre különösen büszke. Készítsük el mi magunk az édességet, és ezzel biztosan felejthetetlen élményt okozunk nagymamánk számára.

Anyák napi versek, dalok és köszöntők, melyekkel biztosan örömet okozunk édesanyáinknak

Az óvodákban és iskolákban anyák napja alkalmából a saját készítésű rajzok mellett versekkel és dalokkal is készülnek. Számtalan olyan rövid anyák napi vers született, amely az ovodások számára is könnyen megtanulható. Ilyen Ágh István Virágosat álmodtam c. költeménye, vagy éppen a népköltés nyomán született vers, az Orgona ága:

Orgona ága, barackfa virága.

Öltözzetek új ruhába,

anyák napja hajnalára,

illatosan!

Zúgja az erdő, susogja a szellő.

Üzenik az ágak, lombok:

légy te mindig nagyon boldog,

Édesanyám!

A versek mellett számtalan mondóka és dal kötődik az anyák napjához. A legismertebb zenék közé tartozik Szandi – Anya című dala, ahogy Kovács Kati Úgy szeretném meghálálni c. száma is.

Ám, ahogy az anyák napjára is igaz, minden nap hálát kell adnunk anyáinknak, nagymamáinknak azért a sok gondoskodásért és szereteért, amit adnak nekünk. A legfontosabb, hogy az anyák napi ajándékunk személyes és szívből jövő legyen, hiszen anyából csak egy van!

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, aminek a megrendelője a Notino s.r.o.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!