Egy gyermekkórház fehér köpeny nélkül, ahol 30 éve dolgoznak a családok mentális egészségéért (x)

2023. április 24. – 10:55

Egy gyermekkórház fehér köpeny nélkül, ahol 30 éve dolgoznak a családok mentális egészségéért (x)

Másolás

Vágólapra másolva

30 éve dolgozik a gyermekek mentális egészségének javításáért Magyarország első, modern, önálló gyermekpszichiátriai kórháza és szakambulanciája. A Vadaskertben három évtized alatt több mint 62 ezer gyermek vizsgálatát és terápiáját végezték el. A gyermekpszichiátria jelen pillanatban is teltházzal működik, a személyzet megfeszített munkában és új terápiás megoldásokkal igyekszik ellátni az ország különböző részeiből érkező, pszichés gondokkal küzdő gyermekeket és fiatalokat.

1993 februárjában kezdődött a Vadaskert története, ma pedig több beteget kezelnek az intézmény falai között, mint eddig bármikor. Jelenleg 40 aktív és 10 rehabilitációs ággyal rendelkezik a kórház, évente 1500 fekvőbeteget ápolnak, és emellett 8-9000 ambuláns ellátás történik. A Vadaskert kórházként több dunántúli megye, valamint a főváros és Pest megye budai oldaláért felel és évi több ezer családnak nyújt segítséget. Mindezt fehér köpeny nélkül, barátságos hangulatban, támogató közegben.

A Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátria Kórház és Szakambulancia tapasztalatai szerint a COVID-járvány kitörése óta folyamatosan romlik a gyerekek mentális egészsége. A szorongásos és depressziós esetek száma az ötszörösére nőtt, a sürgősségi esetszám pedig 40%-kal emelkedett. A mentő napi több alkalommal szállítja ide az azonnali ellátást igénylő súlyos eseteket az ország nagy részéről.

„Megszokottá vált számunkra, hogy folyamatosan érkeznek sürgősségi esetek, a gyermekek mentálhigiéniás állapotának romlása állandósultnak mondható. Különösen az ügyeleti időszakok megterhelőek, hiszen az országban csak néhány intézmény fogad súlyos pszichés állapotban lévő gyerekeket, fiatalokat. Gyakran emiatt a családoknak is sokat kell utazniuk” – mondta el dr. Baji Ildikó kórházigazgató.

A Vadaskert szakemberei megfeszített munkában és új terápiás megoldásokkal igyekeznek ellátni a pszichés gondokkal küzdő gyermekeket és fiatalokat.

„Tisztában vagyunk azzal, hogy nem várható a helyzet normalizálódása a következő időszakban. Éppen ezért átalakítottuk működésünket, hogy kezelni tudjuk a megnövekedett és gyakran súlyosabb pszichés eseteket” – tette hozzá dr. Baji Ildikó.Egy év előkészület után, svéd mintára dialektikus viselkedésterápiás (DBT) részleg indult a kórházban. A terápiás központ az első ilyen részleg az országban, az itt megtanított technikák elsajátításával nemcsak a gyerekek, hanem szüleik is sokat tanulnak, és jelentősen csökkenthető az önsértések száma.

A Vadaskert számít az adózók 1%-os felajánlásaira, hogy továbbra is magas színvonalon tudjon dolgozni a gyermekek és családok mentális egészsége érdekében. Az intézmény egyben szakemberek új generációjának továbbképzését is végzi.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Vadaskert Alapítvány.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!