A Hemofíliások Baráti Körének gyűjtött futóversenyén a Plazma Pont (x)

2023. április 17. – 11:37

A Hemofíliások Baráti Körének gyűjtött futóversenyén a Plazma Pont (x)
Forrás: Plazma Pont – Kévés Andor Photography

Másolás

Vágólapra másolva

2023. április 16-án rendezték meg a Plazma Pont Jótékonysági Futóversenyt és Családi Napot a Rukkel-tó körül, melyen a futáson kívül egész nap különböző sportos és vidám programokkal várták a látogatókat.

A verseny előtti előtti közös bemelegítést a Nagy-Kovács Ramóna és Nagy Dániel fitnesz influencer páros és csapatuk tartotta, akik táplálékkiegészítő termékeikből is kínáltak kóstolót az érdeklődőknek. Az eseményre Nyári Dia futó és színésznő, továbbá Kollányi Zsuzsi énekesnő is ellátogatott.

Rajt utáni vidám pillanat. A futók több távon is megmérettethették magukat. Forrás: Plazma Pont – Kévés Andor Photography
Rajt utáni vidám pillanat. A futók több távon is megmérettethették magukat. Forrás: Plazma Pont – Kévés Andor Photography

Az esemény támogatói közül többen is jelen voltak: a Decathlon jóvoltából futócipők tesztelésére volt lehetőség, a LUSH pedig fürdőtermék készítő workshopokkal készült az érdeklődőknek. A nap folyamán nem csak versenyőzéként lehetett izgulni, ugyanis 21 ajándékcsomag is gazdára talált a tombola sorsoláson. A legkisebbekről sem feledkeztek meg, őket ingyenes ugrálóvár és arcfestés várta.

Az esemény nem véletlenül került erre a napra, hiszen április 17-e a hemofília világnapja. Kevesen tudják, de a hemofília, más néven vérzékenység a világon az egyik leggyakoribb vérzési rendellenesség, mely örökletes, egész életen át tart és jelenleg nem gyógyítható. A vérzékenység oka, hogy a beteg szervezetéből részben vagy teljesen hiányzik egy olyan fehérje (pl. a VIII-as vagy IX-es véralvadási faktor), amely elengedhetetlenül szükséges ahhoz, hogy a véralvadás folyamata megfelelő módon végbemehessen.

Büszke éremtulajdonosok. Forrás: Plazma Pont – Kévés Andor Photography
Büszke éremtulajdonosok. Forrás: Plazma Pont – Kévés Andor Photography

A vérplazmából készült gyógyszerek egyik leggyakoribb felhasználói a hemofíliások, akiknek a teljesértékű mindennapjaihoz nélkülözhetetlenek ezek a készítmények, hiszen ezek pótolják számukra a véralvadáshoz szükséges alvadási faktorokat. Egy felnőtt beteg napi gyógyszeradagjának előállításához 5 plazmaadó önkéntes áldozatkészsége járul hozzá, Magyarországon pedig legalább napi 5.000 plazmaadásra van szükség ahhoz, hogy zavartalan lehessen a gyógyszerellátás és ezek az emberek önálló, teljes életet élhessenek.

Bár a Plazma Pont fő tevékenységével, a gyógyszeralapanyagként szolgáló vérplazma gyűjtéssel és gyógyszerkészítéssel igyekszik mindent megtenni, hogy a hazánkban élő hemofíliás betegek ne szenvedjenek hiányt a számukra elengedhetetlen készítményekből, most egy jótékonysági sporteseménnyel is igyekszünk támogatni ezt a beteg csoportot. Munkavállalóinkkal és plazmaadóinkkal együtt elhivatottak vagyunk az egészséges életmód és a segítségnyújtás terén.

– emelte ki Bolla Barnabás, a Plazma Pont operatív igazgatója.

Bolla Barnabás, a Plazma Pont operatív igazgatója és Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke. Forrás: Plazma Pont – Kévés Andor Photography
Bolla Barnabás, a Plazma Pont operatív igazgatója és Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke. Forrás: Plazma Pont – Kévés Andor Photography

Az eseményen összesen több, mint 600 látogató vett részt. A Plazma Pont minden lefutott kör és megvásárolt tombola után 500 Ft-tal támogatta a Hemofíliások Baráti Körét, így összesen 385.000 Ft gyűlt össze az egyesület számára.

Nagyon örülünk, hogy ennyien részt vettek az eseményen és támogatták egyesületünket, egy igazán remek hangulatú napot tölthettünk el közösen. Különösen jó volt látni, hogy milyen sok plazmaadóval is találkozhattunk, akik nélkül nem élhetnénk teljes életet. Nagyon jól jön minden anyagi hozzájárulás is, hiszen sokszor segítjük tagjainkat, mivel ez az egészségügyi állapot sajnos gyakran növeli a különböző kezelések, műtétek előfordulásának gyakoriságát is.

– mondta Csuja László, a Hemofíliások Baráti Körének elnöke.

A verseny szervezésében a Run Guide Budapest csapata segédkezett.

Plazmaadással kapcsolatos további információ itt érhető el: www.plazmaadas.hu

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Plazmaszolgálat Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!