Felhő trendek a horizonton. Mit hoz 2023? (x)

2023. január 10. – 11:03

Felhő trendek a horizonton. Mit hoz 2023? (x)
Kép: Freepik

Másolás

Vágólapra másolva

A 2020-as évet a felhőmegoldások nagy fellendülése jellemezte. Részben a technológiai fejlesztések miatt lehetővé, részben a COVID miatt szükségessé vált, hogy a vállalatok nagy része az online térbe költözzön. A Gartner.com 2022. október 31-én közzétett előrejelzése szerint a nyilvános felhő-szolgáltatásra fordított globális kiadások 2023-ban 591,8 milliárd dollárra, azaz 2022-höz képest 20,7%-kal nőnek. Sid Nag, a Gartner elemző alelnöke szerint „A felhőalapú számítástechnika továbbra is a biztonság és az innováció bástyája marad, amely agilis, rugalmas és skálázható jellegének köszönhetően bizonytalan időkben is támogatja a növekedést.” Mit jelent ez az ügyfelek számára?

Fejlesztések az adatbiztonság területén

A hatékony felhőbiztonság továbbra is az egyik legfontosabb felhőtrend lesz, mivel egyre több kritikus adat kerül a felhőbe, és egyre szigorúbb előírások vonatkoznak az adatok és alkalmazások védelmére. Ennek eredményeképpen egyre több szervezet fog áttérni a proaktív biztonsági megközelítésre, hogy csökkentse a költséges adatvédelmi incidensek, a megfelelési hibák és a leállások kockázatát. Mivel azonban egyre több vállalat igyekszik csökkenteni a költségeket az előrejelzett gazdasági recesszióval szemben, a szolgáltatók az innovatív és költséghatékony kiberbiztonsági megoldások keresésére helyezik a hangsúly a fejlesztések során.

Kép: Freepik
Kép: Freepik

5G további térnyerése

Mivel az 5G nagyobb sávszélességű és gyorsabb adatátvitelre ad lehetőséget, számos alkalmazáshoz szükséges rendkívül alacsony késleltetést biztosíthat, beleértve felhőszolgáltatások elérését, az önvezető járművek széles körű elterjedését, a fejlett egészségügyi szolgáltatásokat, például a távsebészetet. Az Omdia.com szerint az 5G kapcsolatok 2023-ban várhatóan majdnem megduplázódnak, és az év végére elérik a 2 milliárd kapcsolatot.

Az AI és ML térnyerése

A mesterséges intelligencia és a gépi tanulás két olyan technológia, amely szorosan kapcsolódik a felhőalapú számítástechnikához. Az AI és ML szolgáltatások költséghatékonyabbak, mivel az adatgyűjtéshez és az algoritmusok képzéséhez nagy mennyiségű számítási teljesítményre és tárhelyre van szükség. Megoldást jelentenek a hatalmas adatmennyiségek kezelésére a technológiai vállalatok termelékenységének javítása érdekében. Az ezen a területen várhatóan megjelenő legfontosabb trendek közé tartozik a fokozott automatizálás és az öntanuló képességek, a nagyobb adatbiztonság és adatvédelem, valamint a személyre szabottabb felhő-élmény.

Hibrid felhőmegoldások elterjedése

A hibrid felhő olyan megoldás, amelyben az alkalmazások különböző környezetek kombinációjában futnak. A hibrid felhőalapú számítástechnikai megközelítések széles körben elterjedtek, mivel ma már szinte senki sem támaszkodik teljes mértékben a nyilvános felhőre. A leggyakoribb hibrid felhő példa egy nyilvános és egy privát felhőkörnyezet, például egy helyben lévő adatközpont és egy nyilvános felhőalapú számítástechnikai környezet. Előnyei: különböző szolgáltatások előnyeinek kiaknázása, nagyobb rugalmasság, költséghatékonyság.

Költségoptimalizálás

Számos vállalat igyekszik jobban optimalizálni az informatikai szolgáltatásokra fordított kiadásait. Ezért a felhőszolgáltatók költséghatékony felhőmegoldásokat hoznak létre, és magas szintű teljesítményt és rendelkezésre állást biztosítanak. A felhőszolgáltatóknak hatékonyan kell majd felhasználniuk a rendelkezésükre álló erőforrásokat, és a felhőszolgáltatások költséghatékonyságának biztosítása érdekében optimalizálást kell kínálniuk a felhőalapú munkamenetekre.

Biztonságos, testreszabható cloud computing megoldásokhoz válassza az ArubaCloud szolgáltatásait: www.arubacloud.hu

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Blazearts Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!