Mit okoz egy 14 éves lányban, ha erőszakkal veszik el a szüzességét? (x)

2022. december 20. – 10:56

Mit okoz egy 14 éves lányban, ha erőszakkal veszik el a szüzességét? (x)
Fotó: Langmár Kommunikácó Kft.

Másolás

Vágólapra másolva

„Fájt, kiabáltam, megütött, nem akartam” – hogyan tudná egy 14 éves lány kiejteni azokat a szavakat, amiket felnőtt nők sem tudnak? Kilián Sanna most megjelent regénye nem csak arról a bizonyos estéről szól. Egy szomorú – és lehetséges, hogy nagyon is gyakori – tíz évet mutat be: amikor Laurának hátat fordítottak a szülei és mindenki, aki valaha szerette. Magára maradt a titkával, a szégyenével és a rémálmaival.

Hetedik utáni nyár, egy fiatal lány egy fiúval sétál a kedvenc tópartján. Negyedórával később megalázva és rettegve hagyja el a partot, és az addigi élete, a családi fészek melege és biztonsága a világon semmit nem jelent többé. Ott, birkózva azzal az ártatlan külsejű szépfiúval, véget ért egy csodálatosan átlagos élet – és kezdetét vette egy másik, amiben az álom nem nyújt nyugalmat, az éjszaka nem hoz pihenést, a reggel pedig nem egy új nap, új lehetőségek kezdete. Laurának többé nem voltak tervei, egyetlen egy sem azon kívül, hogy túlélje az aznapot, bár sokszor még ezt sem szerette volna. Amit azon az éjszakán a tóparton átélt, beépült az agyába, és kisiklatott minden mást.

Mindenki áldozata

Laura nemcsak a fiúnak az áldozata, aki megtámadta. Áldozata a saját hallgatásának, de áldozata a szülei és a külvilág tétlenségének is. Ennek a lánynak a környezetében senki nem akadt, aki gondolt volna arra, hogy mi van, ha történt vele valami rettenetes, amiről képtelen beszélni.

„Az ismerősöd ismerőse nem az ismerősöd” – az ő történetének ez az egyik fő tanulsága. Hiszen egy haver haverjában a fiatal lányok megbíznak – nagyon is gyakori út ez a bizalomtól a teljes bizalmatlanságig.

Mocskos lettem, és ezt már nem tudom lemosni magamról – mert az ilyesmit nem lehet

Ilyen negyedórákkal kezdődik egy megerőszakolt lány felnőtt élete. Laura hallgatott a támadásról, mert amit átélt, túl intim és túlságosan szégyenletes ahhoz, hogy beszélni lehessen róla. Az ilyen hajlamú fiúk pedig pontosan tudják ezt, ezért mernek ilyet tenni a lányokkal.

Kilián Sanna regénye, az Egy képen sem voltál rajta kapható a könyvesboltokban és online.

Eljön a szeptember, kezdődik a nyolcadik osztály, és a lány elindul a lejtőn: az addig kitűnő tanuló kis híján megbukik, és amikor csak lehet, egyedül van a szobájában. És mit tesz a külvilág? Elkezd haragudni rá, még a szülei is. A kérdéseik túlságosan is hamar elmaradtak, kényelmesebb volt Laura viselkedését kamaszkori lázadásként elkönyvelni. Nem maradt más a szívükben, csak neheztelés – mert az ő Laurájuk olyan más lett. Valahogy már nem emlékeztek arra az édes kislányra, aki Laura kétéves korában volt. Mert ahogy egy szerelem, úgy a szülői szeretet is elmúlhat.

Aznap lettem felnőtt – regény egy lány gyerekkorának utolsó napjáról

Fél az iskolában, a konyhába sem szeret kimenni, ahol a szülei pillantása azt üzeni neki: vele valami baj van. Laura ösztönösen koplalni kezdett, hiszen egy olyan nő, akivel ilyen megtörtént, soha többé nem szeretne tetszeni a férfiaknak.

„Véget ért a nyár, és már nem lehetett otthon maradni, elbújni, be kellett menni a közé a rengeteg ember közé, látni a szemükben, amit én addig csak legbelül éreztem: hogy van bennem valami visszataszító.”

A kislány Laura, akinek felhőtlen volt a gyerekkora – a tinilány élete a támadás után – végül a két boldog év, amit a szerelmével töltött. A történet ezt a három idősíkot dolgozza fel. Nem azon van a hangsúly, hogy Laurával mi történt azon a bizonyos estén a hetedik utáni nyáron, hanem hogy benne mi minden történt annak a negyedórának a hatására.

Nem azt érezte, hogy ő megváltozott, körülötte lett más a világ. Azóta minden és mindenki idegen.

Vajon ismerünk olyan lányt, akit megerőszakoltak?

Biztosan nem?

Fotó: Langmár Kommunikáció Kft.
Fotó: Langmár Kommunikáció Kft.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Langmár Kommunikáció Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!