Last minute karácsonyi bevásárlás? Így intézd gyermekeddel (x)

2022. december 20. – 10:56

Last minute karácsonyi bevásárlás? Így intézd gyermekeddel (x)
Kép: Bolt HTX Kft – fotós: Szilveszter Zoltán

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsonyi és évvégi nyüzsgés, a folyamatos bevásárlások és az esős, szeles idő egyre indokoltabbá teszik a taxis közlekedést, és ez kifejezetten igaz azokra, akik gyermekükkel utaznának. Számukra jelent kényelmet a Bolt legújabb szolgáltatása, a Kisgyermek kategória, amelyet megrendeléskor lehet kiválasztani az applikációban. Ilyenkor olyan autó érkezik az utashoz, amely gyereküléssel van felszerelve, fokozva az utazás biztonságát és még kényelmesebbé téve a taxirendelést.

Ki ne szembesült volna már azzal a helyz​​ettel, hogy a karácsonyi és évvégi bevásárlás, a kezekben tartott sok csomag az esős, havas, szeles idővel mennyire kényelmetlenné teszi a közlekedést? Ha ehhez még hozzáveszünk egy kisgyereket, akkor beláthatjuk, hogy mennyire meg tudja könnyíteni az utazást, ha igénybe vesszük a taxik szolgáltatását. Főleg, ha már választhatunk olyan opciót is, ami nagyobb biztonságot jelent a gyerekeknek.

Már az appban jelezhetjük, ha gyerekkel vagyunk

A Bolt utasok és sofőrök millióit köti össze a világon, és több ezer érdeklődőt Magyarországon. Budapesten kívül öt vidéki városban – Debrecenben, Pécsett, Nyíregyházán, Miskolcon és Szegeden – érhető el ez a rendkívül kényelmes szolgáltatás, amit egy alkalmazáson keresztül, könnyedén lehet megrendelni. A vállalat pedig igyekszik fokozatosan fejlődni és bővíteni palettáját: ezért is jött létre pár hónapja a Kisállat kategória a háziállatok szállítására, most pedig kibővült a Kisgyermek kategória a gyermekek utaztatására.

A lehetőség lényege, hogy a Bolt megrendelésekor ki lehet választani a „Kisgyermek kategória” opciót. Ilyenkor olyan autó érkezik, ami már egy gyereküléssel van felszerelve, még biztonságosabb utazást nyújtva azoknak, akik gyerekkel közlekednek. A karácsonyi és évvégi nyüzsgés, a folyamatos bevásárlások, a változékony idő egyre indokoltabbá teszik a taxis közlekedést, és ez kifejezetten igaz azokra, akiknek nincs saját autójuk, vagy nem akarnak vezetni a kaotikus körülmények között. Ráadásul nem mindig oldható meg, hogy vigyázzon valaki gyermekünkre, amíg ügyeket intézünk vagy bevásárolunk az üzletekben, így egyre több kockázatnak tehetjük ki, ha belevetjük magunkat a városi nyüzsgésbe.

A szezonális időszakkal járó rengeteg munka, számos intéznivaló megoszthatja figyelmünket, ami kritikus a vezetés során – főleg akkor, ha utasunk van, nem beszélve arról, ha ráadásul kiskorú. Ezért is kiváló már önmagában is az, hogy hívhatunk egy Bolt taxit: legalább a vezetés terhét leveheti a vállunkról egy képzett, rutinos sofőr, aki mellesleg úgy ismeri a várost, mint a tenyerét.

Kép: Bolt HTX Kft – fotós: Szilveszter Zoltán
Kép: Bolt HTX Kft – fotós: Szilveszter Zoltán

Fő a biztonság, minden körülmények között

A biztonságos közlekedésnek rengeteg tényezője van, a Bolt járművei pedig mindig eleget tesznek az előírásoknak, míg a sofőrök gondoskodnak az ellenőrzésről és a kiváló szolgáltatásról. Mivel nemcsak saját biztonságukért, hanem utasaikért is felelősek, fokozottan ügyelnek az ő kényelmükre és arra, hogy megfelelően legyen felszerelve a jármű. Teljesen más hangulattal járhatunk bevásárolni vagy haladhatunk végig a tennivalók listáján, ha kényelmes körülmények között utazhatunk; sőt, mivel nem kell vezetnünk, párhuzamosan telefonunkkal is menedzselhetjük tennivalónkat, anélkül, hogy meg kellene állnunk ezért. Amíg a sofőr ügyel a gondtalan utazásra, mi intézhetünk minden mást.

A Kisgyermek kategória pedig most már lehetővé teszi, hogy a kiskorú utasok is kényelmesen és biztonságosan jussanak el úti céljukra szüleikkel vagy kísérőikkel. Egyrészt nem kell pluszban ezen is izgulnunk vezetés közben, másrészt pedig tudjuk, hogy kiemelt fontosságú utasként gyermekünk is biztonságosan utazik, így nem kell külön rá is odafigyelnünk. A gyerekülés és a biztonsági öv kritikusak a balesetek következményeinek mérséklésére.

A gyermekek biztonsága különös figyelmet kíván

A magyar KRESZ 48.§ (7) bekezdése pontosan meghatározza a feltételeket a gyermekbiztonsági rendszerek használatához – mondja Berzai Zsolt r. alezredes:

  • A gépkocsiban vagy a mopedautóban – a (8) bekezdésben foglalt kivétellel – 150 cm-nél alacsonyabb gyermek csak a testméretéhez és testsúlyához igazodó kialakítású gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermekbiztonsági rendszert a jármű e célra gyárilag kialakított rögzítési pontjaihoz, vagy az üléshez tartozó biztonsági övhöz kell a gyártója által megadott szerelési információknak megfelelően rögzíteni.
  • A jármű szokásos haladási irányával ellentétes irányban a jármű első üléséhez a gyermekbiztonsági rendszer csak akkor szerelhető be, ha az üléshez légzsákot nem szereltek fel, vagy a légzsák működésbe lépését előzetesen megakadályozták.
  • A 3 évnél fiatalabb gyermek csak gyermekbiztonsági rendszerben rögzítve szállítható. A gyermeket a gyermekbiztonsági rendszerhez tartozó hevederekkel (pántokkal) is rögzíteni kell.
  • Az első ülésen akkor utazhat a gyermek, ha testmagassága meghaladta a 150 cm-t.

Mindezek alapján a megfelelő gyerekülés kiválasztásához a kor mellett fontos kitétel a magasság, mert az autók passzív biztonsági rendszerei az adott magasságok alatt nem hatékonyak, sőt sérülést is okozhatnak. A túl alacsony utas kicsúszhat a biztonsági öv alól, illetve az öv felső szára nem a vállnál, hanem a nyaknál fut, ami szintén veszélyes. Az ülések kicsúszásgátló párnázata sem funkcionál megfelelően, a légzsákok sem az alacsony utasnak megfelelő felületeket védik – sorolja a szakértő a lehetséges veszélyeket.

A gyerekek biztonságos utaztatásához tehát nagyon fontos a jó minőségű, kornak, testmagasságnak megfelelő és az autóhoz is illeszkedő megfelelő gyermekülés használata.

A KRESZ (8) bekezdésében felsorolt kivételek között szerepel, hogy a gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben rögzíteni, ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi hátsó ülésén utazik, ugyanakkor a gyermekbiztonsági rendszer használata a gyermekek testi épségének megóvása szempontjából privilégiumot élvez, s a Bolt lépése a gyermekülések alkalmazásával a felelős szállítás és gondoskodás mutatóját jelenti.

Kép: Bolt HTX Kft – fotós: Szilveszter Zoltán
Kép: Bolt HTX Kft – fotós: Szilveszter Zoltán

Kényelmes út után kényelmes fizetés

Kifejezetten hasznos az is, hogy az út végén a Bolt taxiban nem csak készpénzzel, hanem bankkártyával is lehet fizetni, ráadásul utóbbi rögzíthető az applikációban, így az összeg levonása automatikus lehet. A nagy sietségben és a gyermekek segítése közben így nem kell foglalkozni a fizetéssel, ugyanis a rendszer automatikusan intézi. Elvégre elég nyomasztó tud lenni, amikor a készpénzt vagy a kártyát keressük a táska legmélyén, miközben türelmetlen lurkónk már indulna is tovább: ez megoszthatja a figyelmünket, veszélyeztetve gyermekünket, vagy épp gondot okozva a fizetés során. Az automatizált, rugalmas és gördülékeny rendszernek köszönhetően problémamentes az egész út: a gyereküléssel felszerelt autó megérkezésétől az utasok biztonságos utaztatásán át egészen addig, amíg ki nem szállnak.

Ez a cikk egy fizetett promóció, úgynevezett PR-cikk, megrendelője a Bolt HTX Kft.

Kedvenceink
Kövess minket Facebookon is!